«Εμείς θα συνεχίζουμε να τους προσφέρουμε λουλούδια αλλά και πολλά γκολ» ήταν η απάντηση του ποδοσφαιριστή της Amedspor Deniz Naki για την επίθεση που δέχτηκε από Τούρκο οπαδό της Mersin Idmanyurdu το Σάββατο (26/8) στο εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας του στο γήπεδο Mersin Arena.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Τουρκία, αλλά ούτε και η πρώτη φορά που συμβαίνει στον Naki. Ο Deniz Naki γεννήθηκε στην Γερμανία από Κούρδους γονείς από την επαρχία Dersim της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ απότέλεσε και ένα ιδιαίτερο αγωνιστικό και πολιτικό σύμβολο της St. Pauli της οποίας τη φανέλα φόρεσε επί σειρά ετών.

Η επίθεση του περασμένου Σαββάτου στη Mersin ήρθε μετά από άλλη μία ρατσιτική επίθεση, λεκτική αυτή τη φορά, ενάντια στον Κούρδο επίσης ποδοσφαιριστή της σουηδικής Ostersund Brwa Nouri, στον εκτός έδρας αγώνα της με την Galatasaray. Ο Nouri πέρα από τα υβριστικά και απειλητικά μηνύματα που είχε δεχθεί στα social media ενόψει του αγώνα, όπως είπε και κατα τη διάρκεια του αγώνα, οπαδοί της Galatasaray τον αποκαλούσαν «τρομοκράτη», «φασίστα» και «προδότη».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Naki έχει δεχθεί επίθεση από τούρκους οπαδούς λόγω της καταγωγής του και των απόψεών του. Το 2014, όταν έπαιζε στην Genclerbirligi της Άγκυρας, μια ομάδα ανδρών επιτέθηκε στον Naki στο δρόμο, επειδή ο ίδιος έχει εκφράσει τη στήριξή του στις κουρδικές πολιτοφυλακές που μάχονται το ISIS στο Κομπάνι. Τότε ο Naki έλυσε άμεσα το συμβόλαιό του και επέστρεψε στη Γερμανία.

Σχετικά με την επίθεση στον Naki το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της Amedspor Nurullah Edemen κατηγόρησε μέσω twitter τον κυβενήτη της περιοχής, ο οποίος πριν την αναμέτρηση είχε απαγορέψει στους Κούρδους οπαδούς της ομάδας να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Την απαγόρευση στους κούρδους οπαδούς αλλά και τη ρατσιτική επίθεση σε βάρος του Naki καταδίκασε το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών- HDP.

O Naki την Κυριακή έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν τον ρίχνουν, αλλά αντίθετα τον κινητοποιούν περισσότερο. «Αφήστε τους να συμπεριφέρονται άσχημα απέναντί μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε  λουλούδια. Αλλά αυτή τη φορά μαζί με τα λουλούδια θα τους προσφέρουμε και πολλά γκολ» το σχόλιο του Naki, μετά την επίθεση που δέχτηκε αλλά και τη νίκη της Amedspor με 7-0 επί της Mersin Idmanyurdu.

Πέρυσι, η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου απέκλεισε τον Νακί για 12 αγώνες, κατηγορώντας τον για ιδεολογική προπαγάνδα και αντικανονική αθλητική συμπεριφορά λόγω των ποστ του στα social media όπου καταδίκαζε τον πόλεμο του τουρκικού στρατού με το κουρδικό PKK, ενώ είχε έρθει αντιμέτωπος και με την κατηγορία για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας, μία κατηγορία πολύ συχνή στην Τουρκία για τους Κούρδους που αντιτίθενται στον Ερντογάν και υπερασπίζονται το PKK.

Παρά τις επιθέσεις που έχει δεχθεί λόγω της κουρδικής καταγωγής του και παρά τη δίωξη του από το τουρκικό κράτος, ο Deniz Naki συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο στην Τουρκία και να αγωνίζεται γι’ αυτά  που πιστεύει, δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλους ποδοσφαιριστές και αθλητές να κάνουν το ίδιο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts

//