hahahΈπρεπε να περάσουν 23 ολόκληρα χρόνια (15/4/1989) για να αποδοθεί, επιτέλους, “ηθική δικαιοσύνη” στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας του “Hillsborough” και στις οικογένειές τους. Και η δικαίωση και η αποκατάσταση της αλήθειας ήρθε όσο πιο επίσημα γινόταν, διά στόματος του άγγλου πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, με επίσημη δήλωση στο αγγλικό κοινοβούλιο, αλλά και με δημόσια συγγνώμη της βρετανικής εφημερίδας “Sun”, για τα όσα προσβλητικά είχε γράψει τότε για τους οπαδούς της Λίβερπουλ.. Ας κάνουμε, όμως, αρχικά μια αναδρομή στο τι είχε γίνει τότε.

Η στιγμή της τραγωδίας
Ήταν μία όμορφη ανοιξιάτικη μέρα και τίποτα δεν προμήνυε την καταστροφή που θα επακολουθούσε. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ, ευτυχισμένοι για την τότε υπεροχή της ομάδας τους στο αγγλικό, αλλά και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, είχαν συρρεύσει κατά χιλιάδες στο στάδιο “Hillsborough”, με την ελπίδα να πανηγυρίσουν άλλη μία πρόκριση της αγαπημένης τους ομάδας στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας.

Όμως, δυστυχώς, κάποιος (και συγκεκριμένα η διοργανώτρια αρχή) δεν είχε προμελετήσει σωστά τη μαζική μετακίνηση των οπαδών της Λίβερπουλ, με αποτέλεσμα να τους παραχωρήσει μόλις το ένα πέταλο του γηπέδου, και μάλιστα το μικρότερο, που αποδείχτηκε πολύ λίγο για να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο όγκο φιλάθλων.

Η κατάσταση άρχισε να βγαίνει εκτός ελέγχου από νωρίς, καθώς οι αστυνομικοί που επέβλεπαν την είσοδο των φιλάθλων της Λίβερπουλ στο γήπεδο, αδυνατούσαν να συγκρατήσουν το τεράστιο πλήθος που στριμωχνόταν έξω από τη θύρα, οι φίλαθλοι μπήκαν μέσα κατά χιλιάδες και πολύ υπεράριθμοι από ό,τι μπορούσε να χωρέσει η εξέδρα, με συνέπεια όσοι βρίσκονταν μπροστά στα κιγκλιδώματα να πιέζονται και να ασφυκτιούν.

 

hillsl

Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό, καθώς 96 άνθρωποι, ηλικίας από 10 μέχρι και 67 ετών, πέθαναν και άλλοι 766 τραυματίστηκαν, συντελώντας, έτσι, τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία που έχει συμβεί ποτέ στα γήπεδα.

Από τότε και κάθε χρόνο τέτοια μέρα, πραγματοποιείται μνημόσυνο στο Άνφιλντ προς τιμήν των αδικοχαμένων αυτών φιλάθλων, με κύριο αίτημα των συγγενών, φίλων και γενικά οπαδών της Λίβερπουλ να αποδοθεί, επιτέλους, δικαιοσύνη και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι για το τραγικό αυτό συμβάν, με τις ευθύνες να βαραίνουν κυρίως την τότε διοργανώτρια αρχή, αλλά και τις αστυνομικές δυνάμεις, που δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν αυτήν την τραγωδία, ενώ παράλληλα έκαναν “μποϊκοτάζ” κατά της “Sun” για τα όσα δυσφημιστικά είχε γράψει εκείνην τη “μαύρη” ημέρα.

Και η δικαίωση ήρθε επιτέλους. Έστω και τόσα χρόνια μετά. Η δικαιοσύνη έκανε σωστά τη δουλειά της και θα τιμωρήσει τους πραγματικούς υπαίτιους εκείνης της τραγωδίας, που προέρχονται από το χώρο της αστυνομίας κυρίως, ενώ η γνωστή σκανδαλοθηρική εφημερίδα, “Sun”, αναγκάστηκε να “ταπεινωθεί” δημόσια για τη συγκάλυψη που έκανε τότε στις αστυνομικές αρχές και που κατηγορούσε απλά τους οπαδούς της Λίβερπουλ για απροσεξία και συνωστισμό. Και η συγκάλυψη αυτή, βέβαια, οφειλόταν στις καλές σχέσεις που είχαν αστυνομία και “Sun” και στις ειδήσεις που έβγαζε η γνωστή εφημερίδα μέσα από αστυνομικές πηγές. Όμως, ο Τύπος (τα Μ.Μ.Ε.) και η δημόσια τάξη, ως σημαντικές εξουσίες πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα και αμερόληπτα και αν κάνουν λάθη, αργά ή γρήγορα να τα πληρώνουν, όπως, ευτυχώς, συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση (μακάρι να συνέβαινε και στην Ελλάδα αυτό).

Οι άνθρωποι που χάθηκαν τότε, μπορεί να μη γυρίζουν πίσω, όμως για τους συγγενείς και τους φίλους τους, ο πόνος ανακουφίστηκε λίγο και η τιμή τους αποκαταστάθηκε…

Ηλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//