Ειρήνη Προμπονά – Πηγή: Στο Κόκκινο Συνεχίστηκε στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της ναζιστική εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ. Στην 177η δικάσιμο ολοκληρώθηκε η εξέταση του δημάρχου Κορίνθου Αλέξανδρου Πνευματικού, ενώ κατέθεσαν ακόμα ο αστυνομικός Αθανάσιος Ράδης και ο δήμαρχος Νεμέας Ευάγγελος Ανδριανάκος.

Η ακροαματική διαδικασία στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού την Τετάρτη ήταν πραγματικά μια επώδυνη διαδικασία. Μέσα σε μια αίθουσα που δεν διαθέτει την κατάλληλη τεχνική υποδομή, αλλά και με την βασική που διαθέτει να είναι εκτός λειτουργίας, η καταγραφή των καταθέσεων των μαρτύρων εξελίχθηκε, για μια ακόμη φορά, περίπου σε άθλο.

Δεν ήταν λίγες οι φορές άλλωστε που οι συνήγοροι ζήτησαν από τους μάρτυρες να μιλούν πιο δυνατά, αλλά πόσο πιο δυνατά να μιλήσει ένας άνθρωπος, όταν ακόμα και ο βόμβος του κλιματισμού έφτανε για να σκεπάζει την φωνή; Ακόμα και η μεταφορά μας στις ακάλυπτες θέσεις των εδράνων της πολιτικής αγωγής, κοντά στο βήμα του μάρτυρα δηλαδή, δεν είναι αρκετή προκειμένου ν’ ακούσουμε καθαρά τα όσα λέγονται στην αίθουσα. Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιογράφοι και πολιτική αγωγή επισημαίνουν την ακαταλληλότητα της αίθουσας, ελπίζουμε όμως αυτή η φορά να είναι η τελευταία.

Και σαν να μην έφτανε η προσπάθεια που κατέβαλαν οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε στον Κορυδαλλό προκειμένου να καλύψουμε την ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης Αγγελέτος προχώρησε σε μια παρατήρηση προς την πρόεδρο όσον αφορά τις θέσεις των δημοσιογράφων κι ενώ αναμέναμε τον δεύτερο μάρτυρα να προσέλθει στην αίθουσα:

Συνήγορος υπεράσπισης: Μια ερώτηση μόνο: Στα έδρανα των συνηγόρων υπεράσπισης είναι και διάφορες κοπέλες με τσάντες κ.λ.π. Μάλλον είναι δημοσιογράφοι.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής για την οικογένεια Φύσσα Ανδρέας Τζέλλης παρενέβη λέγοντας: «Η μία είναι συνεργάτιδά μου, έχετε πρόβλημα;»

Πρόεδρος: Και δημοσιογράφοι να είναι, δεν λειτουργούν σήμερα τα μικρόφωνα και μπορεί να ήρθαν πιο μπροστά για να ακούνε. Έχετε πρόβλημα;

Συνήγορος υπεράσπισης: Όχι, απλά δεν καταλαβαίνω γιατί πάνε μόνο από την άλλη πλευρά. Έτσι φαίνεται με τίνος το μέρος είναι. Αν θέλουν να έρθουν και από εδώ να κάτσουν.

Κι αφού αποκαλύφθηκε ο … «σκοτεινός» ρόλος μας, έτσι αναπάντεχα, η διαδικασία συνεχίστηκε και ο δεύτερος μάρτυρας προσήλθε στο βήμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Αλ. Πνευματικός: «Είναι δειλία να εκμεταλλεύεσαι τον κόσμο που έφερες (…) εναντίον ενός ανθρώπου που δεν προκαλεί»

Με τον κατηγορούμενο Ευστ. Μπούκουρα να είναι παρών στο δικαστήριο εξετάστηκε χτες από την υπεράσπιση ο δήμαρχος Κορινθίας Αλ. Πνευματικός.

Απαντώντας στις ερωτήσεις ο Αλ. Πνευματικός κατέθεσε πως δεν γνωρίζει το έργο του πρώην βουλευτή της ΧΑ, ούτε είχε κάποια επικοινωνία μαζί του, ως δήμαρχος. Στην ερώτηση της συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην στελέχους της ΧΑ «αν τον δεν τον είχατε πει δειλό, θα ήσασταν εδώ σήμερα;» και πως αυτό είναι προσβλητικό, ο δήμαρχος Κορινθίας απάντησε πως «είναι δειλία να εκμεταλλεύεσαι την παρουσία τόσου κόσμου, που έχεις φέρει με λεωφορεία, κατά ανθρώπου που δεν έχει προκαλέσει, δεν έχει ασφάλεια μαζί του».

Όσον αφορά τις παρελάσεις της ΧΑ στην περιοχή που κάποια απ’ αυτές κατέληξε να πετάξουν μετανάστες στην θάλασσα όταν ρωτήθηκε ο μάρτυρας απάντησε πως ο ίδιος δεν ήταν παρών, ωστόσο αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει όλη η Κορινθία. «Την άλλη μέρα βέβαια η ΧΑ είπε ότι δεν έριξε κανέναν στη θάλασσα» παρατήρησε.

Συνήγορος: Δεν υπήρξε κανένα δημοσίευμα γι’ αυτό. Η αστυνομική διεύθυνση δεν ανέφερε τίποτε σχετικό προς την εισαγγελία. Μήπως αυτό που ακούσατε είναι η συνέντευξη του Παναγιώτη Μανάβη, του μοναδικού που αναφέρθηκε στο συμβάν;

Μάρτυρας: Όχι, το είχα ακούσει από πιο πριν.

Συνήγορος: Σας είπαν για την παρέλαση αυτή, αν είχε συμμετοχή ο κ. Μπούκουρας;

Μάρτυρας: Όχι.

Η «δαιμονοποίηση της έννοιας της «εντολής» και τα συσσίτια «μόνο για Έλληνες»

Όπως και σε προηγούμενες δικασίμους δεν έλειψαν οι … «ακροβασίες» στην λογική των επιχειρημάτων της υπεράσπισης. Για «δαιμονοποίηση της έννοιας της ‘εντολής’ έκανε λόγο η υπεράσπιση ρωτώντας τον μάρτυρα «αν θεωρεί λογικό ένας βουλευτής να είναι το πιο προβεβλημένο στέλεχος ενός κόμματος σε κάποιον νομό». «Είναι κάτι που συμβαίνει» απάντησε ο δήμαρχος Κορινθίας. Ο μάρτυρας στην κατάθεση του είχε αναφερθεί στην στρατιωτική δομή των χρυσαυγιτών που βρίσκονταν παρόν στην επίμαχη εκδήλωση φωνάζοντας συνθήματα όπου, σύμφωνα με την κατάθεση του, ο Στ. Μπούκουρας είχε έναν ιδιαίτερο ρόλο. «Για ακατανόητο για εμένα λόγο μέχρι σήμερα είχε αυτή τη συμπεριφορά. Ήταν βουλευτής, είχε λόγο στην επιβολή όσων έπρεπε να γίνουν. Δεν υπήρχε κάποιος να πει ότι διαφωνεί. Είχε κυρίαρχο ρόλο» είπε ενώπιον του δικαστηρίου στις 5/09.

Άλλος συνήγορος συνέδεσε τα συσσίτια «μόνο για Έλληνες» με την «μαύρη εργασία» και τους «ανασφάλιστους αλλοδαπούς» με την Πρόεδρο να ζητά να μάθει για πιο λόγο γίνεται αυτή η ανάλυση κι αν έχει σχέση με την υπόθεση. Η συλλογιστική ήταν πως ναι μεν κερδίζουν οι εργοδότες από την ανασφάλιστη εργασία, αλλά και οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, που αν είναι αλλοδαποί παίρνουν μεγαλύτερο μεροκάματο από τους ημεδαπούς, άρα γι’ αυτό τα συσσίτια της ΧΑ είναι «μόνο για Έλληνες».

Μάρτυρας: «Μόνο οι δημότες δικαιούνται. Αρκετοί αλλοδαποί που είναι χρόνια (σ.σ στην χώρα, περιοχή) είναι δημότες πλέον.

Συνήγορος: Ποιοι εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός, της μαύρης εργασίας, από τους εργαζόμενους;

Μάρτυρας: Και οι Έλληνες και ξένοι.
(..)
Συνήγορος: Διορθώνει κάποια κοινωνική αδικία δίνοντας τρόφιμα μόνο σε Έλληνες;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι κάθε κίνηση φιλανθρωπίας είναι ευπρόσδεκτη, θετική κίνηση.

Κατάθεση Αθανάσιου Ράδη: «Έλεγε δεν ξεμπερδεύεις έτσι απλά από την ΧΑ»

Ο σστυνομικός των ΜΑΤ Αθανάσιος Ράδης κλήθηκε να καταθέσει καθώς τον είχε αναφέρει στην ανακριτική του κατάθεση ο Ηλίας Σταύρου, πρώην επιστημονικός συνεργάτης και πρώην υποψήφιος βουλευτής με την ΧΑ. Ο αστυνομικός γνωρίζονταν από πολύ παλιά με τον Σταύρου, που θα καταθέσει στο δικαστήριο τις επόμενες μέρες, ήταν συμμαθητές και φίλοι. Ο ίδιος ανέφερε στο δικαστήριο πως δεν ξέρει γιατί τον ανέφερε στην κατάθεση του και είπε στο δικαστήριο: «Ο κ. Σταύρου είπε στην κατάθεσή του ότι δεχόταν απειλές γιατί ήθελε να φύγει από την Χ.Α. Είπε ότι δεν του συμπαραστάθηκα και ήθελε να ταλαιπωρηθώ για κάποιους μήνες, γι’ αυτό με ανέφερε. Ήταν συμμαθητής μου στη Βέροια, ήμασταν φίλοι πολλά χρόνια. Μέχρι το 2013 είχαμε σχετικά καλές σχέσεις. Είχαν διαταραχθεί σχετικά με τη φιλία μας, για προσωπικούς λόγους. Θεωρούσα ότι δεν μου συμπεριφερόταν σωστά. Με θυμόταν μόνο όταν ήθελε να ζητήσει κάτι. Είχε απαιτήσεις να ασχολούμαι πιο πολύ μαζί του, με ποιες κοπέλες θα βγαίνω…»

Πρόεδρος: Μήπως διαταράχθηκαν και επειδή ανήκε στη ΧΑ;

Μάρτυρας: Και γι’ αυτό, αλλά όχι τόσο. Ήξερα ότι ήταν μέλος της ΧΑ από το 2004-2005 νομίζω, το έμαθα εκείνα τα χρόνια που ήταν φοιτητής. Τότε οι σχέσεις μας ήταν πολύ καλές. Δεν θες όμως να είσαι με κάποιο άτομο που… άλλαξε ο χαρακτήρας του, έγινε αγχώδης, έμπλεκε σε καυγάδες. Δεν θες να είσαι με άτομο που κάνει τέτοια ζωή.

Ο αστυνομικός απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας είπε πως ο Ηλ. Σταύρου μιλούσε διαρκώς για την ΧΑ. «Μόνο γι’ αυτό μιλούσε. Ότι αυτοί θα σώσουν την Ελλάδα»

Η κατάθεση και τα…κενά μνήμης

Το 2013 το –πρώην πλέον-στέλεχος της ΧΑ δήλωσε πως ήθελε να φύγει από την ναζιστική οργάνωση: «Οι σχέσεις μας βέβαια ήταν πλέον διαταραγμένες και δεν με ενδιέφερε πλέον τι κάνει» κατέθεσε ο μάρτυρας. «Δεν τον ρώτησα τον λόγο, απλά του είπα ότι καιρός ήταν να πάρει αυτή την απόφαση. Μου είπε ότι δεχόταν απειλές από αυτούς και ότι δε μου λέει τι έχει συμβεί, για να μη γίνω κι εγώ στόχος απειλών από την ΧΑ» συνέχισε ο μάρτυρας.

Ο αστυνομικός δεν θυμόταν τι ανέφερε ο Σταύρου στην κατάθεση του και για ποιόν λόγο τον ανέφερε στην κατάθεση του και δέχτηκε την παρατήρηση της Προέδρου: «Πολλά δεν ξέρετε, πολλά δεν μας λέτε και πολλά δεν θυμάστε κε μάρτυς» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στον μάρτυρα, ενώ ζητώντας να μάθει την ηλικία του συμπλήρωσε: «Είστε 31 ετών και αυτονομικός… πολύ μικρός για να έχετε τόσα κενά η μνήμη σας» συμπλήρωσε.

Ο αστυνομικός δικαιολογήθηκε λέγοντας πως δεν έδινε πολλή σημασία. Απέδωσε όσα είπε ο Σταύρου για τον ίδιο στην ανακριτική του κατάθεση για τον ίδιο στην πεποίθηση του Σταύρου πως δεν του στάθηκε σαν φίλος.

Πρόεδρος: Μήπως απέβλεπε σε εσάς λόγω της δουλειάς σας;

Μάρτυρας: Μου ανέφερε ότι δέχεται απειλές. Του είπα να φύγει και ότι αν τον ενοχλούν να αποταθεί στην Αστυνομία.

Πρόεδρος: Του είπατε να αποταθεί στην Αστυνομία ή να μην αποταθεί στην Αστυνομία;

Μάρτυρας: Τον προέτρεψα να αποταθεί στο κόμμα και να φύγει και μετά, αν τον ενοχλούν, στην Αστυνομία. Δεν μου διευκρίνισε ποτέ τι απειλές δεχόταν.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως δεν του είπε γιατί αποχώρησε από την ΧΑ. «Δεν μου είπε ποιος τον απειλούσε και τι, για να μην μπλέξω». Ο Σταύρου παντρεύτηκε αργότερα, ο ίδιος δεν πήγε στον γάμο του, ούτε μιλούν πια μεταξύ τους, αν και είχαν άριστες σχέσεις παλαιότερα-συμφοιτητές στη Νομική και μάλιστα τον είχε φιλοξενήσει μαζί με δυο ομοϊδεάτες του κάποια στιγμή.

Ο Αθ. Ράδης κατέθεσε πως ο Σταύρου ήταν αγχώδης και εριστικός. «Δεν τον είχα ξαναδεί έτσι. Ήταν ένα κανονικό άτομο, δεν είχε εκδηλώσει ποτέ φοβία. Για να είναι στην κατάσταση που ήταν και να μη μου λέει, θα υπήρχε κάποιος λόγος».

Οι διακοπές και τα σχόλια από την υπεράσπιση με φράσεις όπως «ψυχίατρος ή θα έρθει και θα τον δείτε» ήταν ενδεικτικές για το ποια θα είναι η «υποδοχή» που επιφυλάσσουν σε μάρτυρες που προέρχονται από τα σπλάχνα της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά έφυγαν αποκηρύσσοντας την έχοντας αποφασίσει να μιλήσουν γι’ αυτήν. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Ηλ. Σταύρου και πέντε ακόμα προστατευόμενοι μάρτυρες.

Εξεταζόμενος από την πολιτική αγωγή ο μάρτυς απάντησε πως ο Σταύρου γνώριζε ως στέλεχος για τα εσωτερικά της οργάνωσης «έλεγε ότι αυτοί δεν έχουν εσωτερικά προβλήματα και χαμογελούσε ειρωνικά» μιλούσε διαρκώς γι’ αυτήν. Ο ίδιος κατέθεσε πως έστεκε καλά στα μυαλά του αλλά είχε γίνει ράκος και του είπε πως είναι καιρός να φύγει από εκεί, να σταματήσει τις κακές συναναστροφές.

Συνήγορος πολ. Αγωγής: Γιατί υπήρχε τόσο πρόβλημα να φύγει από την ΧΑ;

Μάρτυρας: Έλεγε ότι «δεν ξεμπερδεύεις έτσι απλά από την ΧΑ».

Από την υπεράσπιση έγιναν ερωτήσεις όπου ο μάρτυρας απαντώντας έκανε λόγο για υβριστικές αναρτήσεις στο facebook που έκανε ο Σταύρου για τον ίδιο και μετά από μια τέτοια ανάρτηση βρήκε μια πέτρα πάνω στο αυτοκίνητο του αλλά δεν μπορεί να αποδείξει πως αυτό είχε σχέση με εκείνον.

Διάβασε ακόμη:

9 σκέψεις για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, του Θανάση Καμπαγιάννη

Ευγγ. Ανδριανάκος για Ευστ Μπούκουρα: Με απείλησε πως θα γίνει η σκιά μου

Για τα γεγονότα στην Νεμέα με πρωταγωνιστή τον Ευστ. Μπούκουρα και χρυσαυγίτες της περιοχής κατέθεσε ο δήμαρχος Νεμέας Ευάγγελος Ανδριανάκος. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα γεγονότα της 25ης Μαρτίου 2012, πριν τις εκλογές, όπου η ΧΑ είχε ήδη ανοίξει γραφεία (2011) στη Νεμέα και εμφανίστηκε ο Μπούκουρας για να καταθέσει στεφάνι. «Εντός της εορτής δεν κατατέθηκε, μετά από αυτή απ’ ότι άκουσα. Τότε ξανάδα τον κ. Μπούκουρα. Έδωσα εντολή να λήξει η εορτή και έτσι δεν έγινε φασαρία».

Η ναζιστική οργάνωση είχε ξεκινήσει να κάνει αισθητή την παρουσία της, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας: « Έκαναν ομιλίες. Παρέλαση έγινε μια φορά, μετά τις εκλογές. Εγώ ήμουν στο χωριό μου, 10 χλμ. πιο έξω απ’ τη Νεμέα και με πήραν τηλέφωνο δημότες, επικοινώνησα με τον αντιδήμαρχο, ο οποίος πήγε να δει τί τρέχει, αλλά είχε ήδη ολοκληρωθεί η παρέλαση. Είμαστε μια πόλη 4.000 κατοίκων. Ένας παππούς μού είπε «τί είναι αυτά, έχουμε να τα δούμε από την κατοχή και τον εμφύλιο».

Ένα άλλο περιστατικό ωστόσο το οποίο περιέγραψε ο μάρτυρας στο δικαστήριο ήταν το παρακάτω: «Τη μέρα της μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων τον Μάιο του 2012 χτύπησε το τηλέφωνο μου και μου συστήθηκε (σ.σ ο κατηγορούμενος) ως “βουλευτής της ΧΑ Ευστάθιος Μπούκουρας”…του έδωσα συγχαρητήρια, γιατί είχε πάρει την έδρα και αυτός απάντησε πως από δω και πέρα ξεκινά…”είσαι υφιστάμενος μου”, μου είπε. Η απάντηση μου ήταν “δεν στα είπανε καλά, ακόμα νέος είσαι στον χώρο θα μάθεις πως λειτουργούν τα πράγματα και με ποια σειρά”. Εκείνος μου απάντησε πως αυτά που ήξερα τελειώσανε και πως από δω και πέρα θα γίνει η σκιά μου και θα χάσω τον ύπνο μου. Του έδωσα μια απαξιωτική απάντηση.

Πρόεδρος: Ποιά ήταν αυτή;

Ο μάρτυρας κόμπιασε διστάζοντας να πει ποια ήταν η απάντηση… η πρόεδρος ωστόσο τον προέτρεψε να την πεί:

Μάρτυρας: Θα μου κλάσεις τ΄αρχίδια, του απάντησα

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως όπως κατάλαβε ο ίδιος ήθελαν να το φοβίσουν. «Αυτή την εντύπωση είχα και μετά μου το είπαν και άλλοι. Ήθελαν να με φοβίσουν. Μετά το συζήτησα με τους συνεργάτες μου. Στη συνέχεια μίλησα τηλεφωνικά με τον εισαγγελέα και την επόμενη ημέρα πήγα στην εισαγγελέα και ζήτησα να γίνουν συστάσεις, να μη με ενοχλεί και αν συνέβαινε κάτι τον καθιστούσα υπεύθυνο για ότι τυχόν συνέβαινε σε εμένα και την οικογένειά μου. Δεν έλεγξα την πορεία της, δεν ξέρω αν τελικά πήγε. Ενημέρωσα τον αστυνομικό διευθυντή Κορινθίας. Μίλησα και με τη νομική υπηρεσία του Δήμου. Μετά έδωσα συνέντευξη τύπου, γιατί ήθελα να ενημερωθούν και οι πολίτες.»

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σ’ ένα ακόμα γεγονός αυτό της «επίσκεψης» χρυσαυγιτών σε απλήρωτους Ρουμάνους εργάτες γης. «Πρέπει να ήταν περίπου 10 άτομα, κάποια φορούσαν κράνη και είχαν ξύλα, τους είδα που πήγαν για να χτυπήσουν κάποιους Ρουμάνους, οι οποίοι είχαν παραπονεθεί επειδή δεν είχαν πληρωθεί για τη δουλειά που είχαν κάνει. Εγώ έφτασα αφού έγιναν τα επεισόδια, τα όσα αναφέρω μου τα είπαν κάτοικοι που ήταν παρόντες, εγώ δεν ήμουν.

Είδα και αναγνώρισα έναν, κατά τα λοιπά είδα και ξένες φάτσες, φορούσαν και κράνη. Του είπα «τί είναι αυτά που κάνετε, δεν ντρέπεστε, είμαστε μια χούφτα άνθρωποι». Χτυπημένους δεν είδα.» Ωστόσο ερωτηθείς ο μάρτυρας από την πολιτική αγωγή, δεν θέλησε ν’ αποκαλύψει ποιος ήταν αυτός που γνώρισε και συνομίλησε μαζί του σ’ εκείνο το περιστατικό.

Αναπληρωτής Εισαγγελέας: Είπατε θεσμικά δεν φοβηθήκατε. Σαν άτομο, για τα παιδιά σας που σπούδαζαν κ.λπ. Αν σας είχε πάρει κάποιος από άλλο κόμμα, θα είχατε φοβηθεί το ίδιο;

Μάρτυρας: Η αντίδρασή μου θα ήταν η ίδια. Εκείνη την εποχή υπήρχε έντονη παρουσία της ΧΑ από το γενικότερο κλίμα. Δεν θεωρώ φυσιολογικό ένα κόμμα να κάνει παρελάσεις, στην πόλη της Κορίνθου ή της Νεμέας, με συνθήματα και αυτές τις συμπεριφορές προς αλλοδαπούς. Την περιρρέουσα ατμόσφαιρα την παρακολουθούσα, σαν δήμαρχος.

Ο Ευγγ. Αδριανάκος κατέθεσε πως εκφράσει όπως «ασιάτες και αφρικανοί μολύνουν τη λευκή φυλή» είναι απαράδεκτη και έχει καταγραφεί από την Ιστορία ποιοι έκαναν λόγο για ιδιαίτερες φυλές και διαχωρισμό. «Στη Γερμανία του Χίτλερ ακουγόταν» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο δήμαρχος Νεμέας κατέθεσε πως εκείνο τον καιρό συνέβαιναν πρωτόγνωρα πράγματα στην Ελλάδα. Ο ίδιος είχε δει να πηγαίνουν στην λαϊκές χρυσαυγίτες αντικαθιστώντας τον ρόλο της αστυνομίας «όλοι τα έβλεπαν αυτά, δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο στον τόπο μου» είπε στην καταθεσή του, ενώ όσον αφορά τις παρελάσεις σχολίασε πως τέτοιες «έκαναν στον εμφύλιο και την κατοχή οι ταγματασφαλίτες. Προχωρούσαν στους δρόμους της πόλης σε σχηματισμό, με ελληνικές σημαίες, συνθήματα, ομοιόμορφα ντυμένοι. Φώναζαν τα γνωστά, «αίμα τιμή ΧΑ».

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί στον Κορυδαλλό στις 12/09 όπου αναμένεται να εξεταστούν οι μάρτυρες Αλέξανδρος Ράπτης και Μαρία Σιακαβάρα.

Διάβασε ακόμη:

Ξεχάσαμε…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//