Δίκτυο δράσης MUSIC IS
Μουσική + Ποίηση: 4η βραδιά
Συνομιλία των δύο τεχνών σε χρόνο ενεστώτα
Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου
Στο Τριανόν
Μάρω Μπαβελή + Μαρία Κουλούρη
«Δομικά Υλικά»
Γεωργία Καλοδίκη + Σπύρος Αραβανής
«Η ιστορία ενός ανθρώπου»
To δίκτυο δράσης Music Is, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο «Μουσική + Ποίηση» προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ της σύγχρονης μουσικής και ποιητικής δημιουργίας. Δύο ζευγάρια συνθετών και ποιητών κάθε μήνα, από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους στη σκηνή του Τριανόν. Ο κύκλος «Μουσική + Ποίηση» 2015-2016 γίνεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ.
Η τέταρτη βραδιά του κύκλου Μουσική + Ποίηση 2015/16 πραγματοποιείται την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στο Τριανόν. Στο πρώτο μέρος η συνθέτρια Μάρω Μπαβελή και η ποιήτρια Μαρία Κουλούρη παρουσιάζουν την παράσταση «Δομικά Υλικά». Στο δεύτερο μέρος η συνθέτρια Γεωργία Καλοδίκη και ο ποιητής Σπύρος Αραβανής παρουσιάζουν την παράσταση «Η ιστορία ενός ανθρώπου».
Πρώτο Μέρος
Μάρω Μπαβελή + Μαρία Κουλούρη
«Δομικά Υλικά»
Με δομικά υλικά τον ήχο και τις λέξεις, σε μια πρωτογενή μορφή τους, η συνθέτρια Μάρω Μπαβελή χτίζει προσθέτοντας το ένα πάνω στο άλλο επίπεδα ήχου όπου οι νότες εμφανίζονται σταδιακά με σκοπό το μουσικό κείμενο να οδηγηθεί σε μια πλήρη μορφή, εμπεριέχοντας τις υπαρξιακές αναζητήσεις του ποιητικού λόγου της Μαρίας Κουλούρη, ο οποίος λειτουργεί ως παύση στη μουσική σύνθεση. Ένα σύνολο, αποτέλεσμα απόσταξης της σιωπής, κινούμενο στις ρίζες του χορικού έχοντας ως χαρακτηριστικά τη λιτότητα και τον στιβαρό ρυθμό.
Συντελεστές
Μουσική σύνθεση: Μάρω Μπαβελή
Ποίηση: Μαρία Κουλούρη
Απαγγελία: Μαρία Κουλούρη
Φωτογραφική προβολή: Ελευθερία Άνθη
Μουσικοί: Άγγελος Πάνου (ηλεκτρικό μπάσο), Λεωνίδας Οικονόμου (ηλεκτρική κιθάρα), Άρης Νικολόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Μάρω Μπαβελή (ακκορντεόν)
Διάρκεια: 30 λεπτά
Δεύτερο Μέρος
Γεωργία Καλοδίκη + Σπύρος Αραβανής
«Η ιστορία ενός ανθρώπου»
Το έργο «Ιστορία ενός ανθρώπου» αποτελεί ένα μουσικό σχόλιο πάνω στην ποίηση του Σπύρου Αραβανή. Στηρίζεται σε τρία ποιήματά του το «Να ζητάς μια θάλασσα», το «Ιστορία ενός ανθρώπου» και το «Βραχνή Φωνή». Περιλαμβάνει έξι μέρη. 1. Μουσική απαγγελία, 2. Ask (για όργανα και ηλεκτρονικά), 3. Mουσική Απαγγελία, 4. History (για όργανα και ηλεκτρονικά), 5. Μουσική Απαγγελία, 6. Growl (αυτοσχεδιασμός για όργανα και ζωντανά ηλεκτρονικά). Στις απαγγελίες εκτίθεται η νοηματική ιδέα του κάθε ποιήματος ενώ στα οργανικά μέρη που τις ακολουθούν, η ιδέα αυτή αποκτά ηχομορφική διάσταση μέσα από τις ηχοχρωματικές μεταμορφώσεις του μουσικού υλικού και την ηλεκτρονική επεξεργασία και απόδοση των λέξεων και των νοημάτων.
Συντελεστές
Μουσική σύνθεση: Γεωργία Καλοδίκη
Ποίηση: Σπύρος Αραβανής
Μουσικοί: Μυρτώ Κορκοκίου (φλάουτο), Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Σοφία Παπανούση (πιάνο), Σταύρος Παργινός (τσέλο), Γιάννης Ντέλλας (κρουστά), Γεωργία Καλοδίκη (ζωντανά ηλεκτρονικά), Ευαγγελία Θαλασσινή (μουσική απαγγελία)
Διάρκεια: 32 λεπτά
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
Για το δίκτυο δράσης MUSICIS:
Το δίκτυο δράσης MUSIC IS συντονίζεται από μια ομάδα μουσικών δημιουργών, εκπαιδευτικών και ερευνητών, που αναζητούν νέες καλλιτεχνικές και ερευνητικές διαδρομές, χωρίς στερεότυπα.
Επιδιώκουν την επικοινωνία και τη συνεργασία με τις δυνάμεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ανάπτυξη των τεχνών και των καλλιτεχνικών ανταλλαγών.
Οι δράσεις του MUSIC IS αφορούν τη διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, εργαστηρίων, εκδόσεων, ημερίδων, συναυλιών και εκδηλώσεων, που καλύπτουν ευρύ φάσμα της μουσικής, καθώς και άλλες τέχνες.
Για τη Μάρω Μπαβελή:
Είναι συνθέτρια και μουσικολόγος. Γεννήθηκε το 1980 στο Άργος, όπου σπούδασε ακκορντεόν, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο. Tο 2004 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε σύνθεση στην Γερμανία στο Πανεπιστήμιο “Franz Liszt” της Βαϊμάρης με καθηγητή τον Michael Obst, απ’ όπου αποφοίτησε το 2012. Για ένα χρόνο (2008-2009) στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης για κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. με επιβλέπουσα καθηγήτρια την Ολυμπία Ψυχοπαίδη και θέμα διατριβής «το έργο του συνθέτη Ανέστη Λογοθέτη».
Έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια σύνθεσης σε Ελλάδα, Γερμανία και Αυστρία. Έχει συνθέσει έργα για σόλο όργανα, μικρά σύνολα, σύνολα μουσικής δωματίου, ορχήστρα καθώς και φωνητικά έργα. Επιπλέον έχει συμμετάσχει σε παραγωγές ταινιών αναλαμβάνοντας τον ηχητικό σχεδιασμό και την μουσική επένδυση.
Το 2010 επιλέχθηκε ως συνθέτρια στο Talent Campus στα πλαίσια του φεστιβάλ κινηματογράφου Berlinale. Το 2012 οργάνωσε σε συνεργασία με το Ε.Κ.Π.Α. και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνων Αφιέρωμα στον Ανέστη Λογοθέτη, ενώ την ίδια χρονιά παρουσίασε το έργο του “Αναστάσεις” με το σύνολο Feerdom πρώτη φορά στα ελληνικά. Από το 2014 άρχισε να αναζητά τη σχέση του ήχου με τον λόγο και τη θεατρική δράση, παρουσιάζοντας Acting Workshop στην 6η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Τον τελευταίο χρόνο συνθέτει μουσική για το θέατρο, σε συνεργασία με διάφορες θεατρικές ομάδες, ενώ παράλληλα διδάσκει στην Α/βάθμια εκπαίδευση.
Για τη Μαρία Κουλούρη:
Η Μαρία Κουλούρη, γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1975 και ζει στην Αθήνα. Εργάζεται ως Λογοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Εμψυχώτρια θεατρικής ομάδας ενηλίκων με αυτισμό και νοητική υστέρηση.
Για την πρώτη της ποιητική συλλογή Μουσείο Άδειο (εκδ. Μελάνι), βραβεύτηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Επίσης ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, καθώς και ως πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια στα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού «Ο Αναγνώστης».
Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική συλλογή της με τίτλο Ρολόγια και άλλοι χτύποι, από τις εκδόσεις Μελάνι.
Θεατρικά της μονόπρακτα έχουν παρουσιαστεί σε μορφή θεατρικού αναλογίου, από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της Αθήνας. Έχει γράψει το σενάριο της ταινίας μικρού μήκους «Μη με λησμόνει».
Για τη Γεωργία Καλοδίκη:
Η Γεωργία Καλοδίκη γεννήθηκε στην Αθήνα (1975) όπου σπούδασε κλασική κιθάρα με την Έλενα Παπανδρέου καθώς και ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Ιωσήφ Παπαδάτο, τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Αλέξανδρο Καλογερά. Κατέχει δίπλωμα στην κλασική κιθάρα και στην σύνθεση (Α’ βραβείο, Μουσική Εταιρεία Αθηνών, 2004). Είναι πτυχιούχος του τμήματος Μουσικής επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στην Σύνθεση. Είναι κάτοχος Master και Διδακτορικού απο το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύνθεσης με τους Alvin Lucier, Christian Wolf, Rebecca Saunders και Bryan Ferneyhough καθώς και σεμινάρια μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο με τον Αλέξανδρο Μούζα. Η εργογραφία της περιλαμβάνει έργα για οργανική, ορχηστρική και ηλεκτρονική μουσική, καθώς και έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί και έχει λάβει παραγγελίες από την ALEA ΙΙΙ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Μέγαρο Μουσικής, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Festival Acanthes, τους Kreutzer quartet και το Old Operating Theatre του Λονδίνου. Έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο συμμετέχοντας στον κύκλο φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη (2010-2012) σε τέσσερα έργα εποχής. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην ηλεκτροακουστική σύνθεση. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με την Ρούλα Πατεράκη (Ε.Ibsen-Το ξύπνημα των Νεκρών 2011, P.Hamilton-Το φως του γκαζιού, 2012). Εκπονεί διδακτορική έρευνα στην ηλεκτροακουστική μουσική σύνθεση στο Ιόνιο πανεπιστήμιο. Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών “Πολύτονον”. Μουσική της κυκλοφορεί από την Subways Records.
Για το Σπύρο Αραβανή:
Ο Σπύρος Αραβανής γεννήθηκε το 1979 στον Πειραιά. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και είναι διδάκτορας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο ΑΘηνών). (Συν)εργάζεται ως δημοσιογράφος. Είναι μέλoς της συντακτικής ομάδας των μουσικών περιοδικών www.musicheaven.gr και www.musicpaper.gr. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά (Δίφωνο, Μετρονόμος, Όασις, «Βιβλιοθήκη» Ελευθεροτυπίας, «Καλειδοσκόπιο» κ.ά.).
Είναι εκδότης της Επιθεώρησης Ποιητικής Τέχνης, Ποιείν, www.poiein.gr και επιμελείται την ποιητική Σειρά Ποιείν των εκδόσεων Μετρονόμος καθώς και τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ποιείν Radio» στην www.ertopen.com, 106,7 FM κάθε Σάββατο 17:00-19:00.
Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά («Εντευκτήριο», «Ποιητική», «Πλανόδιον», «Οδός Πανός», «Κουκούτσι», «Osiris» (Αμερική), «HQ-Poetry Magazine» (Αγγλία) κ.ά.)
`
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
1. Η Ανοσία της Άγνοιας, ποίηση, εκδ. Οδός Πανός 2008
2. Η Ιστορία ενός Ανθρώπου, ποίηση, εκδ. Μετρονόμος 2011.
3. Πέντε Αστικές Ωδές, στίχοι, εκδ. Ενδυμίων 2013 (e-book)
4. Πολυπολιτισμική Ταυτότητα και Λογοτεχνία/ Μια συγκριτική θεώρηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών Α’ βαθμιας Εκπαίδευσης, 2003 & 2011, εκδ. Διάδραση 2015
5. Θραύσματα , ποιητικοί αφορισμοί, Σειρά Ποιείν, εκδ. Μετρονόμος, 2015
Πληροφορίες:
Πολυχώρος ΤΡΙΑΝΟΝ
Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, Αθήνα
Τηλ: 210 – 82 15 469
leo@trianon.gr
Πρόσβαση:
Ηλεκτρικός: Στ. «ΒΙΚΤΩΡΙΑ»
Ημέρα & Ώρα συναυλίας:
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 στις 20.30
Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 8€
Κρατήσεις:
musicisnetwork@gmail.com
FB EVENT: https://www.facebook.com/events/751175461650008/
FB PAGE: https://www.facebook.com/musicisnetwork/
Παραγωγή:
Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κουκούτσι
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.