Η χιλιανή αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν υπερβολική ή αχρείαστη βία προκειμένου να καταστείλουν τις πρόσφατες διαδηλώσεις, διαπράττοντας σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων, για τις οποίες πρέπει να ασκηθούν διώξεις, δηλώνει σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην ίδια έκθεση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι τεκμηρίωσε έναν «ανησυχητικό αριθμό» 345 ανθρώπων που υπέφεραν από «οφθαλμικά τραύματα» αφού χτυπήθηκαν από σφαιρίδια που εκτοξεύθηκαν από πυροβόλα όπλα των δυνάμεων ασφαλείας.

Παράλληλα, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο έπειτα από την ανακοίνωση αύξησης των εισιτηρίων του Μετρό, οι οποίες σύντομα ξέφυγαν από τον έλεγχο των αρχών.

«Βρήκαμε πως η συνολική διαχείριση των συναθροίσεων από την αστυνομία πραγματοποιήθηκε με έναν ουσιαστικά κατασταλτικό τρόπο», δήλωσε η Ίμα Γκέρας-Ντελγκάδο, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Οι τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων… περιλαμβάνουν υπερβολική ή αχρείαστη χρήση βίας που οδήγησε σε εξωδικαστικές εκτελέσεις και τραυματισμούς, αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση περιλαμβανομένης σεξουαλικής βίας», ανέφερε.

Προσώρας δεν υπάρχει αντίδραση στην έκθεση του γραφείου της Υπάτης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην προέδρου της Χιλής, από την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, με τον οποίο, όπως ανέφερε, η αποστολή του ΟΗΕ συνεργάστηκε στην έρευνά της.

Στη διάρκεια της αποστολής της, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου, η αποστολή του ΟΗΕ τεκμηρίωσε 113 ειδικές υποθέσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης –πολλές με βαρείς ξυλοδαρμούς– και 24 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας σε βάρος γυναικών, ανδρών και εφήβων από μέλη της αστυνομίας και του στρατού.

Η αποστολή του ΟΗΕ τεκμηρίωσε επίσης τέσσερις εξωδικαστικούς θανάτους «όπου εμπλέκονταν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών», μεταξύ των οποίων δύο ανθρώπων που δεν φαίνεται να αποτελούσαν κίνδυνο για τη ζωή του στρατιωτικού προσωπικού, και θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εξωδικαστικές εκτελέσεις, είπε η Γκέρας-Ντελγκάδο.

Περίπου 1.615 άνθρωποι παραμένουν προφυλακισμένοι εν αναμονή της δίκης τους μεταξύ των 28.000 που έχουν συλληφθεί από τα μέσα Οκτωβρίου, είπε.

Η αποστολή του ΟΗΕ σημείωσε επίσης πολλές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των εγκαταστάσεών τους, καθώς και λεηλασία και καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, είπε.

«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε αναφορές για παραβιάσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις», είπε η Γκέρας-Ντελγκάδο. «Συνιστούμε τον άμεσο τερματισμό της χρήσης αδιακρίτως πυροβόλων όπλων για την καταστολή των διαδηλώσεων προκειμένου να ελεγχθούν οι διαδηλώσεις».

*Από το tvxs.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//