Την περασμένη Πέμπτη, ο Ολυμπιακός πέρασε την πιο δύσκολη βραδιά του για φέτος, απέναντι στην φιλόδοξη και μαχητική Mπάγερν Μονάχου. Παρότι λίγα λεπτά πριν το τέλος απώλεσε τη διαφορά ασφαλείας που είχε κτίσει νωρίτερα και βρέθηκε μια ανάσα από την πρώτη του ήττα, κατάφερε και πήρε το ροζ φύλλο. Καθοριστική ήταν η συμβολή του Μπράιαντ Ντάνστον.

Ο Αμερικανός σέντερ ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 19 πόντους (7/9 δίποντα, 5/5 βολές), 8 ριμπάουντ, 3 τάπες, 1 ασίστ και 2 κλεψίματα. Επιδόσεις που του χάρισαν το βραβείο του MVP. Ο Ντάνστον συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας σε 14 λεπτά 10 πόντους (3/3 δίποντα και 4/5 βολές), 2 ριμπάουντ και 1 τάπα απέναντι στον Κολοσσό Ρόδου.

Οι εμφανίσεις του Ντάνστον δεν αποτελούν έκπληξη. Προέρχεται από μια θαυμάσια σεζόν στην Ιταλία και τη Βαρέζε έχοντας κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου σέντερ στη χώρα. Τρία χρόνια πριν όμως, ο Ντάνστον έφευγε από τη χώρα μας και τον Άρη ως αποτυχημένος, έχοντας σε 13 αγώνες μόλις 6.2 πόντους και 3.8 ριμπάουντ.

aris1

Χωρίς να απογοητευτεί από την εξέλιξη σε σημείο που να πάρει η καριέρα του την κάτω βόλτα, πήγε στο Ισραήλ, πάλεψε αρχικά στην Μπνέι Χασαρόν, όπου όμως περιορίστηκε σε ρόλο αναπληρωματικού και τη σεζόν 2011/12 έθεσε τις βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον παίζοντας εξαιρετικά με τη φανέλα της Χάποελ Χολόν. Μεταγραφή στη Βαρέζε κι η συνέχεια γνωστή.

 

Από “αμερικανάκι”, πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκα

Η περίπτωση του Ντάνστον δεν είναι η μοναδική. Κοιτάζοντας τo βιογραφικό των Μπόμπι Μπράουν και Πι Τζέι Τάκερ, πριν την δική τους εκτόξευση βρίσκεται τ’ όνομα του πάλαι ποτέ Αυτοκράτορα του ελληνικού μπάσκετ.

Ο Μπράουν με θητεία στο ΝΒΑ, ήρθε στον Άρη τον Δεκέμβριο του 2010, αντικαθιστώντας τον Πιέρ Πιρς, που επίσης δεν έπιασε και αγωνίζεται πλέον στην γαλλική Σολέ. Ο Μπράουν εξάντλησε το συμβόλαιό του, όμως αυτό δεν ανανεώθηκε και έφυγε  με τη στάμπα του ασταθή, απείθαρχου αγωνιστικά παίκτη, με τραβηγμένα σουτ από τα 7 και 8 μέτρα, χωρίς ιδιαίτερα καλή ντρίμπλα. “Ένα κλασσικό αμερικανάκι”, είπαν πολλοί τότε.

 aris2

Από τη Θεσσαλονίκη μετακόμισε ακόμη βορειότερα στην Γερμανία και την Όλντενμπουργκ, με την οποία πήγε καλύτερα και πήρε… προαγωγή με μεταγραφή στη Σιένα. Στην Τοσκάνη ήταν βασιλιάς. Ο καλύτερος του γηπέδου σε κάθε ματς για τους Ιταλούς. Αποκορύφωμα η εμφάνισή του απέναντι στη Φενέρμπαχτσέ, με 41 πόντους.  Το ταμείο στο σύνολο κατέγραψε 18.8 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ. Σε 22 παιχνίδια σκόραρε διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ 10 φορές έπιασε ή ξεπέρασε το φράγμα των 20. Κέρδισε το βραβείο του πρώτου σκόρερ και κατέκτησε και τρεις τίτλους (πρωτάθλημα, κύπελλο και σουπερ καπ Ιταλίας). Έχοντας αποδείξει ότι είναι ένας από τους καλύτερους γκαρντ, αποφάσισε να γεμίσει και λίγο περισσότερο το πορτοφόλι του, παίρνοντας μεταγραφή στην Κίνα και τους Dongguan Leopards.

 

Στην Α1 περαστικός, στο ΝΒΑ σταθερή μονάδα

Ο Πι Τζέι Τάκερ δεν πέρασε απαρατήρητος από το Αλεξάνδρειο. Εν αντιθέσει με τους συμπατριώτες του, κατάφερε να γίνει το πρώτο βιολί. Η διοικητική αστάθεια κι η οικονομική δυσπραγία του Άρη δεν άφηναν περιθώρια καθιέρωσης. Τον Μάρτη του ’11 έφυγε από την ομάδα για να πάει αρχικά στην Ιταλία και την Μοντεγκρανάρο και μετά στο Πουέρτο Ρίκο, όπου κι έκλεισε τη σεζόν. Όπως και στην περίπτωση του Μπράουν, η Μπουντεσλίγκα αποτέλεσε το σκαλοπάτι για την αναγνώριση.

Με την Μπάμπεργκ ξόρκισε τα φαντάσματα του παρελθόντος, έπαιξε καλό μπάσκετ και με εκπληκτικές εμφανίσεις την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, κερδίζοντας και το βραβείο του MVP.  Αρχικά την πόρτα του χτύπησε η Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης. Καλά χρήματα και καλές προοπτικές, δεδομένου ότι η ρωσική λίγκα είναι πολύ δυνατότερη. Ο Τάκερ δέχτηκε, αλλά οι εξαιρετικές του επιδόσεις στο summer league των Φοίνιξ Σανς του απέφεραν διετές συμβόλαιο και κάπως έτσι επέστρεψε στο ΝΒΑ. η δεύτερη θητεία του δεν είχε καμία σχέση με την πρώτη.

Τη σεζόν 2006/7 με τους Ράπτορς ο Τάκερ αγωνίστηκε μόλις σε 17 παιχνίδια, κανένα βασικός, έχοντας 1.8 πόντους ανά ματς. Πέρυσι, με τους Σανς αγωνίστηκε σε 79 παιχνίδια, 45 βασικός, έχοντας 6.4 πόντους και 4.4 ριμπάουντ μέσο όρο. Φέτος έχει πραγματοποιήσει πολύ δυναμικό ξεκίνημα με 12 πόντους και 4.7 ριμπάουντ ανά ματς, δείχνοντας αποφασισμένος να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις “μετοχές” του.

Ζήτημα σοβαρότητας και πλάνου

Δύο τινά συμβαίνουν. Η στον Άρη δεν καταλαβαίνουν τι πλούτο έχουν στα χέρια τους, η απλώς είναι γραφτό να παίζουν το ρόλο της… Θεάς Τύχης. Μιλώντας σοβαρά, το πραγματικό πρόβλημα του Άρη ήταν πως δεν κατάφερε ποτέ να σχηματίσει και να εδραιώσει ένα σταθερό πλάνο που θα τον έβγαζε τόσο από το οικονομικό όσο κι από το αγωνιστικό αδιέξοδο. Η τιμωρία -λόγω οφειλών-  ν’ αγωνίζεται χωρίς ξένους, απλώς επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Για χρόνια παίκτες έρχονταν, παίκτες έφευγαν, εκπληρώνοντας σχέδια που είχαν σύντομη ημερομηνία λήξης. Όπως λένε στη Θεσσαλονίκη το πάθημα έγινε μάθημα. Η παραμονή του Αγγέλου, το νικηφόρο στοίχημα με τον Βεζένκοφ και τα πολλά νέα αστέρια από τις ακαδημίες, δικαιολογούν τη συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει, ωστόσο για να επιστρέψει ο Άρης εκεί που ανήκει, στην κορυφή, και να μην ανακυκλώνει παίκτες, πολλές φορές πρώτης διαλογής, χρειάζεται να διανυθούν πολλά χιλιόμετρα ακόμα…

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//