ELECTRIC NIGHTS
Για 27 ώρες

3 & 4 Απριλίου 2015

BOOZE
: Terminal Stage
: Upstairs

Φεστιβάλ live πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής
Cross-media αυτοσχεδιασμός
DIY και noise τέχνες

H Medea Electronique σε συνεργασία με το ΒOOZE, διοργανώνει για τρίτη φορά το 27ωρο φεστιβάλ πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής “Electric Nights”. Σε αυτό το μοναδικό δρώμενο, παράγει με ισχυρή δημιουργική ενέργεια ένα ασταμάτητο πρόγραμμα καινοτόμου και συμμετοχικού, cross-media, αυτοσχεδιασμού. Τακτικοί καλεσμένοι της Medea Electronique από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ασχολούνται με την πειραματική ηλεκτρονική μουσική, τον θόρυβο, τις DIY μουσικές δραστηριότητες και την avant garde, συμπράττουν επί σκηνής, σε performances ηλεκτρονικής μουσικής.

Ένα πρωτοποριακό long trip 27 ωρών, διεύρυνσης οριζόντων, το μοναδικό εγχώριο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής με πολύωρη ασταμάτητη ροή προγράμματος και μουσικής. Πειραματική ηλεκτρονική μουσική και noise art, τέχνη που χρησιμοποιεί τον ήχο σαν το κύριο μέσο της, μουσική εγκεφαλική που βασίζεται τόσο στο χρόνο όσο και στον χώρο, καθώς οι εκάστοτε εγκαταστάσεις του χώρου έχουν άμεση επίδραση στο ηχητικό αποτέλεσμα. Κάθε ώρα συμβαίνει ένα διαφορετικό live act. 27 καλλιτέχνες για 27 ώρες. Ασταμάτητα για 27 ώρες, γιατί με το πέρασμα του χρόνου η αντίληψη στον ήχο αλλάζει δραστικά, προσφέροντας έτσι μια ιδιαίτερη εμπειρία στον ακροατή.

Εντέλει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, σε διάλογο με τη σύγχρονη έρευνα για τη μουσική, στα όρια τέχνης και επιστήμης.

Line Up
Στο φετινό line up καλλιτέχνες με διαφορετικές καταβολές και ερευνητές από τα μαθηματικά μέχρι τη βιοπληροφορική, συμπράττουν στο Booze και παρουσιάζουν το οπτικοακουστικό τους αλφάβητο, με ενοποιητικό στοιχείο τη διάθεση για αυτοσχεδιασμό και πειραματισμό, διευρύνοντας έτσι τα όρια της τέχνης και της μουσικής.

Robert B. Lisek (PL)
Αγγελική Καράμπελα – Angeliki Karampela (GR)
Dushume (UK)
Πάνος Αμελίδης – Panos Amelides (UK)
Ιωάννης Καλαντζής – Ioannis Kalantzis (GR)
Psychiceyeclix (UK)
Mimi Kawouin (FR)
Γιώργος Γεωργίου – Yorgo Yeorgiou (GR)
Αντρέας Μονόπολης – Andreas Monopolis (GR)
Feedback Aerophonium (DE)
Mats Lindström (SE)
Ιάννης Ζάννος – Iannis Zannos (GR)
Παναγιώτης Σιμσίρογλου – Panagiotis Simsiroglou (GR)
Night Shift (GR)
Νίκος Κυριαζόπουλος – Nikos Kyriazopoulos (GR)
I.S.E./Medea Electronique (GR)
Self-Absorption (IT/GR)
Beatless Society (NI/DE)
Studio 19 (GR)
Θοδωρής Λαζόπουλος – Thedore Lazopoulos (GR)
Ida Hirsenfelder (SLV)
Αναστάσης Γρίβας – Anastasis Grivas (GR)
Μανώλης Μανουσάκης – Manolis Manousakis (GR)
Manoli Moriaty/Frances Kay (UK)
Μαρίνος Κουτσομιχάλης – Marinos Koutsomichalis (GR)
Αλέξανδρος Δρυμωνίτης – Alexandros Drymonitis (GR)
Trio Hermetico (GR)

Medea Electronique
Η Medea Electronique ιδρύθηκε το 2006 και απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται τη διάθεση για πρωτοπορία, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Ενεργοί σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, η ρομποτική, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, τα μέλη της ομάδας συγχωνεύουν ξεχωριστά πεδία έρευνας και πρακτικής σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους. Η δραστηριότητα της Medea Electronique συμπεριλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα, συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής.

Αρκετά από τα μέλη της Medea Electronique συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την ακαδημαϊκή έρευνα. Το έργο της “Soundscapes Landscapes” (Οπτικοακουστικός περίπατος στη γειτονιά του Νέου Κόσμου), παρουσιάζεται αυτό το διάστημα, μέχρι και το καλοκαίρι του 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Δουλειά της έχει επίσης παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Βυρσοδεψείο, σε φεστιβάλ και διοργανώσεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Medea Electronique
www.medeaelectronique.com

Χώρος:
ΒΟΟΖΕ
:Terminal Stage & :Upstairs
Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα
Τηλ: 211 40 53 733
www.boozecooperativa.com

Ημερομηνίες:
3 & 4 Απριλίου 2015
Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμή εισιτηρίου:
8 ευρώ (για όλο το 27ωρο)

Αναλυτικά, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Robert B. Lisek (PL)

Robert B. Lisek (PL) Καλλιτέχνης, μαθηματικός και συνθέτης που εστιάζει στα συστήματα και τις διαδικασίες (υπολογιστικές, βιολογικές, κοινωνικές). Ασχολείται με πληθώρα έργων που επικεντρώνονται στις ριζικές στρατηγικές της τέχνης και με το hacktivism. Αντλώντας από την εννοιολογική τέχνη, την τέχνη του λογισμικού και την “μετα-media” τέχνη, το έργο του αντιστέκεται στην κατηγοριοποίηση. Ο Lisek είναι πρωτοπόρος της τέχνης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη βιοπληροφορική.

Αγγελική Καράμπελα – Angeliki Karampela (GR)

Angeliki Karampela (GR) Ηλεκτρονική και ηλεκτροακουστική μουσική, η αισθητική του ήχου, DIY synths από παλιά keybards και παιχνίδια.

Dushume (UK)
Ο Dushume, ή αλλιώς Amit D Patel, είναι καλλιτέχνης της noise μουσικής από το Leicester, με ενδιαφέρον στη μείξη ασιατικών υπόγειων-underground ήχων με την ηλεκτροακουστική μουσική. Εξερευνά τα επηρεασμένα από την Ινδική μουσική live electronics, τις μεθόδους sampling, τις τεχνικές looping, ενώ χρησιμοποιεί DIY μέσα.

Πάνος Αμελίδης – Panos Amelides (UK)
Ασχολείται με το sound recording, εμμένοντας στα ηχοτόπια και την ομιλία. Στη δουλειά του ενδιαφέρεται για την αναπαράσταση της πολιτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς συνδυάζοντας την ψηφιακή αφήγηση και τη δημιουργική χρήση της ηχητικής ηχογράφησης. Είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο De Montfort και την Ακαδημία Σύγχρονης Μουσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιωάννης Καλαντζής – Ioannis Kalantzis (GR)
Συνθέτης ηλεκτροακουστικής μουσικής. Εκτελέσεις έργων του έχουν γίνει σε σημαντικές διοργανώσεις και Φεστιβάλ στην Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αυστραλία, Η.Π.Α. και Ασία. Αναθέσεις έργων μεταξύ άλλων, από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Μουσικής ∆ημιουργίας της Γαλλίας (Grame) και το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού. Eχουν γίνει επιπλέον ραδιοφωνικές μεταδόσεις έργων του στο εξωτερικό. Δουλειά του στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ηρώδειο, στο Ινστιτούτο Goethe και αλλού.

Psychiceyeclix (UK)
Πειραματική ηλεκτρονική μουσική / dubstep / drum & bass. Circuit bent electronics/visuals/μουσική. Circuit bending super Nintendo / megadrive / spectrum / drum machine / light sabre για την παραγωγή ηχητικών και οπτικών performances.

Mimi Kawouin (FR)

Mimi Kawouin (FR) Mimi Kawouin, ένα παράξενο χρωματιστό θηρίο που τραγουδά θορυβώδη νανουρίσματα. Από τον αυτοσχεδιασμό και τα «popy» τραγούδια σε πιο πολύπλοκα θορυβώδη τοπία, με τη βοήθεια «πειραγμένων» παιχνιδιών, DIY electronicss, με φώτα και κοστούμια. Στα έργα του ήχος και εικόνα μπλέκονται, με τη χρήση lofi, DIY, τροποποιημένων απλών συσκευών.

Γιώργος Γεωργίου – Yorgo Yerogiou (GR)
Διερευνά τους δημιουργικούς τρόπους έκφρασης, που θέτουν τον ανθρώπινο νου και τις αισθήσεις στο επίκεντρο. Μέσω του ήχου και της εικόνας, χρησιμοποιεί κυρίως την υπολογιστική δημιουργική σύνθεση ως μέσο για να προσεγγίσει ένα ποικιλόμορφο φάσμα τεχνών.Παρουσιάζει τα έργα του ζωντανά σε διάφορα δρώμενα και φεστιβάλ, ανεξάρτητους -αυτόνομους χώρους και γκαλερί. Συμπράττει με τη καλλιτεχνική πλατφόρμα Implode.

Αντρέας Μονόπολης – Andreas Monopolis (GR)
Δραστηριοποιείται στο χώρο της μουσικής τεχνολογίας, οργάνωσης εκδηλώσεων και άλλων συναφών δραστηριοτήτων, με μεγάλο αριθμό πολυμορφικών καλλιτεχνικών δρώμενων. Εκτός από την μουσική, ασχολείται με την εικόνα και την ύλη, ενώ δημιουργεί πρωτότυπες DIY ηλεκτρονικές κατασκευές.

Feedback Aerophonium (DE)

Feedback Aerophonium_ (© Christian Ahlborn) Γερμανικό ανδρικό ντουέτο, κινείται μέσα και έξω από το κοινό, χρησιμοποιώντας αντικείμενα, παράγει ήχους με μικρόφωνα. Μαζεύοντας μπουκάλια, βάζα, δοχεία, σωλήνες δημιουργεί ένα εξαιρετικό ήχο. Ηχητική “χορογραφία”. Οι ίδιοι κατασκεύασαν και το “feedback aerophonium”, ένα χειροποίητο ηλεκτρονικό όργανο, όπου η παραγωγή του ήχου βασίζεται σε ηλεκτροακουστικές ανατροφοδοτήσεις.

Mats Lindström (SE)
Συνθέτης και μουσικός, ασχολείται κυρίως με live electronics, mixed media και τις οπτικές τέχνες. Η δουλειά του παρουσιάζεται συνεχώς σε συναυλίες, σε παραστάσεις χορού και θεάτρου, αλλά και ως εγκατάσταση ήχου ή radio art. Ως μηχανικός στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, έχει σχεδιασει και κατασκευάσει μια σειρά από μοναδικά ηλεκτρονικά μουσικά όργανα και συσκευές.

Είναι ο διευθυντής στούντιο του σπουδαίου Elektronmusikstudion (Electroacoustic Music in Sweden), του Σουηδικού Εθνικού Κέντρου για την ηλεκτρονική μουσική και τη sound art.

Ιάννης Ζάννος – Iannis Zannos (GR) & Βίκυ Μπισμπίκη – Vicky Bismpiki (GR)
O Ιάννης Ζάννος ιδάσκει διαδραστικές τέχνες ήχου και εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ερευνά και δημιουργεί διαδραστικά οπτικοακουστικά έργα. Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα του είναι η ακουστική οικολογία, η μηχανική μάθηση και η ανάδυση νέων γλωσσών από δεδομένα ως δημιουργικές διαδικασίες. Χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, όπως τα περιβάλλοντα Super Collider, open Frameworks, Cinder++ και Processing.

Συμπράττουν εδώ με τη Βίκυ Μπισμπίκη, ερευνήτρια και οπτικοακουστική καλλιτέχνη.

Παναγιώτης Σιμσίρογλου – Panagiotis Simsiroglou (GR)
Ο Παναγιώτης Σιμσίρογλου επιδιώκει να προσεγγίσει την κατάσταση της σιωπής μέσω του ήχου. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αλληλεπίδραση του ήχου με τον χώρο καθώς και η επίδραση του στην νοητική και σωματική κατάσταση του ανθρώπου. Χρησιμοποιεί κυρίως ψηφιακά μέσα και περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις.

Night Shift (GR)
Οι Νightshift (Θοδωρής Ζιούτος και as11) δημιουργούν ζωντανά επί σκηνής μουσικά ηχοτοπία χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εικονικά ή μη όργανα. Η μουσική τους μπορεί να χαρακτηριστεί ηλεκτρονική, στηρίζεται στις τεχνοτροπίες των live electronics της concrete music και είναι επηρεασμένη από την αισθητική της ambient και του μινιμαλισμού. Οι ίδιοι λένε ότι παίζουν “παλιό καλό λαϊκό noise”.

Νίκος Κυριαζόπουλος – Nikos Kyriazopoulos (GR)
Μουσικός με ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής. Το Αταβιστικό τοπίο, η σωματική αίσθηση και η βιωματική ακρόαση χαρακτηρίζουν τις ζωντανές εμφανίσεις του χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αναλογικά synthesizer και ηλεκτρομηχανικές μονάδες που κατασκευάζει ο ίδιος.

I.S.E. / Medea Electronique (GR)
Η Μedea Electronique οργανώνει ετήσια φεστιβάλ ηλεκτρονικών τεχνών με διαφορετικές θεματικές. Το Instant Synthesis Ensemble και η Medea Electronique δημιουργούν αυτοσχεδιαστική μουσική, η οποία εκτείνεται από τη σύγχρονή πειραματική και φτάνει ως τη noise art. Εμπλέκουν εκτελεστές ακουστικών οργάνων και laptop performers και αναμιγνύουν το circuit bending με το χορό, το video mapping και το Vjing.

Self-Absorption (IT/GR)

Self-Absorption (IT-GR) Alessandra Leone/Alexandros Drymonitis
Η Alessandra Loene, συναρπαστική video artist που παράγει live visuals, motion graphics και animation συμπράττει με τον Αλέξανδρο Δρυμωνίτη, μουσικό που δραστηριοποιείται στο πεδίο της πειραματικής (ηλεκτρονικής) μουσικής και του θορύβου. Στη διασταύρωση της τέχνης με την επιστήμη, σχεδιάζουν συνδέσεις ανάμεσα στην όραση, τον ήχο, τις δονήσεις και τη φυσική πραγματικότητα.

Beatless Society (NI/DE)
Συνεργατικό project της Tamara Montenegro (Νικαράγουα) και του μουσικού Jan Mech (Γερμανία). Το ντουέτο παρουσιάζει ζωντανά drone μουσική. Στο σόλο δουλειά της η Tamara είναι γνωστή για ηχητικές εγκαταστάσεις τέχνης, καθώς και για τη σύνθεση σύγχρονης χορευτικής μουσικής IDM. Ως DJ έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στη Νότια Αμερική, τις ΗΠΑ, Ευρώπη.
Ο Jan Mech είναι συνθέτης / μουσικός, καλλιτέχνης ήχων και perfromer.

Studio 19 (GR)
Δημιουργική ομάδα που ασχολείται με τη σύνθεση, την ηχογράφηση, το σχεδιασμό, την επεξεργασία και την παραγωγή ηχητικών, μουσικών, και οπτικών υλικών για παραστάσεις, δισκογραφία, κινηματογράφο, πολυμέσα και εικαστικές εγκαταστάσεις. Χρησιμοποιεί το σύγχρονο εργαστήριο ήχου και εικόνας ως βασικό εργαλείο για την σύνθεση ήχου, μουσικής και οπτικών υλικών. Συνεργάζεται με συνθέτες, μουσικούς, σκηνοθέτες, εικαστικούς καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τεχνολογία μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργική διαδικασία.

Θοδωρής Λαζόπουλος – Thedore Lazopoulos (GR)
Ασχολείται και χρησιμοποιεί τον ήχο ως μέσο έκφρασης και δημιουργικής εξερεύνησης. Βασικές επιλογές στα έργα του αποτελούν οι τραχιές, ατμοσφαιρικές, θορυβώδης χροιές που κινούνται μεταξύ noise και drone με σκοπό την δημιουργία αισθητικά έντονων ηχοτοπίων.

Ida Hirsenfelder_ton titlo tis perfomance (SLV)

Ida Hirsenfelder_ (© Tilen Sepic) Sound art performer με έδρα τη Λιουμπλιάνα. Θεωρητικός και κριτικός των Μέσων Επικοινωνίας. Πειραματίζεται με μικρές ηλεκτρονικές συσκευές θορύβου, μικρές μηχανές.

Αναστάσης Γρίβας – Anastasis Grivas (GR)
Στο πλαίσιο της αυτοσχεδιαστικής πρακτικής, συνδυάζει εφαρμογές και φαινόμενα της ηλεκτροακουστικής (μαγνήτες, phasing, feedback) με τη χρήση ιδιοκατασκευασμένων οργάνων και διευρυμένων τεχνικών.

Μανώλης Μανουσάκης – Manolis Manousakis (GR)
Μουσικός και συνθέτης. Ιδρυτικό μέλος της Medea Electronique. Σπούδασε σύνθεση και κινηματογράφο στο Columbia College Chicago στις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζει την έρευνά του ως διδακτορικός φοιτητής στο DMU υπό την επίβλεψη των John Ritchards και Simon Emmerson. Έχει συνθέσει μουσική για μικρά ανσάμπλ, σόλο, ηλεκτροακουστικές εγκαταστάσεις, video art, θεάματα πολυμέσων, κινηματογράφο.

Manoli Moriaty (UK)
Συνθέτης, noise καλλιτέχνης, και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Salford, με την πρακτική του να κινείται στο ευρύ φάσμα της πολυμεσικής performance, της ηχητικής εγκατάστασης, του θορύβου, και της ηλεκτροακουστικής μουσικής. Ασχολήθηκε με τη rave σκηνή του Manchester, οργανώνοντας δημοφιλή nightclub event.

Μαρίνος Κουτσομιχάλης – Marinos Koutsomichalis (GR)
Δραστήριος μουσικός και ερευνητής, χρησιμοποιεί κυρίως ήχο και περιστασιακά άλλα μέσα, όπως προβολές οπτικού υλικού, αντικείμενα, προγραμματισμό ή φως. Παρουσιάζει συστηματικά τη δουλειά του ανά τον κόσμο σε διάφορους χώρους, φεστιβάλ και ερευνητικά κέντρα

Αλέξανδρος Δρυμωνίτης – Alexandros Drymonitis (GR)

Alexandros Drymonitis (GR) Μουσικός που δραστηριοποιείται στο πεδίο της πειραματικής (ηλεκτρονικής) μουσικής και του θορύβου. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία τέχνης, καθώς και διάφορα σύνολα, είτε διεπιστημονικά ή μουσικά σύνολα. Αυτή τη στιγμή είναι μέλος της ομάδας Medea Electronique και του οπτικοακουστικού σχήματος Self Absorption, καθώς και στενός συνεργάτης του ARTéfacts Ensemble.

Trio Hermetico (GR)

Trio Hermetico- Giannis Saxonis (GR) Ο Γιάννης Σαξώνης, ο Sébastien Marteau και ο Μανώλης Χατζηδάκης γνωρίζονται και συνεργάζονται σε μουσικά πρότζεκτ πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Αυτή η συνεχής ανταλλαγή μουσικών (και άλλων) ιδεών τους οδήγησε στο να αποτελέσουν τα ¾ των XYSM από το 2009 ως το 2014 και στη δημιουργία του Trio Hermético με σκοπό την αυτοσχεδιαστική εξερεύνηση ηχοχρωμάτων που απορρέουν τόσο από συμβατικά όργανα (σαξόφωνα, modular συνθεσάιζερ, zither) όσο και εργαλεία DIY, από μαγνήτες κιθάρας ως υδραυλικούς σωλήνες από PVC.

___________________________________________________________________

Υλικό από προηγούμενες διοργανώσεις του Electric Nights:
vimeo.com/album/2187539

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//