Μετά τη Μάλτα, που απαγορεύει ρητά την άμβλωση, η Πολωνία παραμένει η πιο συντηρητική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το δικαίωμα της διακοπής κύησης,  η οποία επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις: μετά από βιασμό ή αιμομιξία, όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της εγκύου και σε περίπτωση δυσπλασιών/γενετικών ανωμαλιών του εμβρύου.

Ναι, όντως, θα ‘πρεπε να συμπεριληφθεί και η συναινετική διακοπή κύησης μέχρι τις πρώτες 12 εβδομάδες, όπως προβλέπει η νομοθεσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με την οποία συμμορφώθηκαν τελευταίες η Κύπρος το 2018 και η Ιρλανδία το 2019.

Θα έπρεπε.

Αλλά, αντί αυτού, την Πέμπτη 22 Οκτώβρη, εν μέσω πανδημίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο, στενά ελεγχόμενο και υποστηριζόμενο από το συντηρητικό εθνικιστικό κυβερνών κόμμα PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) έκρινε αντισυνταγματική την άμβλωση σε περίπτωση σοβαρής και ανεπανόρθωτης δυσπλασίας ή ανίατης και θανατηφόρας ασθένειας του εμβρύου, κατατάσσοντάς την μεταξύ των «ευγονικών πρακτικών».

Η πολωνική κυβέρνηση, καταργώντας το τελευταίο άρθρο, καταργεί ουσιαστικά το ήδη τρομακτικά περιορισμένο δικαίωμα των γυναικών της χώρας στην άμβλωση. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: σύμφωνα με το CΝΝ και την Monde, το 98% των εκτρώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη χώρα, έχουν ως αιτία γενετικές δυσπλασίες του εμβρύου.

Η αλλαγή αυτή επιβάλλει στις γυναίκες να κυοφορήσουν και να γεννήσουν, ακόμη κι αν γνωρίζουν ότι το βρέφος τους δεν θα επιζήσει (θα χρειαστεί άλλο άρθρο για να αναλύσουμε τις ψυχικές συνέπειες μιας τέτοιας εμπειρίας) ή ότι θα ζήσει με σημαντική αναπηρία, και άρα θα είναι δια βίου εξαρτώμενο  – οπότε και η γυναίκα-μάνα καλείται να θυσιαστεί επίσης δια βίου, υπακούοντας στην τόσο αγαπημένη ψυχική στάση του καθολικισμού, που ανάγει τις δοκιμασίες σε βασιλική οδό προς την εξιλέωση του ανθρώπου.

Πολωνικές γυναικείες οργανώσεις, αλλά και η Επίτροπος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είναι άνευ συνεπειών: όσες γυναίκες έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα επιλέγουν τον λεγόμενο «τουρισμό άμβλωσης», μεταβαίνοντας σε γειτονικές χώρες για να εγχειριστούν.  Οι υπόλοιπες, προερχόμενες από τα πιο αδύναμα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, θα υποχρεούνται να καταφύγουν σε αμφίβολες πρακτικές, οι οποίες, μη διεξαγόμενες από αξιόπιστο ιατρικό προσωπικό, καταλήγουν συχνά ακόμη και σε θανάσιμο τραυματισμό της γυναίκας – ένα συχνό φαινόμενο στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου η έκτρωση δεν είναι ακόμη συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Κραδαίνοντας σημαίες με συνθήματα και ζωγραφισμένες συρμάτινες κρεμάστρες (σύμβολο του δικαιώματος στην άμβλωση) ακτιβίστριες και ακτιβιστές διαδήλωσαν για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες στις μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας κατά της σκοταδιστικής αυτής απόφασης- πισωγύρισμα στον τομέα των γυναικείων μα και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κατάφωρη παραβίαση των γυναικείων δικαιωμάτων στην Πολωνία αφορά όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται να πάρει θέση, αλλά και τον παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα, καταδεικνύοντας πως οι αγώνες του είναι περισσότερο επίκαιροι από ποτέ –ας θυμηθούμε ότι, εν έτει 2019, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ (Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Κεντάκι, Οχάιο, Αϊόβα, Μισισίπι, Μιζούρι…) περιόρισαν ή και απαγόρευσαν την άμβλωση.

Η δασκάλα Σιμόν μας είχε προετοιμάσει για τους αδιάκοπους μελλοντικούς αγώνες που οι γυναίκες θα καλούνταν να δώσουν, όταν έγραφε, ήδη στα μέσα του προηγούμενου αιώνα: «Μην ξεχνάτε πως μία πολιτική, οικονομική ή θρησκευτική κρίση είναι αρκετή για να αμφισβητηθούν τα γυναικεία δικαιώματα, τα οποία δεν είναι ποτέ εξασφαλισμένα. Πρέπει να επαγρυπνείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//