Όλες οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, οι διακοπές, το πρώτο σου ποδήλατο, τα μαλλιοτραβήγματα με τα αδέρφια σου, οι φωτογραφίες με τα άθλια ντυσίματα των 80s, οι φωτογραφίες σου με αρκετά δόντια να λείπουν, γενέθλια,οι γιορτές του σχολείου, πάρτυ μασκέ, όλες οι στιγμές της ζωής σου είναι καταγγεγραμένες σε ένα παλιό φιλμ, από αυτά που βγάζαμε με προσοχή στα σκοτάδια και βάζαμε στην ειδική θήκη.
Από αυτά που καίγαμε πολλές φορές γυρνώντας χωρίς φωτογραφίες από τις διακοπές ή που τα ανοίγαμε και βλέπαμε ότι τελικά τραβούσαμε ταβάνι. Βαρετά και δύσχρηστα, παλαιολιθικά για την σημερινή εποχή, όμως θα έλεγα ότι θυμίζουν κάτι το παλιό, το νοσταλγικό και το όμορφο, όσες ψηφιακές φωτογραφίες και να κοιτάξεις οι φωτογραφίες του φιλμ, με χάλια φωτισμό και ανάλυση έχουν ένα διαφορετικό συναισθηματισμό.
Η Kodak 131 χρόνια μετά την ίδρυσή της, πτωχεύει, θύμα και αυτή των πιστωτών της αλλά και της ψηφιακής εποχής, μιας εποχής που έκανε το φιλμ να φαντάζει μέσα σε ελάχιστα χρόνια παρελθόν.
Το λυπηρό είναι ότι κλείνει μια εποχή μαζί της, η εποχή του φιλμ που την πρωτοκαθιέρωσε ως κυρίαρχη στον χώρο της φωτογραφίας.
Για την ιστορία όλα άρχισαν τον Ιούλιο του 1888 όπου και πραγματοποιήθηκε η επαναστατική για την εποχή ανακάλυψη του φιλμ σε ρολό. Η ιδέα ανήκε στον Τζορτζ Ίστμαν (George Eastman), τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος κατασκεύασε έτσι την πρώτη φωτογραφική μηχανή-κουτί (box camera), την οποία και ονόμασε Kodak. Η μηχανή αυτή χαρακτηριζόταν από μικρό βάρος (περίπου ένα κιλό), είχε μικρές διαστάσεις και διέθετε ένα σταθερό διάφραγμα.
Ήταν επιφορτωμένη με ένα ρολό φωτοευαίσθητου χαρτιού πάνω στο οποίο μπορούσαν να αποτυπωθούν πολλές φωτογραφίες, τις οποίες αναλάμβανε το εργοστάσιο της Kodak να εμφανίσει και να τυπώσει. Το σύνθημα με το οποίο προωθήθηκε η νέα φωτογραφική μηχανή ήταν “εσείς πιέζετε το κουμπί, εμείς αναλαμβάνουμε τα υπόλοιπα”. Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε ορόσημο για την μαζική χρήση της φωτογραφικής μηχανής, ενώ είχε συμβολή και στην εμπορική ανάπτυξη της φωτογραφίας.
H πρώτη φωτογραφική το 1888
Η πρώτη διαφήμιση
Η πρώτη φωτογραφική του 1 δολλαρίου που κυκλοφόρησε από την Kodak και έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς να τραβούν μόνοι τους τις φωτιγραφίες τους. Δεξιά μια ερασιτεχνική φωτογραφία που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1954.
To γνωστό σε όλους μας φιλμ
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.