Στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας, εμφανίζεται στην είσοδο του νοσοκομείου «Ελπίς» ένα μικρό βαν με αυστριακές πινακίδες. Οδηγός του είναι ο Έρβιν Σριμπφ, «ένας Αυστριακός φιλέλληνας», όπως λέει ο ίδιος. Ο Έρβιν διατρανώνει μηνύματα αλληλεγγύης και στήριξης στους Έλληνες που έχουν ανάγκη την περίοδο της κρίσης. Δημιούργησε την οργάνωση «Griechenlandhilfe» («Βοήθεια για την Ελλάδα») και ταξιδεύει σχεδόν κάθε μήνα στη χώρα μας για να προσφέρει φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, ιατρικά παρασκευάσματα, ορθοπεδικά υλικά και ό,τι άλλου είδους βοήθεια μπορεί να εξασφαλίσει από αυστριακή φαρμακευτική εταιρεία, σε δημόσια νοσοκομεία, υποστηρικτικές υπηρεσίες και πολυιατρεία (Γιατροί του Κόσμου, Παιδικά Χωριά SOS).

Griechenlandhilfe 1

«Δεν κουράζομαι να το κάνω, ούτε κάμπτεται η θέλησή μου», μας εξομολογείται. Δεδομένου ότι επέζησε της τραγωδίας του Norman Atlantic, εύκολα καταλαβαίνεις μετά από λίγα λεπτά μαζί του πως δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο άνθρωπο.

Ο 51χρονος Αυστριακός βρέθηκε μέσα στο πλοίο στην απίστευτη περιπέτεια του περασμένου Δεκέμβρη. Δεν του είναι πολύ εύκολο να μιλάει γι΄ αυτήν, αφήνει τις φωτογραφίες στο -παλιάς τεχνολογίας- κινητό του να μας διηγηθούν την ιστορία. Ήδη επισκέπτεται την Ελλάδα από το Νοέμβριο του 2012 και σχεδόν κάθε μήνα. «Κάνω απλά αυτό που πρέπει να κάνω», μας λέει. Στο Norman Atlantic κάηκε το βαν του, αυτό που χρησιμοποιούσε ως τότε. Δεκαπέντε μέρες μετά είχε ήδη αγοράσει άλλο βανάκι και ήταν ήδη στο δρόμο για την Ελλάδα. «Το θέμα μετά την περιπέτεια στο Norman Atlantic δεν ήταν αν θα ξανάρθω, αλλά το πόσο γρήγορα θα μπορούσα να ξανάρθω».

Griechenlandhilfe 2

Από το πρωί της Δευτέρας βρέθηκε στο δρόμο για να καλύψει την διαδρομή που είχε προγραμματίσει. Πρώτος σταθμός του είναι το νοσοκομείο Ελπίς. Ένα ντοκιμαντέρ στη δημόσια τηλεόραση τού έδωσε την ευκαιρία να μάθει για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία. «Θεωρώ πως είναι απαράβατη υποχρέωση για κάθε κυβέρνηση να θέτει ένα ελάχιστο επίπεδο περίθαλψης και υγειονομικών υπηρεσιών για τους πολίτες της. Είναι προϋπόθεση σε κάθε κοινωνία όπου συμβιώνουν άνθρωποι», μας λέει ο Έρβιν, πριν ξεφορτώσει από το βαν του φάρμακα, υλικά και φροντίδα.

Griechenlandhilfe 3

Από τον Νοέμβριο του 2012 έρχεται στην Ελλάδα για να συνεισφέρει υλικά στην προσπάθεια του νοσοκομείου να περιθάλψει όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, πολλές φορές ανασφάλιστους. «Το νοσοκομείο μας κόντρα σε νόμους και πρωτόκολλα ξεκίνησε να δέχεται ανασφάλιστους. Δεν γίνεται να μένουν άνθρωποι χωρίς ιατρική φροντίδα. Είχαμε μεγάλες ελλείψεις σε υλικό και φάρμακα. Ο Έρβιν Σριμπφ μας βοήθησε ιδιαίτερα με δωρεές σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, ενώ μέσω της δράσης του δίνεται και μια εικόνα στην Ευρώπη, για να καταλάβουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα», μας λέει ο κ. Γιάνναρος, που κάθε φορά που έρχεται ο Έρβιν στην Ελλάδα, έχει την ευκαιρία να δει κι έναν καλό φίλο, στον οποίο αμέσως τηλεφώνησε όταν βρισκόταν στο Norman Atlantic.

Επόμενος σταθμός, οι Γιατροί του Κόσμου, το ανοικτό πολυιατρείο στην Ομόνοια. Εδώ τα προβλήματα είναι σαφώς αυξημένα και η έλλειψη στοιχειωδών υλικών απολύτως αναγκαία. Μετανάστες που δεν έχουν άλλη δυνατότητα περίθαλψης ενδεχομένως, έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη την βοήθεια που προσφέρει ο Έρβιν.

Griechenlandhilfe 4

«Σε δομές όπως οι δικές μας είναι εμφανής πάντα η έλλειψη σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, εμβόλια. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο όσο μπορούμε περισσότερο», μας λέει η παθολόγος, Έμη Μαρκοπούλου. Για μία εξαιρετική πρωτοβουλία κάνει λόγο και η Αγγελική Μαυρίκου από το τμήμα επικοινωνίας και χορηγιών των «Γιατρών του Κόσμου», που επισημαίνει ότι όσο αυξάνονται τα περιστατικά που απευθύνονται στους ΓτΚ, τόσο η κοινωνική κατάσταση χειροτερεύει. «Εμείς κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουμε. Το γεγονός ότι έχουμε τόσο πολύ κόσμο να μας ζητάει βοήθεια σημαίνει πως υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα», ομολογεί.

Griechenlandhilfe  5

Στην Κυψέλη βρίσκονται τα Παιδικά Χωριά SOS, που επίσης περιμένουν έναν καλό φίλο και την αγάπη του. Έχοντας μεγαλώσει ο ίδιος σε ένα αντίστοιχο χωριό SOS στην Αυστρία, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στις ανάγκες και στο έργο τους. Ο υπεύθυνος του κέντρου στήριξης παιδιού και οικογένειας της οργάνωσης, αλλά και καλός φίλος του Έρβιν Σριμπφ, μας εξηγεί πως «ο Έρβιν είναι ένας εξαιρετικά δυνατός άνθρωπος. Εδώ και δύο χρόνια μας βοηθά προσφέροντάς μας πολλά είδη που χρειαζόμαστε. Με έκανε να καταλάβω τι πραγματικά σημαίνει να λέει κανείς πως είναι φιλέλληνας. Αποτελεί πρότυπο για μένα, αισθάνομαι ευτυχής που τον έχω γνωρίσει. Κάθε φορά που έρχεται δεν είναι μόνο το ότι φέρνει βοήθεια, αλλά έρχεται ένας καλός φίλος. Όταν ήταν πάνω στο Norman Atlantic, ανησυχούσα σα να βρίσκεται δικός μου άνθρωπος και προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί του όσο ήταν δυνατόν. Γνωρίζοντας και τον χαρακτήρα του, ήμουν σίγουρος πως δεν θα δεχόταν να φύγει πριν διασωθούν άλλοι πριν από αυτόν κι έτσι ανησυχούσα ακόμη περισσότερο».

Η «Griechenlandhilfe» διαθέτει πλέον πέντε βανάκια. Δυο από αυτά πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, δυο στην Αθήνα και ένα στην Πάτρα. Η βοήθεια που προσφέρει πλέον ο Έρβιν είναι πολυποίκιλη, με τέτοια συχνότητα που καθίσταται τουλάχιστον πολύτιμη. «Κάθε φορά που έρχομαι εδώ και συναντώ τους φίλους μου και τους ακούω να με ευχαριστούν για όσα κάνω, καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσω να έρχομαι». Τα προβλήματα της κρίσης και των μνημονίων στην Ελλάδα πλέον έχουν τον τρόπο να ακουστούν στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ο δίαυλος είναι ο Έρβιν Σριμπφ, ένα παράδειγμα αλληλεγγύης και αυταπάρνησης για τον καθένα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//