Τιμώντας μερικά από τα πιο επιδραστικά πρόσωπα στην ιστορία του Μπρονξ, ο καλλιτέχνης  Ρίκο Γκαστόν, που ζει και εργάζεται στο Μπρούκλιν, αποκάλυψε πρόσφατα μια σειρά από γυάλινα μωσαϊκά, στους τοίχους του σταθμού της γραμμής B/D στην 167η Οδό. Υπό τον γενικό τίτλο Beacons (Φάροι, αλλά και μεταφορικά οδηγοί ή πηγές έμπνευσης), οι οκτώ εμβληματικές μορφές είναι οι εξής: Γκιλ-Σκοτ Χέρον, Τίτο Πουέντε, Σίλια Κρουζ, Όντρι Λορντ, Τζέιμς Μπόλντουιν, Μάγια Αγγέλου, Ρέτζι Τζάκσον και η Δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ.

 

Μωσαϊκό με τον Τζέιμς Μπόλντουιν, από φωτογραφία του Steve Schapiro

 

Σε σχετικό δελτίο τύπου, η Αρχή Μητροπολιτικών Συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης (MTA) αναφέρει: «Η σειρά Beacons αποτελεί ύμνο στην ενέργεια και το πνεύμα ανθρώπων που άσκησαν μεγάλη επιρροή στην κοινότητα του Μπρονξ και έλαβαν θετική αναγνώριση για την πολιτισμική, πολιτική και καλλιτεχνική συνεισφορά τους». Ο Γκαστόν, από την πλευρά του, παραδέχεται ότι καθένα από τα πρόσωπα που εικονίζονται στα μωσαϊκά του άσκησαν επίδραση στον ίδιο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της προσωπικής κοσμοθεωρίας του γύρω από την τέχνη και την πολιτική.

 

Η Σίλια Κρουζ, από φτογραφία του Celia Cruz Entertainment LLC

 

 

Μωσαϊκό με τον Τίτο Πουέντε, από φωτογραφία του Martin Cohen

 

Ένα από τα επιτοίχια μωσαϊκά αποτίει φόρο τιμής στη Δικαστή Σόνια Σοτομαγιόρ – την πρώτη Λατινοαμερικανή γυναίκα που αποτέλεσε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Ένα άλλο απεικονίζει τον Τζέιμς Άρθουρ Μπόλντουιν, έναν επιδραστικό Αμερικανό μυθιστοριογράφο και κοινωνικό κριτικό, του οποίου τα δοκίμια ερευνούν τους φυλετικούς, σεξουαλικούς και ταξικούς διαχωρισμούς στην Αμερικανική κοινωνία των μέσων του 20ου αιώνα.

 

Μωσαϊκό με την Μάγια Αγγέλου, από φωτογραφία του Brian Lanker

 

Ο καλλιτέχνης, Ρίκο Γκαστόν, μπροστά από το πορτρέτο του Τζέιμς Μπόλντουιν

 

Καθεμία από τις εικόνες έχει αντληθεί από φωτογραφίες-πηγές αναφοράς και στη συνέχεια έχει μετατραπεί σε γυάλινο μωσαϊκό, με χιλιάδες κομμάτια από γυάλινα πλακάκια. Περιστοιχισμένες από δυνατές, ακτινοειδείς γραμμές κόκκινου, πορτοκαλί, κίτρινου, μαύρου και πράσινου χρώματος, οι φιγούρες των μωσαϊκών αυτών μοιάζουν να ακτινοβολούν την ίδια τους τη θετική ενέργεια.

 

 

Πηγή: Emma Tagart – My Modern Met

Μετάφραση: Γιώργος Δρόσος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στο Χολαργό το 1980 και σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσικολογία, στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τον Απρίλιο του 2013 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ελληνική Ασφυξία» (Εκδόσεις των Συναδέλφων), υπό το ψευδώνυμο Ηλίας Νίσαρης. Κείμενά του, είτε με το πραγματικό του όνομα είτε με το ψευδώνυμο, έχουν δημοσιευτεί επίσης σε διάφορα περιοδικά του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου (3pointmagazine.gr, να ένα μήλο, Metropolis Free Press, Fractal Press, thecricket.gr, mixtape.gr, bibliotheque.gr, To Παράθυρο, Ποιητική, HUMBA! κ.ά.) Διατηρεί το blog www.eliasnisaris.blogspot.gr , ενώ κάθε Δευτέρα, από τις 12 έως τις δύο το μεσημέρι, παρουσιάζει την εκπομπή Wax Trash στον ιντερνετικό σταθμό www.indiegroundradio.com. Το βιβλίο του με τίτλο “Το Ορφανό Αριστούργημα”, υπό το πραγματικό του όνομα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος.

Related Posts

//