Λίγες μέρες μετά τις εκλογές, έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε την συμμετοχή του γυναικείου φύλου

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική διακατέχεται από έντονα πατριαρχικά κατάλοιπα. Παρατηρείται περιορισμένη εκπροσώπηση και περιθωριοποίηση των γυναικών η οποία οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο διότι καλλιεργούνται ισχυρισμοί ότι το γυναικείο φύλο είναι ανεπαρκές στις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις αρμοδιότητές του. Η ισότητα των δύο φύλων στην πολιτική είναι αναγκαία και παρά το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες ποσόστωσης η γυναίκα φαίνεται να προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο και να έρθει σε σύγκρουση με τις πατροπαράδοτες δομές  εξαλείφοντας τις παραδοσιακές αντιλήψεις περί της θέσης της γυναίκας στην πολιτική.

Ο συνολικός αριθμός υποψήφιων δημάρχων στην χώρα ήταν 1635 άτομα εκ των οποίων οι  1465 ήταν άνδρες και μόλις οι 170 γυναίκες. Ποσοστιαία αυτό δείχνει ότι το 90% της συμμετοχής το κατέχουν οι άνδρες και το 10% οι γυναίκες.

Οι περιοχές οι οποίες κατέχουν συντριπτικό ποσοστό -κοντά στο 100%- συμμετοχής ανδρών εντοπίζονται στην Δυτική Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Ήπειρο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Αναλυτικότερα, στην Περιφέρεια Αττικής το ποσοστό των υποψήφιων ανδρών ήταν 89% (388 υποψήφιοι) και το ποσοστό των υποψήφιων γυναικών 11% (47 υποψήφιες). Στην Κεντρική Μακεδονία 89% (187) και 11% (24), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 91% (96) και 11% (9), στην Πελοπόννησο εξίσου 91% (126) και 9% (12), στην Κρήτη 94% (88) και 6% (6), στην Θεσσαλία 90% (94) και 10% (11), στην Ήπειρο 94% (75) και 6% (5), στην Δυτική Ελλάδα 95% (97) και 5% (5), στην Δυτική Μακεδονία 84% (49) και 16% (9), στην Στερεά Ελλάδα 83% (85) και 17% (17), στο Βόρειο Αιγαίο 93% (40) και 7% (3), στο Νότιο Αιγαίο 84%  (87) και 16% (16) και τέλος στην περιφέρεια Ιόνιων Νήσων 90% (53) και 10% (6).

Ο συνολικός αριθμός των δήμων της χώρας ανέρχεται στους 331. Στους 315 έχουν εκλεγεί άνδρες και μόλις σε 16 έχουν εκλεγεί γυναίκες. Στον δεύτερο γύρο εκλογών οι γυναίκες διεκδίκησαν την πρώτη θέση μόλις σε 13 δήμους.

Σε 9 από το σύνολο των 331 δήμων εκλέχθηκαν από τον πρώτο γύρο γυναίκες δήμαρχοι (σε κάποιες από αυτές τις περιοχές οι γυναίκες υποψήφιες ήταν ήδη δήμαρχοι και την προηγούμενη -τουλάχιστον- τετραετία). Οι περιοχές στις οποίες γυναίκες υποψήφιες βρέθηκαν στον δεύτερο γύρο είναι στους Νομούς Αττικής (3), Καβάλας, Βέροιας, Άρτας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας (2) και Ευβοίας με την εκλογή τους σε δήμους τριών (3) Νομών από τους παρακάτω: Άρτας, Βοιωτίας και Ευβοίας. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών συγκεντρώνεται στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Στυλίδα στη Φθιώτιδα, Ορχομενός στην Βοιωτία, Χαλκίδα στην Εύβοια, δήμος Αγ. Δημητρίου, δήμος Πεντέλης και δήμος Νέας Ιωνίας στην Αττική) με 5 εκλεγμένες δημάρχους και Νοτίου Αιγαίου (Φολέγανδρος, Κέα, Σίφνος και Τήλος) με 4 εκλεγμένες γυναίκες, Ακολουθεί ο Άγιος Ευστράτιος στο Βόρειο Αιγαίο, η Γαύδος στην Κρήτη, η Ελαφόνησος στην Πελοπόννησο, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά στην Άρτα (Ήπειρος), η Αμφίκλειας-Ελάτειας στη Φθιώτιδα και τέλος η Σκύδρα (νομός Πέλλας) στην Κεντρική Μακεδονία.

 

 

 

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει πανελλαδικά ότι το 95% είναι εκλεγμένοι άνδρες με τις εκλεγμένες γυναίκες να κατέχουν μόλις το 5%. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό ποσοστό καθώς η συγκεκριμένη διαφορά δείχνει ότι οι προσπάθειες ισότιμης συμμετοχής των δύο φύλων στην πολιτική δεν υφίσταται (όπως δείχνουν οι αριθμοί). Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τους 75 Νομούς και Περιφερειακές Ενότητες οι 18 είχαν μηδενική συμμετοχή γυναικών στους δήμους τους, ενώ σε ορισμένους Νομούς και Περιφερειακές Ενότητες συμμετείχαν γυναίκες μόνο σε έναν δήμο. Για παράδειγμα στα Ιωάννινα από τους 8 δήμους υπήρχε υποψήφια μόνο σε 1, στα Χανιά από τους 7 μόνο σε έναν και στην Καρδίτσα από τους 6 μόνο σε 1 επίσης, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα η συμμετοχή μόνο σε έναν δήμο εντοπίζεται σε 31 Νομούς και περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Τα στοιχεία είναι περισσότερο αποθαρρυντικά στις περιφερειακές εκλογές όπου το 87% των υποψηφίων είναι άνδρες και μόνο το 13% γυναίκες υποψήφιες. Το σύνολο των υποψήφιων ήταν 102 άτομα από τα οποία οι 90 άνδρες και οι 12 γυναίκες ενώ στις 5 από τις 13 περιφέρειες δεν υπήρχε καμία συμμετοχή του γυναικείου φύλου (Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου). Στον δεύτερο γύρο των εκλογών οδηγήθηκαν τρεις γυναίκες στις περιφέρειες Ιόνιων Νήσων, Βορείου Αιγαίου (ήταν περιφερειάρχης την προηγούμενη τετραετία) και Αττικής (ήταν περιφερειάρχης την προηγούμενη τετραετία) και εκλέχθηκε περιφερειάρχης στην 1 περιφέρεια από τις παραπάνω (Ιόνιων Νήσων) με το ποσοστό των εκλεγμένων ανδρών να βρίσκεται στο 92% και των εκλεγμένων γυναικών στο 8% του συνόλου των 13 περιφερειών της χώρας.

Τα ερωτήματα που εγείρουν τα παραπάνω στοιχεία είναι πολλά και ο προβληματισμός έντονος. Πως αντιμετωπίζονται οι γυναίκες σε μια ανδροκρατούμενη δομή και πως μπορεί να εξασφαλιστεί μια ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων στο πολιτικό τοπίο; Το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγα τα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί και αναφέρουν ότι το πολιτικό τοπίο αλλάζει και οι γυναίκες συμμετέχουν όλο και περισσότερο στην πολιτική.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι καθόλου αισιόδοξα.  Χρειάζεται να εξετάσουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική με εξάλειψη της αδικίας, του σεξισμού και όλων των πατριαρχικών καταλοίπων που συνεχίζουν να διαιωνίζονται ακόμη. Η προσπάθεια και οι αγώνες για ίση μεταχείριση των γυναικών σε όλα τα επίπεδα (εργασιακά, κοινωνικά κλπ) φαίνεται να έχει πολύ δρόμο μπροστά της, ωστόσο αυτές οι προσπάθειες μπορούν και πρέπει να αποδώσουν καρπούς γιατί η ίση μεταχείριση είναι μονόδρομος.

*Πηγή αποτελεσμάτων: Υπουργείο Εσωτερικών

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Η Έφη Γιάννου είναι νηπιαγωγός, απόφοιτος του ΕΚΠΑ. Της αρέσει να έχει πολλές εναλλακτικές και βαριέται την ρουτίνα. Σε γενικές γραμμές είναι στην τσίτα γι' αυτό και κάνει διαρκώς καινούρια πράγματα. Λατρεύει τη φωτογραφία και ξεχύνεται στους δρόμους με αυτή. Κάνει ποδήλατο, περπατάει πολύ και της αρέσουν οι συναυλίες, τα φεστιβάλ, τα πάρτι και η βόλτα με φίλους και μπύρα στο χέρι. Αγαπά πολύ τα παιδιά και πολλές δράσεις αφορούν την συναναστροφή της με αυτά. Μουσικοκινητικά παιχνίδια, θέατρο, κατασκευές. Το γράψιμο και το γέλιο είναι η "ψυχοθεραπεία" της.

Related Posts

//