Ίσως ο μπασκετικός Παναθηναϊκός να αποτελεί την καλύτερη ομάδα των ελληνικών γηπέδων. Οι διακρίσεις του είναι αναρίθμητες όπως αναρίθμητοι είναι και οι παίκτες-θρύλοι που έχουν περάσει κατά καιρούς από το ρόστερ του.
Το 3pointmagazine.gr με αφορμή το επικείμενο Final Four της Κωνσταντινούπολης(11/5), σας θυμίζει τις συμμετοχές του τριφυλλιού στην τελική φάση της Ευρωλίγκα, που του χάρισαν έξι ευρωπαϊκά τρόπαια και έξι αστέρια στη φανέλα!
Ο παρθενικός τίτλος: Παρίσι 1996
Η πόλη του φωτός έμελλε να αναδειχθεί σε πόλη σύμβολο για το εγχώριο μπάσκετ. Μετά από οκτώ αποτυχημένες προσπάθειες ελληνικών ομάδων σε Final Four,ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και έγινε η πρώτη ομάδα, εντός συνόρων, που σήκωσε το πολύτιμο τρόπαιο.
Ο ημιτελικός τον βρήκε αντίπαλο με τη ρώσικη ΤΣΣΚΑ. Η βραδιά εκείνη άνηκε ολοκληρωτικά στον Ντομινίκ Ουίλκινς, ο οποίος με 35 πόντους έριξε στο καναβάτσο τη Ρώσικη αρκούδα. Ο φωτεινός πίνακας έδειχνε 71-81 υπέρ την ομάδα του τριφυλλιού φέρνοντάς τους, στο τελικό της διοργάνωσης. Στον έτερο ημιτελικό και ισπανικό εμφύλιο η Μπαρτσελόνα ξεπέρασε το εμπόδιο της Ρεάλ.
Ο τελικός ενώπιον 10.000 Ελλήνων φιλάθλων θα μετατρεπόταν σε θρίλερ και θα καταγραφόταν ως ένας από τους πιο περιπετειώδεις αγώνες στην ιστορία του θεσμού. Ο Παναθηναϊκός του πολύπειρου προπονητή Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, προηγούταν με διψήφια διαφορά έχοντας σε πολύ καλή μέρα των Αλβέρτη (17π.) και τον Ουίλκινς (16π.). Η ομάδα των Ρώσων είχε από τότε το συνήθειο…να μην εγκαταλείπει και κατάφερε να μειώσει στον πόντο. 4 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα ο Στόικο Βράνκοβιτς ακολουθεί κατά πόδας το Μοντέρο, ο οποίος είχε κλέψει την μπάλα και με την τάπα του χαρίζει μία νίκη-θρίλερ στην ομάδα των πρασίνων. Η τάπα έγινε στην κάθοδο της μπάλας και η Μπαρτσελόνα διαμαρτυρόταν και ζητούσε επανάληψη του αγώνα επί ένα ολόκληρο βράδυ. Ο αγώνας τελικά κατοχυρώθηκε στον Παναθηναϊκό και η τάπα του Βράνκοβιτς πέρασε στην ιστορία! Οι οπαδοί του τριφυλλιού πανηγύρισαν με ξέφρενους ρυθμούς μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας, πού κατά τη θρησκεία και την παράδοση αποτελεί πένθιμη! (Μεγάλη Παρασκευή)
Παναθηναϊκός (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 8, Γιαννάκης 9, Οικονόμου 10, Ουίλκινς 16, Βράνκοβιτς, Κόρφας 4, Σταυρακόπουλος 9, Βουρτζούμης 2
Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Γκαλιλέα 10, Φερνάντεθ 15, Καρνισόβας 23, Χιμένεθ 9, Γκόντφρεντ 9, Μοντέρο, Ντίεθ, Μπος, Μαρτίνεθ
Το πρώτο του Ζοτς: Θεσσαλονίκη 2000
O Παναθηναϊκός έχοντας πλέον στον πάγκο του,τον προπονητή που θα τον οδηγήσει στην κατάκτηση περισσοτέρων τίτλων από κάθε άλλο, το Ζέλικο Ομπράντοβιτς και όντας στείρος από συμμετοχή σε τελικό ευρωπαικής οργάνωσης για τέσσερα ολόκληρα χρόνια φτάνει στη συμπρωτεύουσα με στόχο την κούπα. Το εν λόγω Final Fourκερδίζει επάξια το τίτλου των εντάσεων εντός και κυρίως εκτός γηπέδου.
Ο ημιτελικός τον βρίσκει αντιμέτωπος με τη τούρκικη Εφές Πίλσεν. Το τελικό σκορ αναγράφεται ως 81-71 , ενώ η ομάδα του Ζοτς δεν φαίνεται να κινδυνεύει σε καμία φάση του αγώνα. Πρωτοστάτες στην νίκη δύο μεγάλοι Σέρβοι παίκτες, ο Ντέγιαν Μποντίρογκα (22 π) και ο Ζέλικο Ρέμπρατσα ( 15 π). Στον άλλο ημιτελικό η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Πίνι Γκέρσον συνέτριψε με 65-51 την Μπαρτσελόνα του Ευθύμη Ρεντζιά.
Ο τελικός κρίνεται σαφώς πιο δύσκολος με την Μακάμπι να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και όλως παραδόξως να έχει περισσότερους φιλάθλους στο γήπεδο της Πυλαίας. Οι ομάδες βρίσκονται πολύ κοντά στο σκορ με τον Μποντίρογκα να φαίνεται βραχυκυκλωμένος απέναντι στην καλοστημένη άμυνα της ομάδας του Ισραήλ. Σιωπηλός ήρωας της βραδιά είναι ο Οντέντ Κάτας, ο οποίος με 17 πόντους στερεί τον τίτλο από την ομάδα που τον άνδρωσε μπασκετικά. Το τελικό σκορ με τη βοήθεια του Αντώνη Φώτση και του Ζέλικο Ρεμπράτσα, διαμορφώνεται 73-67 και βρίσκει το τριφύλλι πρωταθλητή Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Μετά τη λήξη του αγώνα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης επικρατεί χάος από οπαδούς …άλλων ομάδων που καταστρέφουν οτιδήποτε ανήκει στην αθηναϊκή ομάδα!
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τζεντίλε 3, Αλβέρτης 4, Μποντιρόγκα 9, Ρότζερς 4, Ρέμπρατσα 20, Κάτας 17, Φώτσης 9, Μπερκ 7, Κοχ
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Γκέρσον): ΜακΝτόναλντ 11, Σαρπ 5, Χένεφελντ, Χάφμαν 26, Κόμετζις 3, Μπρίσκερ 13, Τζάμσι 3, Σέφερ 6, Σέλεφ, Πόπα
Η πιο παλικαρίσια κούπα: Μπολόνια 2002
Μια χρόνια γεμάτη σκαμπανεβάσματα αφού ο Παναθηναϊκός έμεινε έξω από τους τελικούς της Α1 με πολλές ήττες στο ενεργητικό του , τον βρίσκει στα τέλη της, να συμμετέχει από σπόντα στο Final Four της Μπολόνια. Τα μεγάλα κανάλια είχαν αποφασίσει να μην προβάλλουν τη διοργάνωση και η τύχη των αγώνων πέφτουν στα χέρια του καναλιού TVMagic ,που αποδεικνύεται γουρλίδικο!
Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά,που τον ήθελαν τέταρτη ομάδα,ο Παναθηναϊκός όχι μόνο κατακτά τον τρίτο τίτλο του και νικά την παντοδύναμη τότε Κίντερ, αλλά γίνεται η πρώτη ομάδα του θεσμού που καταφέρνει να νικήσει την οικοδέσποινα ομάδα!
Στον ημιτελικό ξεπερνάει το εμπόδιο της Μακαμπι Τελ Αβιβ,έχοντας σε εξαιρετική μέρα τον Μποντίρογκα(26 π).Στον άλλο ημιτελικό η Κίντερ αποκλείει την επίσης Ιταλική Μπένετον Τρεβίζο.
Ο τελικός διεξάγεται Κυριακή του Πάσχα και ο Παναθηναϊκός θα πάρει την πιο παλικαρίσια του νίκη .Οι δύο ομάδες πηγαίνουν χέρι-χέρι στο σκορ με την Κϊντερ του Τζινόμπιλι και του Μεσίνα να έχουν το προβάδισμα. Ο Ζοτς δεν είχε πει την τελευταία του λέξη όμως. Παίκτης κλειδί του αγώνα ο άγνωστος σε πολλούς μέχρι τότε , Λάζαρος Παπαδόπουλος που μπήκε φορτσάτος και δικαίωσε πλήρως τον προπονητή του .Οι γνωστοί πρωταγωνιστές Κουτλουάι και Μποντίρογκα συμβάλλουν στα μέγιστα και ο αγώνας λήγει 89-83 .Στις δηλώσεις του ο λιγομίλητος πάντα Φράγκι αναφέρει: “Ε, το αποψινό, ρε παίδες, είναι το πιο μάγκικο” , ενώ ο Ζοτς μετά τη λήξη της κόρνας ρωτάει το βοηθό του Ιτούδη :«Bρε Δημήτρη, ονειρευόμαστε ή είμαστε ξύπνιοι;» Πανάξιος πρωταθλητής Ευρώπης το τριφύλλι πραγματοποιεί από τα πιο μεστά του παιχνίδια στη διοργάνωση.
Κίντερ Μπολόνια (Μεσίνα): Τζινόμπιλι 27, Μπετσίροβιτς 4, Γκρέιντζερ 10, Φρόζινι, Άντερσεν 3, Ριγκοντό 3, Γκρίφιθ 2, Σμόντις 23, Γιάριτς 11
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11, Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 6, Μποντιρόγκα 21, Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22, Παπαδόπουλος 12, Σάντσεθ
Πρωταθλητής στο σπίτι του: Aθήνα 2007
To Final Four φιλοξενείται για δεύτερη φορά στην Αθήνα και το καλοδουλεμένο σχήμα του Ζελικο Ομπράντοβιτς δεν θέλει με τίποτα να χάσει το τίτλο στο ίδιο του το σπίτι. Στο ρόστερ της ομάδας προστίθεται ένας ακόμα βιονικός παίκτης πέρα του Δημήτρη Διαμαντίδη και ακούει στο όνομα Ραμούνας Σισκάουσκας. Η χρονιά αυτή είναι σημαδιακή καθώς το τριφύλλι κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία του , το triple crown.
Ο ημιτελικός τον βρίσκει να εγκλωβίζει στην πιεστική του άμυνα την ισπανική ομαδα Ταού,κατ’ εξοχήν φημισμένη για τα άρτια προσόντα της στο σκοράρισμα.. Μπατίστ και Μπετσίροβιτς σημειώνουν από 15 πόντους έκαστος και η νίκη έρχεται πιο εύκολα από τα προβλεπόμενα με τελικό σκόρ 67-53. Η ΤΣΣΚΑ του Θοδωρή Παπαλουκά και Ετορε Μεσίνα προσπερνάει τη Μαλαγα και προκρίνεται στο τελικό.
Ο αγώνας που θα ακολουθήσει δεν προβλέπεται για καρδιακούς,καθώς το προβάδισμα το σκορ αλλάζει συνέχεια χέρια. Ο Παπαλουκάς παλεύει μόνος του έναντι σε όλη την ομάδα του Παναθηναϊκού που βρίσκει σε εξαιρετική μέρα τον Σισκάουσκας. Ακόμα και ένας παίκτης σαν τον Παπαλουκά όμως, δεν είναι σε θέση να κερδίσει ένα τόσο αποφασισμένο σύνολο. Το ταμπλό γράφει 93-91 , ένα καλάθι χωρίζει τον νικητή από το χαμένο και το κατάμεστο Ο.Α.Κ.Α με 17.000 φίλαθλους ξεσπάει σε χειροκροτήματα. Ο Παπαλουκάς έχοντας ξεπεράσει τον εαυτό του ξεσπάει σε κλάματα στην άκρη του πάγκου!ΜVP του αγώνα ο Δημήτρης Διαμαντίδης που καθ ΄όλη τη διάρκεια της χρονιά συμβάλει τα μέγιστα για την κατάκτηση και των τριών τίτλων!
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 10, Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15, Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Παπαλουκάς 23, Σμόντις 18, Χόλντεν 11, Πασούτιν, Άντερσεν 4, Ζεβροσένκο 4, Τόρες 9, Πονκρασόφ, Λάνγκντον 16, Βαν Ντεν Σπίγκελ 6
Ο Ελληνικός εμφύλιος: Βερολίνο 2009
Το πέμπτο αστέρι στη φανέλα του τριφυλλιού ίσως είναι και το πιο γλυκό. Μετά από ένα ημιτελικό μεγατόνων με τον αιώνιο αντίπαλο και έναν τελικό ο οποίος από περίπατο μετατράπηκε σε ντέρμπι, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης σηκώνει στον ουρανό την πολυπόθητη κούπα!
Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά μετά το 1995 θα αντιμετώπιζε σε έναν ημιτελικό φάιναλ φορ τον Ολυμπιακό .Τα στατιστικά ήταν εναντίον του ,αλλά η ομάδα του Ζελιμιρ Ομπράντοβιτς έχει φτιαχτεί για να τα καταρρίπτει. Ο Παναθηναϊκός του 2009 είχε αναμφιβόλως μία από τις καλύτερες και πιο πλήρεις ομάδες της ιστορίας του , με τους περιφερειακούς του να αποτελούν το μεγάλο του αττού (Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσιους, Σπανούλης, Νίκολας)
Ο ημιτελικός αποτέλεσε οφθαλμόλουτρο για τους λάτρεις του μπάσκετ .Ο Ολυμπιακός αποτελούσε μια εξαιρετική ομάδα , με πολύ πείσμα, που διψούσε για ένα τίτλο μετά τη λειψυδρία τόσων χρόνων!. Όλα κρίθηκαν σε ένα χαμένο σουτ του Γιάννη Μπουρούση ενώ η κόρνα της λήξης βρίσκει τον Θανάση Γιαννακόπουλο υπέρ-ευτυχισμένο να δηλώνει “Δεν με νοιάζει αν χάσουμε στον τελικό, γιατί σήμερα πήρα την πιο μεγάλη χαρά της ζωής μου”! Στο γήπεδο συνυπήρξαν φιλικά 10.000 Έλληνες οπαδοί, γεγονός που αποδεικνύει ότι τους τραμπουκισμούς τους, τους φυλάσσουν μόνο για την Ελλάδα. To σκορ λήγει 82-84
Ο τελικός βρήκε τον Παναθηναϊκό να κάνει ό,τι θέλει στο παρκέ και να προηγείται με 48-28.Η χαλάρωση που ακολούθησε δεν συγχωρείται από ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ,η οποία με πρωτοστάτη την καλή της άμυνα πραγματοποιεί την μεγάλη επιστροφή.. Στο δεύτερο μισό ο αγώνας μετατράπηκε σε ντέρμπι που για καλό του ελληνικού μπάσκετ έληξε 73-71 υπέρ των πρασίνων με τον Kill-Bill να αναδεικνύεται σε πολυτιμότερο παίκτη.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 13, Περπέρογλου, 6, Μπατίστ 6, Φώτσης 13, Νίκολας 7, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10, Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Ζήσης, Σμόντις 9, Σισκάουσκας 13, Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον 13, Κάουν 3, Κριάπα 9, Πλάνινιτς 5, Μόρις
Το διαμάντι έλαμψε : Βαρκελώνη 2011
Ο δρόμος προς την Βαρκελώνη μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθώς η ομάδα του Ζοτς αμφισβητούταν καθ όλη τη διάρκεια της χρονιά λόγω της ασταθούς απόδοσης της και μερικών απροσδόκητων ηττών. Το ρόστερ εξάλλου φαντάζει αποδυναμωμένο μετά την αποχώρηση του Σπανούλη. Οι πράσινοι όμως δικαίωσαν τους οπαδούς τους και σκόρπισαν οποιοδήποτε σύνεφφο αμφισβήτησης. Στο Final Four προκρίθηκαν νικώντας την παντοδύναμη Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας ,μια ομάδα που στατιστικά δεν “ταιριάζει” στους πράσινους. Για ακόμη μια φορά η παρέα του Διαμαντίδη, καταρρίπτει στατιστικά και προγνωστικά.
Στον ημιτελικό αναμετράται με την Ιταλική Σιένα.Το πρώτο τεστ αποδεικνύεται θετικό και οι πράσινοι προκρίνονται στον τελικό με σκορ 77-69.Πρωταγωνιστής της βραδιά ο Νικ Καλαθης με 17 πόντους. Ο άπειρος γκαρντ του Παναθηναϊκού δικαιώνει τον προπονητή του για την εμπιστοσύνη που του έδειξε. Στον άλλο ημιτελικό η Μακαμπι συντρίβει την Ρεάλ Μαδρίτης με 82-63.
Ο τελικός βρίσκει 4.000 χιλιάδες οπαδούς του Παναθηναϊκού τους να τραγουδούν δυνατά και να εμψυχώνουν την ομάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόσωπο του αγώνα δεν θα μπορούσε να είναι κανείς άλλος πέρα από τον Δημήτρη Διαμαντίδη , με την ιδιότητα του αρχηγού πλέον. Στην απονομή καλεί τον Κώστα Τσαρτσαρή και τον Μαικ Μπατίστ να σηκώσουν μαζί την κούπα γιατί όπως σεμνά παραδέχεται βρίσκονται παραπάνω στην ομάδα απ ότι αυτός. 16 πόντοι και 9 ασσίστ είναι το λιθαράκι που βάζει στην νίκη της ομάδας του, το “διαμάντι” του ελληνικού μπάσκετ, κερδίζοντας παράλληλα το τίτλου του πολυτιμότερο παίκτη του αγώνα αλλά και όλης της διοργάνωσης. Ο Ομπράντοβιτς γίνεται ο προπονητής με τους περισσότερους Ευρωπαϊκούς τίτλους (8) και ο Παναθηναϊκός η ομάδα που κατακτά με το γρηγορότερο ρυθμό Ευρωπαϊκά τρόπαια. Και το όνειρο συνεχίζεται φέτος..!
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Μπλατ): Πάργκο 12, Ελιγιάχου 8, Έιντσον 18(2), Πνίνι 9(2), Σχορτσιανίτης 4, Μπερστάιν , Μπλου 15(3), Μάτσβαν 3
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18, Φώτσης 5, Σάτο 13 (3), Νίκολας 14 (2), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (1), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4, Καϊμακόγλου
Οι χαμένοι τίτλοι
Όπως κάθε ομάδα έτσι και ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα,με κάποια μελανά σημεία σε συμμετοχές του σε Final Four!To 1994και 1995 το τριφύλλι έχει στη σύνθεση του, τους Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη, δύο θρύλους του ελληνικού μπάσκετ αλλά δεν τα καταφέρνει να στεφθεί πρωταθλητής κατακτώντας την 3η θέση στη μεγάλη διοργάνωση. Το 2001, η Μακάμπι του Γκέρσον πήρε ρεβάνς από την ήττα του προηγούμενου έτους, αφήνοντας το Παναθηναϊκό στην ασυνήθιστη γι αυτόν 2η θέση. Η κατάληξη της συμμετοχής του Παναθηναϊκού στο Φάιναλ Φορ του 2005 κρίνεται και αυτή ανεπιτυχής καθώς ηττάται από την Ταού και συμβιβάζεται με την 3η θέση!
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.