Σε κύκλο έντονης πολιτικής αναταραχής εισέρχεται, μετά το Περού, και το γειτονικό Εκουαδόρ. Ο Πρόεδρος του Λένιν Μορένο κήρυξε την Πέμπτη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τους αποκλεισμούς δρόμων και τις πολύωρες οδομαχίες που πυροδότησε το πακέτο μέτρων λιτότητας που τέθηκε σε εφαρμογή προκαλώντας, μεταξύ άλλων, την εκτίναξη της τιμής των καυσίμων.
Στην ταραγμένη δεκαετία που προηγήθηκε της εκλογής του αριστερού Ραφαέλ Κορέα το 2007, τρεις Πρόεδροι της χώρας αναγκάστηκαν σε παραίτηση μετά από επίμονες κοινωνικές κινητοποιήσεις που προκάλεσαν μέτρα λιτότητας.
Παρότι στηρίχθηκε προεκλογικά από τον Κορέα, ο Μορένο πήρε αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας αποστάσεις από τη φιλολαϊκή πολιτική του προκατόχου του. Πρώτα δείγματα γραφής ήταν η παράδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στους διώκτες του και η στροφή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τον Μάρτιο, η κυβέρνησή του σύναψε με το ΔΝΤ δανειακή σύμβαση ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός τριετούς προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής.
Ένας από τους όρους του ταμείου ήταν η κατάργηση των επιδοτήσεων στα καύσιμα. Πέρα απ’ αυτό, το πακέτο μέτρων προβλέπει επίσης περικοπές 20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση των μισών ημερών άδειας, μείωση των συντάξεων και την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.
Paquetazo…
Τα μέτρα λιτότητας τέθηκαν σε εφαρμογή την Πέμπτη προκαλώντας αμέσως κοινωνική έκρηξη. «Κάτω το πακέτο!» ήταν το σύνθημα των διαδηλωτών, που από τις πρώτες πρωινές ώρες έστησαν οδοφράγματα στις βασικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας Κίτο και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας Γκουαγιακίλ στις ακτές του Ειρηνικού. Οι δημόσιες συγκοινωνίες παρέλυσαν, τα σχολεία έμειναν κλειστά και η οικονομική ζωή παρέλυσε.
Οργανώσεις ιθαγενών και φοιτητών και εργατικά σωματεία μπήκαν στον χορό των κινητοποιήσεων καλώντας σε γενική απεργία και στήνοντας τα δικά τους οδοφράγματα. Στο Κίτο διαδηλωτές συγκρούονταν για ώρες με την αστυνομία που απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών. Η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο έκανε λόγο για διακόσιες συλλήψεις διαδηλωτών σε όλη τη χώρα.
Στο διάγγελμά του προς τον λαό του Εκουαδόρ, ο Πρόεδρος Μορένο τόνισε ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει να «επικρατήσει το χάος» και ανακοίνωσε πως κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Την ίδια ώρα, η κρατική τηλεόραση μετέδιδε συνεχώς το εξής οργουελικό μήνυμα: «Οι πολίτες θέλουν να εργαστούν. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στο χάος και στη βία να κυριαρχήσουν. Για τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών, ο Πρόεδρος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναστέλλει βασικές συνταγματικές ελευθερίες, όπως το δικαίωμα ελεύθερης συνάθροισης και η ελευθεροτυπία, και επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων για την επιβολή της δημόσιας τάξης. Με βάση το σύνταγμα του Εκουαδόρ, το μέτρο μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για εξήντα ημέρες και στη συνέχεια να παραταθεί για άλλες τριάντα.
Δικαιολογώντας την επιλογή του, ο Μορένο τόνισε ότι οι επιδοτήσεις στα καύσιμα προκαλούσαν «στρεβλώσεις στην οικονομία» και γι’ αυτόν τον λόγο δήλωσε αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. Την ίδια ώρα, πάντως, η κατάργηση των επιδοτήσεων έφερνε αυξήσεις τις τάξεις του 123% στις τιμές των καυσίμων. Η τιμή ενός «αμερικανικού γαλονιού» (3,7 λίτρα) ντίζελ αυξήθηκε από το 1,03 στα 2,30 δολάρια, ενώ η τιμή της βενζίνης εκτινάχτηκε από τα 1,85 στα 2,40 δολάρια.
«Διαδηλώνω εναντίον του Προέδρου Μορένο για τα οδυνηρά μέτρα που εφαρμόζει. Έχω παιδιά, παίρνω 380 δολάρια τον μήνα, δεν μου φτάνουν» τόνισε στο πρακτορείο Reuters ένας 40χρονος οδηγός που κατέβηκε στον δρόμο στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας.
“Θα παραλύσουμε τη χώρα”
Ο Άμπελ Γκόμες, επικεφαλής συνδικαλιστικής οργάνωσης του τομέα των μεταφορών, υποσχέθηκε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι η κυβέρνηση να ανακαλέσει τα μέτρα. «Θα παραλύσουμε τη χώρα» τόνισε.
Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και σε πολιτικό επίπεδο. Το κόμμα Επανάσταση Πολιτών, που διασπάστηκε από την κυβερνώσα συμμαχία Alianza Pais του Μορένο μετά τη δεξιά στροφή του, ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Η Γκαμπριέλα Ριβαντενέιρα, που διατέλεσε πρόεδρος του Κοινοβουλίου επί προεδρίας Κορέα, ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του σώματος προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα λιτότητας και να αρχίσει η «διαδικασία για την απομάκρυνση του Προέδρου Μορένο».
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.