Αν και υποθετικά θα έπρεπε να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σε κάποιο μπαρ της Αυστρίας, απολαμβάνοντας τις κάπως ετεροχρονισμένες διακοπές μου, μάλλον θα επιλέξω να δώσω μία μικρή παράταση σε αυτή την έξοδο και να εκφράσω το ακόλουθο τρίπτυχο συναισθημάτων, το οποίο αναλύεται σε δυσαρέσκεια, απορία και οργή για την μοναδική ανοδική τάση που παρατηρείται στα εισοδήματα μίας χώρας που ταλαιπωρείται, χωρίς από ότι φαίνεται να υπάρχει το ελάχιστο συνειδησιακό πρόβλημα για το φούσκωμα μερικών αριθμημένων (300) λογαριασμών, τη στιγμή που σύμφωνα με την τελευταία επίσημη έρευνα η ανεργία έχει ξεπεράσει το 18% (χωρίς να υπολογίζονται οι μη επισήμως καταγεγραμμένοι άνεργοι) και οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στο 30%, αν πιστέψουμε τουλάχιστον όσους δικαιώθηκαν πλήρως για τα όσα ζούμε ελέω των πολιτικών των τελευταίων χρόνων.
Νιώθω…
ΟΡΓΗ
Διότι οι απαιτήσεις από την Αριστερά του σήμερα είναι υψηλότατες. Δεν μένω έκπληκτος, όταν διαπιστώνω πως το ΛΆΟΣ, η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ εν μέσω κρίσης βρίσκουν τον τρόπο ούτως ώστε να αυξήσουν τα έσοδα τους, τη στιγμή που ένας παππούς προ ολίγων ημερών στερήθηκε μία σύνταξη, ένας νέος έβαλε ένα όνειρο στον πάγο και ένας γονιός το έχει ρίξει στις προσευχές, ελπίζοντας να ζήσει αξιοπρεπώς άλλη μία μέρα την οικογένεια του. Μένω έκπληκτος όμως, όταν βλέπω τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να μην παίρνουν ξεκάθαρη θέση για ένα γεγονός το οποίο πλήττει άμεσα τις πολιτικές τους θέσεις και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την πορεία την οποία θέλουν να χαράξουν, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο.
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ
Διότι αδυνατώ να αντιληφθώ τον λόγο που θα πρέπει αυτή την περίοδο η Αριστερά να απολογηθεί και όχι να επιτεθεί. Να εγκλωβιστεί σε νέα αδιέξοδα και να μην εμπνεύσει. Αδυνατώ να καταλάβω τον λόγο που θα πρέπει να πείσω τον εαυτό μου πως πρόκειται για κάποιο τυπογραφικό λάθος, ή ότι υπάρχει κάποια λογική εξήγησε, η οποία στα δικά μου μάτια δεν είναι ευδιάκριτη.
ΑΠΟΡΙΑ
Διότι θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή που βγήκε στην επιφάνεια το θέμα της αύξησης των εσόδων των κομμάτων, αυτά τα οποία ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς να διαχωρίσουν τη θέση τους, να αρνηθούν να υπακούσουν στο νόμο του 2002 και να δείξουν έμπρακτα πως βρίσκονται στο πλευρό του λαού. Όχι από συμπόνια, αλλά από αυτοσεβασμό. Αντ’ αυτού οι μεν επιτίθενται στα ΜΜΕ, ισχυριζόμενοι πως δεν θα αρνούνταν (τραγική επιλογή ρήματος) την μείωση των εσόδων τους, η δε επικαλούνται παρελθοντικές προσπάθειες περί διαφάνειας των οικονομικών του εκάστοτε κόμματος.
Ουδείς όμως μιλά για επιβολή στοπ στην είσοδο ρευστού στα ταμεία του. Στην προκείμενη περίπτωση ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα… Απορώ όμως και για τις ανύπαρκτες τοποθετήσεις της βάσης της νεολαίας των συγκεκριμένων χώρων. Απορώ ακόμα για τον συμβιβασμό του κόσμου με τους μισθούς πείνας, το κάκιστο βιοτικό επίπεδο, την ανοχή των καθημερινών προκλήσεων και την μιζέρια που αποτελεί αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, αλλά και μίας ζοφερής πραγματικότητας που απαιτεί ουκ ολίγες λέξεις για την περιγραφή ενός ελάχιστους μέρους της.
Σας παραθέτω παρακάτω τους συνδέσμους χάρη στους οποίους θα μπορέσετε να επισκεφτείτε ενδεχομένως πιο εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο τις επίσημες θέσεις των κομμάτων της Αριστεράς. Στο 3-point-magazine άλλωστε αρχή μας είναι, να αποφεύγουμε τα μετέωρα σχόλια…
*/www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=25630
ΥΓ: H Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στην ανεργία, αλλά τα έσοδα των κομμάτων της βρίσκονται στην 4η. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά...
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.