Η αθωωτική απόφαση για την Ηριάννα και τονΠερικλή σκόρπισε χαμόγελα σε όλους εκείνους και εκείνες που τον τελευταίο χρόνο συμμετείχαν σε δράσεις στήριξης με στόχο το αποτέλεσμα της σημερινής ημέρας.
Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους, τόσο η Ηριάννα όσο και ο Περικλής φώναζαν πως είναι αθώοι. Μαζί τους «φώναζε» και ένα ισχυρότατο κίνημα αλληλεγγύης με διάφορους τρόπους, συναυλίες, πορείες, συγκεντρώσεις στα δικαστήρια, παρεμβάσεις, κείμενα, συλλογή υπογραφών…
Σε αυτό το κίνημα εντάχθηκαν και άνθρωποι προερχόμενοι από τον χώρο του αθλητισμού, ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, προπονητές, αθλητές και αθλήτριες του κλασικού αθλητισμού κλπ…
Ο Γιώργος Μπαντής, τερματοφύλακας του Πανιωνίου, ήταν αυτός που έριξε τον πρώτο «σπόρο» στη δημιουργία αυτής της πρωτάκουστης κινητικότητας από πλευράς αθλητών και την συλλογή υπογραφών σε κείμενο συμπαράστασης προς την Ηριάννα… Τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες δεν έμειναν στην υπογραφή αλλά συμμετείχαν σε πορείες, συναυλίες και άλλες δράσεις αλληλεγγύης, δείχνοντας πως κάτι τελικά φαίνεται πως αλλάζει στον μέχρι τώρα «στείρο» από κοινωνική συνείδηση χώρο του αθλητισμού και κυρίως του ποδοσφαίρου.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ο Γιώργος Μπαντής μίλησε στον 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο»,τόσο για την δικαίωση της Ηριάννας και του Περικλή, όσο και την πρωτοβουλία που πήρε πριν από ένα χρόνο και είχε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα…
«Σήμερα νιώθω πολύ χαρούμενος που δύο άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι, δύο άνθρωποι που πιστέψαμε από την αρχή πως ήταν αθώοι, θεωρώ πως ήταν κραυγαλέο το ότι ήταν αθώοι και αποδείχτηκε σήμερα με μία ομόφωνη απόφαση του εφετείου. Το λυπηρό είναι πως έχασαν έναν χρόνο από την ζωή τους σε ένα κελί και όταν είσαι στο κελί και είσαι αθώος νομίζω ο χρόνος μοιάζει με αιώνα», είπε αρχικά ο Γιώργος Μπαντής.
Αναφερόμενος στην δήλωση στήριξης των αθλητών, τόνισε:«Γενικά κάποια στιγμή οι αθλητές και ο αθλητισμός πρέπει να σταθεί στο ύψος του και ο αθλητής να σταθεί αντάξιος στην ευθύνη που έχει απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στα παιδιά που είναι η βάση της κοινωνίας μας γιατί αποτελεί πρότυπο και πρέπει κάποια στιγμή να φανεί αντάξιος όλης αυτής της ευθύνης που έχει απέναντι σε ένα παιδί και μπορεί να το επηρεάσει τόσο πολύ στην παιδική του ηλικία ώστε αύριο να είναι ένας χρήσιμος άνθρωπος. Με αυτό το κείμενο θέλαμε να φανούμε αντάξιοι της ευθύνης που έχουμε απέναντι στην κοινωνία, στηρίξαμε δύο ανθρώπους που πιστέψαμε από την αρχή στην αθωότητα τους. Θεωρώ πως η αλληλεγγύη νίκησε και είναι ξεκάθαρο αυτό με την σημερινή απόφαση».
Για το εάν η δική τους πρωτοβουλία άνοιξε κάποιους δρόμους: «Το δύσκολο είναι να γίνει η αρχή και να σπάσουν τα στερεότυπα, από την στιγμή που έχει γίνει η αρχή θεωρώ πως η συνέχεια θα είναι ανάλογη. Πρέπει ο αθλητής να μπει μπροστά να μιλήσει για εκείνον που αδικείται, να σταθεί στο πλευρό εκείνου που ζορίζεται, που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, ο αθλητής έχει δυνατή φωνή και πρέπει να ακουστεί και για τον αδύναμο, ήρθε η ώρα να βγει μπροστά».
Για την συμμετοχή τους και σε δράσεις αλληλεγγύης υπέρ της Ηριάννας: «Κοιτάξτε, μια υπογραφή χωρίς να γνωρίζεις το τι πάει να γίνει, δεν λέει κάτι, το μόνο εύκολο είναι να μπει μια υπογραφή, εμείς δεν θέλαμε έτσι από την αρχή, οι υπογραφές είναι 80, γνωρίζουν και οι 80 ακριβώς τι έχει γίνει και για ποιον λόγο βρισκόταν η Ηριάννα στη φυλακή. Δεν λύθηκε το πρόβλημα με μία υπογραφή, έπρεπε να είμαστε παρόντες και στα εφετεία και στις συναυλίες και στις πορείες αλληλεγγύης και συμπαράστασης απέναντι σ αυτά τα παιδιά γιατί από την αρχή πιστέψαμε στην αθωότητά τους»
Όσο για το τι θα έλεγε στην Ηριάννα και τον Περικλή:«Δεν ξέρω τι θα μπορούσα να τους πω, σίγουρα ο αγώνας που έδωσαν για την ελευθερία τους θα ήθελα να είναι φάρος για την δική μου ζωή»
Για την πρωτοβουλία «Αλληλέγγυοι αθλητές»: «Αυτό που βλέπω είναι καταρχάς πως θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι και πρέπει να το σεβαστούμε, τους τιμά αυτό που κάνουν όπως τους τιμούν και οι δράσεις που κάνουν, με συγκίνησε ιδιαίτερα αυτό που είδα με τις κοινωνικές κουζίνες, τα κοινωνικά ιατρεία, την κατασκευή γηπέδων και άλλα πολλά από ότι έχω δει. Τέτοιες πρωτοβουλίες μόνο ελπίδα μου δίνουν για τον αθλητισμό και για τον αθλητή που έρχεται από πίσω, να μάθει να σκέφτεται πως πέρα από αθλητής που κλωτσάει μια μπάλα ή την βάζει στο καλάθι ή τρέχει σε έναν διάδρομο, έχει και μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία».
Για τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού:«Μακάρι να υπάρξει μια μεγάλη νίκη στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη, σίγουρα ο αγώνας γίνεται, ο αγώνας υπάρχει, αυτή την στιγμή μόνο δυσκολίες αντιμετωπίζουμε, ο εχθρός είναι πάρα πολύ ισχυρός, όμως θα μας νικήσει μόνο εάν τα παρατήσουμε. Γι αυτό ο πραγματικός στόχος μας είναι να μην τα παρατήσουμε».
Πηγή: Στο κόκκινο
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.