*Του Γιάννη Αλμπάνη (Cnn)

Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να κάνω spoiler.

Επομένως, οι ισχυρισμοί μου για το Game of Thrones δεν θα έχουν επαρκή τεκμηρίωση με παραδείγματα. Ας είναι. Το spoiler είναι ένας από τους πιο ενοχλητικούς διαδικτυακούς εξυπνακισμούς.

Κάτι παραπάνω από μια σειρά

Το Game of Thrones δεν είναι μια σειρά σαν όλες τις άλλες. Το πρώτο επεισόδιο του 8ου κύκλου το παρακολούθησαν 17,4 εκατομμύρια θεατές. Πέραν του ότι ο αριθμός αποτελεί γενικά ρεκόρ για το συνδρομητικό κανάλι HBO, η τηλεθέαση ξεπέρασε κατά 8,1% αυτήν του πρώτου επεισοδίου του προηγούμενου κύκλου. Είναι εντυπωσιακό ότι μια σειρά που ξεκίνησε το 2011, όσο περνάει ο καιρός, κερδίζει σε απήχηση.

Δεν είναι όμως μόνο η απήχηση και η διάρκεια που διαφοροποιούν το Game of Thrones από τις συνηθισμένες τηλεοπτικές σειρές. Το «κινηματογραφικό» επίπεδο της παραγωγής, οι αφηγηματικές καινοτομίες και οι ρηξικέλευθες προσεγγίσεις που ανέτρεψαν τα συντηρητικά τηλεοπτικά στερεότυπα, κατέστησαν τη σειρά ένα από τα πιο διαδεδομένα θέματα συζήτηση στον δυτικό κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγες μέρες για το 3ο επεισόδιο του 8ου κύκλου έγιναν 7,8 εκατομμύρια tweets, αριθμός ρεκόρ για την παρουσία οποιασδήποτε τηλεοπτική σειράς στο Twitter.

Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι μια διεθνής τηλεοπτική σειρά που καταφέρνει να κινητοποιεί τόσο πολύ τόσους πολλούς δεν μπορεί παρά να εκφράζει κατά μείζονα βαθμό τις τάσεις της εποχής και να δημιουργεί νέα κοινωνικά πρότυπα -αύτη άλλωστε είναι ανέκαθεν η λειτουργία του τηλεοπτικού και κινηματογραφικού θεάματος.

Το σύμπαν των γυναικών

Το σύμπαν των γυναικείων χαρακτήρων του Game of Thrones είναι περίπλοκο και δεν σταματάει να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Στα πρώτα επεισόδια οι εικόνες των γυναικών μάλλον έμοιαζαν να ανταποκρίνονταν στα στερεότυπα των αντρικών φαντασιώσεων. Στη συνέχεια όμως οι γυναικείοι χαρακτήρες εξελίχθηκαν, διαφοροποιήθηκαν και απέκτησαν πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Οι γυναίκες του Game of Thrones δεν «στηρίζουν» απλώς τους άντρες στο κυνήγι του θρόνου. Αντιθέτως, είναι αυτές που θέλουν ή κατέχουν τον θρόνο, με τους άντρες να χάνουν έδαφος όσο εκτυλίσσεται η πλοκή -με την εξαίρεση του Τζον Σνόου. Η Σέρσεϊ Λάνιστερ, η Ντενέρις Ταργκάριεν και η Σάνσα Σταρκ βρίσκονται στο κέντρο ενός αδυσώπητου power game. Παρά το ότι κάθε χαρακτήρας έχει την ιδιαιτερότητά του, το κοινό σημείο είναι ότι πρόκειται για ισχυρές γυναίκες, απολύτως αποφασισμένες να χαράξουν τα πεπρωμένα τους και μαζί με αυτά να κατευθύνουν την πορεία του Γουέστερος, του τόπου που διεξάγεται το Game. Για να πάρουν αυτό που ζητάνε, δεν διστάζουν να γίνουν αδυσώπητες και να χρησιμοποιήσουν (πολλή) βία.

Η Άρια

Ωστόσο, και οι τρεις αυτοί γυναικείοι χαρακτήρες διατηρούν μια ορισμένη συμβατότητα με τα παραδοσιακά γυναικεία πρότυπα της οθόνης, υπό την έννοια ότι ενσαρκώνονται από πολύ όμορφες ηθοποιούς (Lena Headey, Emilia Clarke και Sophie Turner).

Οι γυναικείοι χαρακτήρες που διαφέρουν ολοκληρωτικά από τα συνηθισμένα, είναι της Μπριέν του Ταρθ (Gwendoline Christie) και, κυρίως, η Άρια Σταρκ (Maisie Williams) η οποία έχει πια κεντρική θέση στη σειρά -είπαμε, όχι spoiler! Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε χαρακτήρες που είναι σε πλήρη διάσταση με τα παραδοσιακά γυναικεία πρότυπα:

  • Διακρίνονται για τη ρώμη και τις εξαιρετικές ικανότητες τους στη τέχνη του πολέμου.
  • Είναι εξαιρετικά βίαιες και ενίοτε αδυσώπητες.
  • Συνήθως προστατεύουν τους άντρες και δεν προστατεύονται από αυτούς.
  • Σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς. Στο σημείο αυτό διαφοροποιούνται από άλλους adventure γυναικείους χαρακτήρες όπως η Λάρα Κροφτ.

Έχω την αίσθηση ότι η μικρόσωμη Άρια και η μεγαλόσωμη Μπριέν συνοψίζουν ως τηλεοπτικοί χαρακτήρες τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί κι εξακολουθούν να συντελούνται στις δυτικές κοινωνίες σε ό,τι αφορά τη θέση των γυναικών. Αποτυπώνουν επίσης τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι ίδιες οι γυναίκες τον εαυτό τους. Για να πρωταγωνιστήσει μια γυναίκα δεν χρειάζεται να είναι γλυκιά και υποχωρητική. Δεν χρειάζεται να ανταποκρίνεσαι κατ’ ανάγκη στα πρότυπα ομορφιάς. Δεν χρειάζεται επίσης την προστασία κανενός άνδρα. Μια γυναίκα χρειάζεται μόνο το ξίφος της!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//