Οι μέρες συμπληρώθηκαν, η ώρα έφτασε και σήμερα το βράδυ το IREON MUSIC FESTIVAL θα ανοίξει για 9η συνεχή χρονιά τις πύλες του για ένα ταξίδι στα διαφορετικά αλλά μοναδικά μονοπάτια της μουσικής. Την τρίτη μέρα αυτού του ταξιδιού, κάπου στα μέσα της βραδιάς, θα ανέβει στη σκηνή ένας άνθρωπος που για πολλούς ενσαρκώνει το ίδιο το Ροκ στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Αγγελάκας με την παρουσία του τόσα χρόνια έχει κερδίσει δίκαια το θαυμασμό κάθε ακροατή αλλά και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου.
Πρώτη γνωριμία
Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πίνουν περίεργο νερό. Δεν εξηγείται αλλιώς η «παραγωγή» της και η προσφορά της στη μουσική πραγματικότητα της χώρας. Οι Τρύπες ξεκίνησαν το 1983 στη Νεάπολη με τους Γιώργο Καρρά και Γιάννη Αγγελάκα να γράφουν τραγούδια επηρεασμένοι από την punk και το alternative rock. Η ορμή τους, η δυναμικότητα των τραγουδιών αλλά και των ίδιων πάνω στη σκηνή δεν άργησαν να τους καθιερώσουν στη συνείδηση κάθε πιτσιρικά της εποχής που διψούσε για κάτι νέο. Οι Τρύπες είναι το θρυλικό συγκρότημα που επανεκκίνησε το ροκ στην Ελλάδα. Αποτέλεσαν πρότυπο μίμησης και άφταστο όνειρο για πολλές μπάντες που ακολούθησαν.
Ο Αγγελάκας είναι η φωνή του γκρουπ, είναι η τρέλα του, είναι το μυαλό που γεννά ακατάπαυστα και δένει υπέροχα αυτούς τους στίχους που μιλούν κατευθείαν και ταυτόχρονα στο μυαλό και την ψυχή.
Είναι εμφανής η επιρροή του μέχρι και σήμερα, όταν αναφέρεις το όνομα του τα πρόσωπα φωτίζονται από θαυμασμό και λατρεία. Λατρεία όχι του lifestyle και του ψεύτικου, αλλά του ντόμπρου και του καθαρού, του μετρημένου όπως είναι ο Αγγελάκας.
Οι Τρύπες άντεξαν μέχρι το 2001 και όπως έχει πει ο ίδιος “σταματήσαμε όταν αρχίσαμε να κοιτάμε το ρολόι στις πρόβες”. Σταμάτησαν στην ακμή τους χωρίς να δώσουν περιθώρια και αφορμές να φανεί η οποιαδήποτε κόπωση και να αμαυρωθούν από αυτή.
Η ζωή μετά τις Τρύπες
Τη διάλυση του συγκροτήματος ακολούθησαν οι συνεργασίες: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Χριστιανάκης. Συμμετέχει στους δίσκους τους, σε παραγωγή και στίχους, και γίνεται παραγωγός για τρία άλλα συγκροτήματα, σε Αχαιούς, Είσοδο Κινδύνου και Κίμο.
Το 2003 πρωταγωνιστεί και γράφει τη μουσική της ταινίας του Νίκου Νικολαΐδη «Ο χαμένος τα παίρνει όλα». Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τον κινηματογράφο, το έχει ξανακάνει στο παρελθόν παίζοντας ένα ρόλο στο «Χώμα και νερό», αλλά γράφοντας και τη μουσική μαζί με τους Γιώργο Χριστιανάκη και Ασκληπιό Ζαμπέτα (Τρύπες).
Ένα χρόνο αργότερα ιδρύει μαζί με φίλους τη δισκογραφική εταιρία «Αlltogethernow» και όπως λέει χαρακτηριστικά, «το κάναμε για να προστατέψουμε το έργο μας και το εσωτερικό μας περιβάλλον». Μέσα από αυτή την εταιρία κυκλοφορούν στα επόμενα χρόνια οι δίσκοι “Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες – Από ΄δώ και πάνω” και το soundtrack για την ταινία “Ψυχή βαθιά” του Παντελή Βούλγαρη.
Ο ποιητής
Ο Αγγελάκας είναι ποιητής και δεν χρειαζόταν να έρθουν οι δύο ποιητικές του συλλογές για να το ανακαλύψουμε. Η πρώτη, «Σάλια, μισόλογα και τρύπιοι στίχοι», εκδόθηκε το 1988 και η δεύτερη, «Πώς τολμάς και νοσταλγείς, τσόγλανε;», το 1999. Ακολούθησε και η κυκλοφορία ενός βιβλίου με τίτλο «Για την καρδιά ενός κτήνους 1985-2000», στο οποίο περιέχονται όλοι οι στίχοι του και συνεντεύξεις της περιόδου.
Κάθε συναυλία του είναι μια μυσταγωγία. Σε τραβάει η φωνή του στα πιο βαθιά τάρταρα και μετά σε πετάει στους πιο γαλάζιους ουρανούς, σε ελευθερώνει, σε σπρώχνει να πετάξεις. Ο Αγγελάκας και η μουσική του τελικά είναι έκφραση, στάση ζωής. Όσοι τυχεροί βρεθούν στο ραντεβού σε δυο μέρες θα έχουν την ευκαιρία να το νιώσουν!
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.