Χριστούγεννα στην Κωνσταντινούπολη
Κωνσταντινούπολη. Η πόλη των αντιθέσεων, η πόλη που εκτείνεται σε Ανατολή και Δύση, που πατά σε δυο ηπείρους. Η Τουρκία είναι ένα μουσουλμανικό κράτος. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη συναντά κανείς παντού επιβλητικά τζαμιά και γυναίκες με μαντίλες ή μπούργκες να κυκλοφορούν μέσα στην πόλη. Απ’ την άλλη, όμως, μπορεί κανείς να βρει και γωνιές της πόλης που μοιάζουν με ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Μεγάλα μαγαζιά με πεντακάθαρες τζαμαρίες και εκτυφλωτικά φώτα, πλακόστρωτοι εμπορικοί δρόμοι, ευρωπαϊκή μόδα. Και το καλύτερο; Δρόμοι στολισμένοι με γιρλάντες, λαμπιόνια, στρατιωτάκια, αρκουδάκια και χριστουγεννιάτικα δέντρα στα διαμερίσματα.
Ναι, στην Κωνσταντινούπολη στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα. Αλλά όχι για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, αλλά για να καλωσορίσουν το νέο έτος. Υιοθετούν έθιμα ευρωπαϊκά και ακριβέστερα αμερικάνικα, που στη συνέχεια έγιναν ευρωπαϊκά. Αλλά τα υιοθετούν και τα εντάσσουν στην κουλτούρα τους, η οποία δεν περιλαμβάνει… γέννηση Χριστού.
Το παράδειγμα της Κωνσταντινούπολης αποδεικνύει την παγκοσμιοποίηση που έχει επέλθει και την εμπορευματοποίηση των γιορτών. Ο Ευρωπαίος που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη βλέπει το στολισμό και αισθάνεται το πνεύμα των Χριστουγέννων, και ας βρίσκεται σε μια χώρα μουσουλμανική. Διότι, τι άλλο είναι τα Χριστούγεννα για τους ενηλίκους πέρα από φανταχτερό στολισμό και οικογενειακές συγκεντρώσεις και για τα παιδιά πέρα από παιχνίδια και βόλτες; Τα υπόλοιπα, δηλαδή, οι μικρές συνήθειες που ο καθένας έχει αναπτύξει με φίλους και συγγενείς, δεν συνδέονται απαραιτήτως με τα Χριστούγεννα, μπορούν να υπάρχουν οποτεδήποτε μέσα στο χρόνο. Δεν αναφέρομαι στο θρησκευτικό αίσθημα, γιατί δεν είναι πολλοί εκείνοι που τις γιορτές επισκέπτονται την εκκλησία, τουλάχιστον στην Αθήνα. Αν αισθάνονται κάτι μέσα τους, θα το αισθάνονται και στην Ελλάδα και στην Τουρκία και όπου και αν βρίσκονται.
Επίσης, οι δρόμοι που στην Κωνσταντινούπολη ήταν στολισμένοι ήταν οι δρόμοι με τα εμπορικά καταστήματα. Και αυτό εξυπηρετεί ένα σκοπό: ο Ευρωπαίος θα δει τα πολύχρωμα λαμπάκια και τους «αγιοβασίληδες», θα νιώσει Χριστούγεννα, θα αγαλλιάσει η ψυχή του και θα ψωνίσει… Γιατί, η πλύση εγκεφάλου που έχει γίνει στο μέσο καταναλωτή έχει ως αποτέλεσμα να συνδέσει αυτός τις άγιες μέρες με την κατανάλωση. Το γιορτινό κλίμα και οι διακοπές και η χαλάρωση, βγάζουν το μέσο άνθρωπο από τη ρουτίνα του και τον κάνουν να αισθάνεται ξεχωριστά. Και τι θα κάνει για να επισφραγίσει αυτό το αίσθημα υποτιθέμενης χαράς; Θα ψωνίσει!
Η Κωνσταντινούπολη είναι πανέμορφη. Και οι στολισμένοι εμπορικοί δρόμοι είναι επίσης υπέροχοι. Αρκεί να μην πιανόμαστε στο παραμύθι…
Μαρία Δελαγραμμάτικα
………………………………………………………………………..
Από την Πόλη έρχομαι και στην Αθήνα… σκαλωσιές!
Και ενώ η Κωνσταντινούπολη έχει βάλει τα καλά της για να υποδεχθεί το νέο έτος, η Ελλάδα βιώνει γιορτές σε κρίση –ή καλύτερα σε παράκρουση. Τα σκάνδαλα ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο σαν τα δώρα από τον σάκο του Σάντα Κλάους, με αποκορύφωμα τα τελευταία για το ειδύλλιο ενός Παπακωνσταντίνου και μιας υπεξαίρεσης…
Και ενώ δεν έχεις προλάβει να χωνέψεις ούτε την γαλοπούλα, ούτε το γεγονός ότι αυτούς τους… σκαν-δ-αλιάρηδες κάποτε τους ψήφιζες, γυρνάς το κεφάλι σου και αντικρίζεις το δέντρο-μεντράνο της πλατείας Συντάγματος. Το δέντρο φυσικά τιμής ένεκεν το ανέφερα. Πρόκειται για μια εορταστική σκαλωσιά, με υπέροχα led-άκια. Για όσους βιάστηκαν να το κρίνουν, ντροπή και αίσχος. Μα καλά, δεν καταλάβατε ότι λειτουργεί άψογα στο συμβολικό επίπεδο; Η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης –εξόν και η σκαλωσιά! Το Πάσχα θα ‘χουμε βάλει και τα αλουμίνια, αν συνεχίσουμε με τους ρυθμούς αυτούς…
To τραγικό, δε, της υπόθεσης είναι ότι το original δέντρο που στολίστηκε στην πλατεία είναι το δέντρο δίπλα στο οποίο αυτοκτόνησε ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός, Δημήτρης Χριστούλας. Τα λόγια περιττεύουν.
Φέτος, η αλήθεια είναι πως Χριστούγεννα δεν ζήσαμε. Αν εξαιρέσεις τα «νοιάζομαι-μοιράζομαι» του Mega, τις δωρομοιρασιές του Αλαφούζου και τα φιλανθρωπικά εποχιακά αισθήματα που έδιναν τον τόνο στο νεκρό lifestyle -όπως οι σκαλωσιές αντικαθιστούν τα έλατα-, οι φετινές γιορτές το μόνο που έφεραν ήταν αγωνία. Αγωνία γιατί είναι Χριστούγεννα και δεν έχεις λεφτά να πάρεις δώρο στο παιδί σου, γιατί περιμένεις να δεις τι θα αποφασίσει η ΡΑΕ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κ.ο.κ. Πώς, λοιπόν, να υπάρξουν γιορτές, με όλη την ατμόσφαιρα που τους πρέπει όταν ο Άγιος Βασίλης δεν μοιράζει δωράκια;
Φυσικά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι γιορτές έτσι κι αλλιώς έχουν χάσει τον αληθινό τους χαρακτήρα μέσα στην εξέλιξη της εποχής μας. Ο οικογενειακός δεσμός δεν είναι τόσο σφιχτός όσο ήτανε παλιότερα και από ‘κει που τα Χριστούγεννα ήταν οικογενειακή γιορτή, λίγο-πολύ έχουν μετασχηματιστεί σε γιορτή των ερωτευμένων…
Και κάπως έτσι μετράμε αντίστροφα ώρες για το νέο έτος. Το 2013! Τη χρονιά που η ευρωζώνη θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η Ελλάδα θα τα καταφέρει;! Περιμένοντας την χρονιά της επαγγελίας, τελειώνει η φετινή «σεζόν» για τη στήλη μας στο 3pointmagazine. Αν και το «Κορώνα-Γράμματα» μετακόμισε πριν λίγους μόλις μήνες στη στέγη αυτή, ολοκληρώνει με χαρά κάτι που ξεκίνησε κάποια -λίγα- χρόνια πριν. Η αυτονομία, οι διαδικασίες από τα κάτω, η αλληλεγγύη και η ελευθερία έκφρασης είναι αρετές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν απανταχού τις ομάδες ανθρώπων, την κοινωνία συνολικά. Με αυτή την παραδοχή να ξεκινήσουμε την 1η/1/2013.
Μίνα Κωστοπούλου
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.