Όταν κάποιος ποδοσφαιρόφιλος και όχι μόνο αναφέρεται στις λέξεις Μάντσεστερ και Γιουνάιτεντ, προφανώς το μυαλό του πηγαίνει στην πασίγνωστη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κι όμως, από το 2005 και μετά, υπάρχει και μια δεύτερη Γιουνάιτεντ στο Μάντσεστερ, κάτι που λίγοι, για την ώρα, γνωρίζουν. Ο λόγος για την F.C. United of Manchester, η οποία εκτός από τα ίδια χρώματα και παρόμοιο σήμα, μοιράζεται ακόμη και τους ίδιους οπαδούς με τη μεγάλη ομάδα της πόλης, τους “κόκκινους διαβόλους”. Για την ακρίβεια, μάλιστα, προέρχεται από αυτήν…

Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν κάποιοι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άρχισαν να αντιδρούν έντονα και στην πορεία να διαδηλώνουν μαζικά κατά των αμερικανών ιδιοκτητών (Γκλέιζερς), που πριν λίγο καιρό είχαν αναλάβει τη διοίκηση της ομάδας. Ο λόγος δεν ήταν αγωνιστικός, ίσα-ίσα που εκείνα τα χρόνια οι “κόκκινοι διάβολοι” διάνυαν την καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους, κάτι, φυσικά, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τότε, ήταν όμως που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μελέτες και έρευνες που έκαναν λόγο για τεράστιο οικονομικό “άνοιγμα” της διοίκησης της ομάδας, με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις να αναφέρονται ακόμα και σε χρεοκοπία, αν δεν άλλαζε κάτι άμεσα.

Έτσι, στο στόχαστρο βρέθηκαν αμέσως οι αμερικανοί ιδιοκτήτες του συλλόγου και θεωρήθηκαν οι βασικοί υπεύθυνοι για την οικονομική κακοδιαχείριση, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι φίλοι των “μπέμπηδων” να απαιτούν άμεση αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ανησυχώντας για το μέλλον του σωματείου. Οι αντιδράσεις αυτές διακυμάνθηκαν από πιο ήπιες (συνθήματα εντός γηπέδου) έως και πολυτάραχες, με διαδηλώσεις να καταλήγουν σε επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και οπαδών. Όμως, αυτά τα αιτήματα δεν βρήκαν κανένα αντίκρισμα και δεν άλλαξε το παραμικρό διοικητικά στην ομάδα…

Κάπως έτσι, οι πιο σκληροπυρηνικοί από αυτούς τους φιλάθλους παίρνουν την απόφαση για “αποχή” από τους εντός έδρας αγώνες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τουλάχιστον μέχρι τον ερχομό νέας ιδιοκτησίας, χωρίς, όμως, ποτέ να πάψουν να την υποστηρίζουν και μετά από διαβουλεύσεις, αποφασίζεται η δημιουργία μιας νέας ομάδας, η οποία θα θύμιζε σε… όλα, σχεδόν, τη μεγάλη τους αγάπη.

Οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τραγουδούν κατά των ιδιοκτητών της, Γκλέιζερς, φορώντας κίτρινα και πράσινα (τα πρώτα χρώματα που είχε η ομάδα όταν ιδρύθηκε)…

H F.C. United, όπως είναι εν συντομία γνωστή, αγωνίζεται από την ίδρυσή της στα περιφερειακά πρωταθλήματα της βόρειας Αγγλίας (φέτος στη Northern Premier League), όμως, ήδη, η υποστήριξη που απολαμβάνει είναι από τις μαζικές και ένθερμες στις κατηγορίες που αγωνίζεται. Μετράει ήδη χιλιάδες μέλη, που ολοένα και αυξάνονται και μάλιστα, όχι μόνον οπαδούς των “μπέμπηδων”, αλλά και άλλων ομάδων, εντός κι εκτός Αγγλίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πρόσφατα επιτεύχθηκε ο στόχος του 1,6 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών προκειμένου να ανεγερθεί το νέο γήπεδο της ομάδας, αρχικά χωρητικότητας 5.000 θέσεων.

Η F.C. United of Manchester αποτελεί μια ομάδα πρότυπο, που μας θυμίζει την αγνότητα του ποδοσφαίρου, τη λαϊκή του προέλευση και το ότι μια ομάδα είναι ο ίδιος ο κόσμος της. Είναι μια ομάδα που έγινε από φιλάθλους και όχι με σκοπό να αποκτήσει κοινό και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι για κάποιους ανθρώπους, η ομάδα τους είναι κάτι παραπάνω από εφήμερες χαρές και τίτλους, κάτι πιο καθαρό και αγνό από το σύγχρονο κερδοσκοπικό χαρακτήρα του ποδοσφαίρου…

Ήλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//