Oι κόντρες μεγάλων καλλιτεχνών, είναι λίγο έως πολύ γνωστές. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτές εξαργυρώνονται με αξέχαστους μουσικούς διαλόγους, με τον ένα δίσκο να απαντά στον άλλο και το ένα τραγούδι να αποτελεί ένα αιχμηρό βέλος προς την αντίθετη πλευρά, έχοντας μία γενική πάντως απεύθυνση, επιχειρώντας την εδραίωση της άποψης του δημιουργού του.

Οι σημερινές μας μουσικές προτάσεις, ξεθάβουν την προ πολλών χρόνων κόντρα μεταξύ του Neil Young και των Lynyrd Skynyrd με φόντο την… Αλαμπάμα. Ο πρώτος είχε επιτεθεί με δύο κομμάτια του στη γενέτειρα της μπάντας, που θα δούμε επιτέλους και στα μέρη μας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της, η οποία μετουσιώθηκε σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές και γνωστές ροκ συνθέσεις. Την πέτρα του σκανδάλου αποτέλεσαν το “Alabama” από τον πλέον επιτυχημένο του δίσκο “Ηarvest” (1972) και το “Southern Man” από το άλμπουμ “After the Gold Rush” (1970).

Oι στίχοι τους όπως μπορείτε να διαπιστώσετε επιτίθενται στην έξαρση του ρατσισμού, η οποία σημειώθηκε στις νότιες Η.Π.Α, σε βάρος των μαύρων. Ο Υοung δεν “μάσησε” τα λόγια του και όπως έχει δείξει με παροιμιώδη συνέπεια, εξέφρασετην αντίθεση του με τα όσα συνέβαιναν εκείνη την περίοδο.

Το 1974 οι Lynyrd Skynyrd απάντησαν, θέλοντας να τονίσουν πως η επίθεση του αυτή ήταν σαν να τους έβαζε όλους στο ίδιο τσουβάλι και με το “Sweet Home Alabama”, εξασφάλισαν παράλληλα μπόλικα κέρδη.

Κατηγορήθηκαν πάντως, ότι φάνηκε να στηρίζουν μέσα από τους στίχους τους, τον Τζορτζ Γουάλας, γνωστό για τα όχι και τόσο… δημοκρατικά πιστεύω του, αλλά οι ίδιοι υπογράμμισαν επανειλημμένα, πως η στόχευση τους ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη. Με άλλα λόγια ήθελαν να πλήξουν την εικόνα του αμερικανού πολιτικού και όχι να τον στηρίξουν, κάτι που σύμφωνα με τα λεγόμενα τους παρεξηγήθηκε.

 

Εκτός αυτού όμως, οι Skynyrd επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν στους στίχους τους, το όνομα του Young, κάτι το οποίο επίσης θεωρήθηκε… unfair.Ο τελευταίος  δήλωσε δε πως αισθάνεται “τιμή να συμπεριλαμβάνεται το όνομα μου στα λόγια ενός τραγουδιού όπως αυτό”, χωρίς να δίνει περαιτέρω έκταση. Παρά την τελευταία εξέλιξη η κόντρα τους παραμένει ζωντανή. Ωστόσο, μόνο σε λεκτικό επίπεδο, με σποραδικές σπόντες.
Ευτυχώς και οι δύο πλευρές απέδειξαν ότι και χωρίς… τσακωμούς, μπορούν να είναι ανάλογα παραγωγικές. Συνέχισαν να δημιουργούν κομμάτια υψηλού επιπέδου, χωρίς την αρωγή κάποιας αντιπαράθεσης και εξακολουθούν να θεωρούνται κορυφαίοι στο αντικείμενο τους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//