Ήταν 17 Μαΐου το 1990 όταν ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαιρούσε την ομοφυλοφιλία ως σεξουαλικό προσανατολισμό καθεαυτό από τη λίστα νοσημάτων ICD.

Ο τότε κωδικός 302.0 δεν ορφάνευσε τελείως βέβαια, βρίσκοντας την διάδοχη κατάστασή του στο F66.1 της νεότερης έκδοσης της λίστας, ICD-10.

Η ιατρική προσέγγιση μετατοπίστηκε από την καταπολέμηση της ομοφυλοφιλίας, στην ευθυγράμμιση σεξουαλικής συμπεριφοράς και ιδεατής εικόνας του εαυτού, χαρακτηρίζοντας την ιατρική κατάσταση αυτή Ego-dystonic sexual orientation.

Η σεξουαλική συμπεριφορά ωστόσο εξακολουθεί να προσεγγίζεται ιατρικοποιημένη, συχνά με άτομα θεωρητικά φέροντα ιατρική αυθεντία, να ενδύουν τις προσωπικές τους απόψεις με αυτή και να την εκθέτουν στον δημόσιο διάλογο…ή σωστότερα να την εκστομίζουν στις κατευθύνσεις που θα ελέγξει τις ζωές των άλλων.

Αναλογιζόμενοι τους κυρίαρχους λόγους αυθεντίας τριγύρω μας, την «αντικειμενική» ιατρική, την «απόλυτη» θεολογία, την «ακέραια» και «ανδρική» πολιτική, διαπιστώνουμε πολλούς εκπροσώπους τους πρώτα να τείνουν κατακριτικά το δάχτυλο και μετά να βρίσκουν μια εσωτερικά συνεπή δικαιολόγηση της προσωπικής τους πεποίθησης.

Το επικίνδυνο είναι ότι μέσα στο «μαύρο κουτί» της αυθεντίας όπου τοποθετούν την άποψη τους, αυτή είναι προστατευμένη από την κριτική πολλών, οι οποίοι ενδεχομένως βρίσκουν παρηγοριά σε αυτή. Παρηγοριά για τα «περίεργα» συναισθήματά τους που έχουν καταπιέσει σε σχέση με τις δικές τους ορμές ή γιατί πολύ εύκολα, από τον καναπέ τους, έχουν μία δικαιολογία για να θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο από «πουστάρες».

Είναι σημαντικό κινήματα από τα κάτω να δρουν αποδομητικά στην αυθεντία αυτή, με όλα τα μέσα που διαθέτουν. Και το απλούστερο και ισχυρότερο αυτών είναι ίσως το ακόλουθο.

Να δηλώνουν στην κοινωνία ότι οι διαφορετικές σεξουαλικές ταυτότητες είναι πραγματικότητα, είναι συνυφασμένες με τον άνθρωπο, με την απλή τους παρουσία και χωρίς να κρύβονται.

Η 17η Μαΐου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσοφοβίας και (από φέτος) και Αμφιφοβίας, από οργανισμούς και κυβερνήσεις, για να συμπίπτει με την πιο πάνω επέτειο.

Όλοι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού, πρέπει να είμαστε σύμμαχοι στην κατάλυση του φόβου για τον άλλο.

Γιατί δυστυχώς, η αυθεντία, δεν είναι ο μόνος και ο μεγαλύτερος εχθρός της ελεύθερης σεξουαλικότητας.

Είναι η μάχη στην καθημερινότητα, με την παράδοση, τη συνήθεια και τον εαυτό ακόμη.

Εμπρός λοιπόν, σήμερα, ας καταδικάσουμε όσους σπρώχνουν ανθρώπους στη σκιά. Να φωνάξουμε για ό,τι δεν θέλουμε να χωράει στην κοινωνία μας.

anti homophobia

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Ο Αλέξανδρος είναι Ιστορικός της Τεχνολογίας, υποψήφιος διδάκτορας και ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ασκηθεί σε κρατικούς νομοθετικούς και γνωμοδοτικούς θεσμούς, ενώ ασχολείται ενεργά με προγράμματα μη-τυπικής εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πρόσφατη Ιστορία της Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα, τις Τεχνολογικές Μεταβάσεις στον Αγροδιατροφικό τομέα, τα τεχνο-επιστημονικά δίκτυα ειδημοσύνης και γενικότερα την αλληλεπίδραση του τεχνολογικού και του κοινωνικού. Στον ελεύθερο χρόνο του κυνηγάει εικόνες από πόλεις της Ευρώπης, απλώνει τα βήματά του σε νέους προορισμούς και χώνεται σε δίσκους και αρχεία, ψάχνοντας καλή μουσική.

Related Posts

//