Πριν λίγες μέρες, γίναμε μάρτυρες του ρατσιστικού μένους που έδειξε η Ουγγαρέζα εικονολήπτρια Petra Laszlo, η οποία έβαλε τρικοπλοδιά στο προσφυγάκι και τον πατέρα του από τη Συρία, καθώς έτρεχαν για να γλιτώσουν το ξύλο από την αστυνομία. Στον αντίποδα αυτής της ενέργειας, υπάρχει πλέον το παράδειγμα της Χετάφε. Της ισπανικής ομάδας που αγωνίζεται σταθερά στην πρώτη κατηγορία και αποφάσισε να προσλάβει τον πατέρα του παιδιού Osama Abdul Mohsen ως προπονητή στις ακαδημίες της, στις οποίες θα ενταχθεί και ο γιος του Zaid, 7 χρονών που έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό και για ακόμη ένα λόγο, καθώς φορούσε τη φανέλα του Άρη.
Στη χώρα του ο Mohsen εργαζόταν ως προπονητής σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας. Μια συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» ήταν η αφορμή να προσκληθεί η οικογένεια στην Ισπανία. Η ομάδα εκτίμησε την προϋπηρεσία του, αλλά κυρίως ήθελε να προχωρήσει σε μια συμβολική όσο και ουσιαστική κίνηση αλληλεγγύης. Πέρα από την εργασία, προσφέρει κατάλυμα στην οικογένειά του και παράλληλα θα βοηθήσει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη χορήγηση ασύλου.
Η στιγμή που η Petra Laszlo γίνεται η πιο μισητή φωτορεπόρτερ παγκοσμίως
Ο Mohsen πριν αναγκαστεί να αφήσει τη χώρα του, εργαζόταν στην al-Fotuwa SC η οποία δεν διανύει τις καλύτερες των ημερών της, ωστόσο θεωρείται ιστορική ομάδα καθότι δημιουργήθηκε το μακρινό 1930, ενώ έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα. Μαζί του στη Χετάφε θα είναι και ο Zaid και “ποιος ξέρεις ίσως αποδειχτεί μεγάλο ταλέντο”, όπως ανέφερε σχετικά η διοίκηση του συλλόγου.
Το ακόμη πιο θετικό είναι ότι η Χετάφε θέλει να βοηθήσει και άλλους πρόσφυγες, κάτι που από μόνο του δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Μόνο 17.680 πρόσφυγες έφτασαν στην Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι όμως μία κίνηση που μπορεί να παρακινήσει και άλλες ομάδες και άλλο κόσμο, αλλά και την πολιτεία να πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Ο Mohsen μαζί με τον γιο του έφτασαν στην Ισπανία από το Μόναχο με τραίνο. Περιμένουν και την υπόλοιπη οικογένειά του ώστε να αισθανθούν ότι μπαίνει οριστικά τέλος στην Οδύσσεια που ξεκίνησε για εκείνους πριν αρκετές εβδομάδες και να ξεκινήσει η καινούρια τους ζωή. Μακριά από την πατριδά, μακριά από αγαπημένους ανθρώπους, χωρίς υπάρχοντα, αλλά με στήριγμα την αγάπη των γύρω τους. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Ισπανούς. Μας έσωσαν τη ζωή. Νιώθω πως βρίσκομαι σε ένα σύννεφο, δεν μπορώ να πιστέψω αυτά που ζω. Πριν από μερικές εβδομάδες δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι μπορούσαν να συμβούν όλα αυτά. Αυτό που θέλω τώρα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι να καταφέρω να φέρω στην Ισπανία και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου. Θα ήθελα να δω και τη χώρα μου να ζει ειρηνικά. Ο κόσμος υποφέρει. Είναι πολύ δύσκολη η ζωή εκεί» ανέφερε ο Mohsen.
Οι δύσκολες ημέρες φαίνεται πως ήδη ανήκουν στο παρελθόν, παρόλα αυτά δεν θα ξεχάσει ποτέ την απαράδεκτη ενέργεια της Ουγγαρέζας εικονολήπτριας. Δεν θα ξεχάσει εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα που στην προσπάθειά του να κερδίσει ακόμη μια μάχη για την επιβίωση, έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του. “Δεν θα μπορούσα ποτέ να τη συγχωρήσω”, είπε.
Σημειώνεται ότι η Ουγγαρέζα εικονολήπτρια λίγες ώρες μετά το συμβάν έχασε τη δουλειά της. Όχι γιατί δεν ήταν καλή σε ό,τι έκανε, αλλά γιατί δεν έδειξε την ελάχιστη ανθρωπιά.
Η στάση των ελληνικών ομάδων
Την ώρα που η Χετάφε δηλώνει διατεθειμένη να βοηθήσει και άλλους πρόσφυγες και μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού προχωρούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, όπως η Μπάγερν Μονάχου που κατασκευάζει με δικά της έξοδα μεγάλο camp, στην Ελλάδα επικρατεί αδιαφορία από τους μεγάλους συλλόγους. Την ώρα που οι πολίτες των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων με ό,τι μέσα διαθέτουν οργανώνονται και βοηθούν τους πρόσφυγες, ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη, ο Παναθηναϊκός του Αλαφούζου, η ΑΕΚ του Μελισσανίδη και ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη, παρότι οι δύο τελευταίες ομάδες έχουν και προσφυγικό παρελθόν, δεν κάνουν τίποτα.
Παρουσιάστηκε ως “μεγάλη προσφορά τους” η πρωτοβουλία που κινήθηκε από άλλες ομάδες, να δίνουν ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο στα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια τους (αυτό δεν περιλαμβάνει την ΑΕΚ και πλέον ούτε τον Παναθηναϊκό, καθότι έχει αποκλειστεί) για τις ανάγκες των προσφύγων. Η πρωτοβουλία αφορά 80 ομάδες, όχι μόνο τις ελληνικές και έγινε με πρωτοβουλία ξανά της Μπάγερν Μονάχου.
Εξαιρέσεις αποτελούν στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα, οι παρεμβάσεις του Αλέξανδρου Τζιόλη, παίκτη του ΠΑΟΚ, ο οποίος ανέβασε στο Twitter μια συγκινητική φωτογραφία δείχνοντας την συμπαράστασή του στους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να θυμίσει στους Έλληνες πως κάποτε είχαν βρεθεί κι εκείνοι στη θέση των προσφύγων. Ανάλογη κίνηση έκανε ο Νίκος Παπαδόπουλος τερματοφύλακας του Πανιωνίου, που μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, κράτησε ένα πανό που έγραφε στα αγγλικά: “Πρόσφυγες καλως ήρθατε”.
“Θα αρκεστώ στο να σου πω ότι με αυτήν την κίνηση, ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους που μάχονται για τη ζωή τους, για μια καλύτερη ζωή. Δεν πιστεύω σε σύνορα και σε χώρες. Μόνο στον άνθρωπο και το δικαίωμα του στη ζωή”, είχε πει για την κίνησή του στη Νίκη Μπάκουλη σε συνέντευξη για το sport24.
Πολλές περισσότερες είναι οι αλληλέγγυες πρωτοβουλίες οπαδικών συνδέσμων, με αρκετές από αυτές να μπορείτε να βρείτε στο τριμηνιαίο περιοδικό για το κοινωνικό και πολιτικό νόημα των σπορ, την εμπειρία του γηπέδου και την οπαδική κουλτούρα Humba.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.