Οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ το 1920, τρία χρόνια αργότερα από τη Ρωσία και τον Καναδά, αλλά 91 χρόνια νωρίτερα από τη Σαουδική Αραβία, όπως σημειώνεται σε αυτό το χάρτη που απεικονίζει τη χρονιά κατά την οποία οι γυναίκες θεωρήθηκαν κατάλληλες να ασκήσουν το δικαίωμα του ψηφίζειν σε κάθε χώρα του κόσμου.
Στα μέσα του 20ου αιώνα θα έλεγε κανείς ότι οι χώρες άρχισαν ομαδικώς να δίνουν το δικαίωμα της ψήφου στο γυναικείο πληθυσμό τους, όμως η πρωτοπόρος χώρα στη χορήγηση του δικαιώματος βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο – οι γυναίκες της Νέας Ζηλανδίας ήταν οι πρώτες που απέκτησαν εκλογικά δικαιώματα το 1893.
Ο κάτωθι χάρτης αναρτήθηκε πρώτα στο Reddit και παρουσιάζει τις χρονιές που οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα της ψήφου ανά χώρα.
Με μια γρήγορη ματιά στο χάρτη, όμως, μαθαίνει κανείς τη μισή αλήθεια. Δώσε προσοχή στους αστερίσκους, καθώς η χρονιά που αναγράφεται σε μερικές χώρες δηλώνει πως δόθηκε περιορισμένα το δικαίωμα της ψήφου, συχνά αφορούσε μόνο τις λευκές γυναίκες ή απαιτούσε το συνδυασμό συγκεκριμένων προαπαιτούμενων όπως το να είναι παντρεμένη ή να έχει στην ιδιοκτησία της ακίνητο.
Στο Βέλγιο το 1919, δικαίωμα ψήφου είχαν οι χήρες και οι μητέρες όσων σκοτώθηκαν υπηρετώντας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή οι χήρες και οι μητέρες όσων υπηρέτησαν “και σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά”. Καθολικό δικαίωμα ψήφου σε όλες τις γυναίκες της χώρας δόθηκε το 1948. Άλλο παράδειγμα η Αυστραλία, που έδωσε το δικαίωμα στις γυναίκες το 1902, αλλά απέκλειε τους γηγενείς Αβορίγινες.
Για την πλήρη λίστα των εξαιρέσεων, δες τις υποσημειώσεις στο κάτω μέρος του infographic.
Αρχική δημοσίευση εδώ.
Μετάφραση – απόδοση: Ηλέκτρα – Ήλια Χατζηκάλφα
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.