Στην ομώνυμη ταινία ο Τομ Χανκς προσπαθεί να σώσει τον στρατιώτη Ράιαν. Στην περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όμως, ισχύει το αντίθετο. Ο δικός της Ράιαν (Γκιγκς) ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, οδηγώντας την στο τέλος της χειρότερης σεζόν της τα τελευταία χρόνια, από τον πάγκο όντας παίκτης – προπονητής. Και αν είναι πολύ αργά για να σώσει το πλοίο που έτσι κι αλλιώς λοξοδρόμησε, τουλάχιστον θα προσπαθήσει να το οδηγήσει σε μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή προσάραξη στην ακτή, πριν αυτό σκάσει με δύναμη στα βράχια.

giggs_3128781

Ο Γκιγκς στα 40 και κάτι χρόνια του, δεν θα μπορούσε με τίποτα να αρνηθεί την αποστολή που του ανατέθηκε, από το σύλλογο τον οποίο υπηρετεί τα τελευταία 27 χρόνια, μπαίνοντας παράλληλα και στο κλαμπ των παικτών που έγιναν συγχρόνως και προπονητές στην ομάδα που αγωνίζονταν.

Με αφορμή λοιπόν το εν λόγω γεγονός, το 3pointmagazine παρουσιάζει τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που προηγήθηκαν, με παίκτες που κατεύθυναν και την ομάδα από τον πάγκο, σε υψηλό επίπεδο.

Κένι Νταλγκλίς (Λίβερπουλ 1985-1991)
Μετά την τραγωδία του Χέιζελ, ο Τζο Φάγκαν παραιτήθηκε από τη Λίβερπουλ και τη θέση του στον πάγκο της ομάδας, χωρίς παράλληλα να κρεμάσει τα παπούτσια του, ανέλαβε ο Κένι Νταλγκλίς.

 

Kenny Dalglish as then Liverpool manager in 1991

Υπό τις οδηγίες του στην πρώτη σεζόν ως παίκτης – προπονητής, η Λίβερπουλ κατέκτησε το πρώτο της νταμπλ, με τον ίδιο να σκοράρει απέναντι στην Έβερτον το νικητήριο γκολ, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Γκριμ Σούνιες (Ρέιντζερς 1986-1991)
Τον Απρίλιο του 1986, η Ρέιντζερς δαπάνησε περίπου 300.000 λίρες για να αγοράσει από την Σαμπντόρια τον Γκριμ Σούνιες, με σκοπό να τον κάνει παίκτη – προπονητή της ομάδας, αντικαθιστώντας τον Τζακ Ουάλας. Υπό τις οδηγίες του η Ρέιντζερς κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα Σκωτίας, κάνοντας μάλιστα και δύο φορές το νταμπλ.

Γκλεν Χοντλ (Σουίντον 1991-1993 / Τσέλσι 1993-1995)
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Γκλεν Χοντλ που διετέλεσε παίκτης προπονητής της Σουίντον την περίοδο 1991-93 και με τις επιδόσεις του κέρδισε μεταγραφή σαν παίκτης – προπονητής στην Τσέλσι, μένοντας εκεί μέχρι το 1996 (την τελευταία σεζόν μόνο ως προπονητής).

Μπράιαν Ρόμπσον (Μίντλεσμπρο 1994-1996)
Ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Εθνικής Αγγλίας, ανέλαβε τις τύχες της Μίντλεσμπρο το 1994, όντας παράλληλα ποδοσφαιριστής της και μάλιστα την οδήγησε στην Πρέμιερ Λιγκ στο τέλος της σεζόν, κατακτώντας τον τίτλο στην πρώτη κατηγορία.

 

0,,1~9521859,00 (1)


Ρουντ Γκούλιτ
(Τσέλσι 1996-1998)
Μετά την απομάκρυνση του Γκλεν Χοντλ από το σύλλογο, της τύχες της Τσέλσι ανέλαβε ο διεθνής ποδοσφαιριστής της, Ρούντ Γκούλιτ. Το 1996 έκατσε για πρώτη φορά στον πάγκο ως παίκτης – προπονητής, το 1997 κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας ενώ την επόμενη χρονιά αντικαταστάθηκε και αυτός.

Τζιανλούκα Βιάλι (Τσέλσι 1998-2000)
Το δρόμο που χάραξε ο Χοντλ αρχικά και στη συνέχεια ο Γκούλιτ, ακολούθησε και ο Τζιανλούκα Βιάλι. Χωρίς να χρειαστεί να βγάλει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, φόρεσε τη φόρμα του προπονητή και διαχειρίστηκε τις τύχες της Τσέλσι από το 1998 μέχρι το 2000.

hoddle_gullit_vialli

Υπό τις οδηγίες του η Τσέλσι κατέκτησε το Λιγκ Καπ Αγγλίας, το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ενώ έφτασε και μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2000, όπου αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Τιμούρ Κετσπάγια (Ανόρθωση 2004-2009)
Ο γνωστός από τη θητεία του στην ΑΕΚ ως ποδοσφαιριστής, αλλά και το γρήγορο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό ως προπονητής, Τιμούρ Κετσπάγια ανέλαβε τις τύχες της Ανόρθωσης το 2004 ως προπονητής, χωρίς προηγουμένως να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

 

temuri

Η πορεία του στην ομάδα της Κύπρου ήταν εξαιρετική, καθώς κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ένα Σούπερ Καπ, ενώ η ομάδα έγινε η πρώτη κυπριακή που αγωνίστηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείοντας μάλιστα στα προκριματικά τον Ολυμπιακό.

Ρομάριο (Βάσκο ντα Γκάμα 2007-2008)
Ο Βραζιλιάνος θρύλος δεν κατάφερε να συνεχίσει τη φήμη του ως ποδοσφαιριστής και από τη θέση του προπονητή, παρότι το επιχείρησε τη σεζόν 2007-08 στη Βάσκο ντα Γκάμα, όντας παράλληλα και ποδοσφαιριστής της. Στο τέλος της σεζόν η ομάδα τερμάτισε 18η και ο ίδιος εγκατέλειψε το τιμόνι της. Από το 2010 είναι βουλευτής στη γενέτειρά του.

Ρομπέρτο Κάρλος (Ανζί 2011)
Αποτυχημένη ήταν και η προσπάθεια του Ρομπέρτο Κάρλος, όταν το 2011 και όντας ακόμα παίκτης της, ανέλαβε τις τύχες της Ανζί.

 

1337032841_740215_0000000001_noticia_grande

Παρέμεινε μάλιστα στον πάγκο της ομάδας και την επόμενη σεζόν, αυτή τη φορά ως βοηθός του Γκους Χίντινγκ, που είχε προσληφθεί στο μεταξύ από τη ρωσική ομάδα. Ωστόσο, στο τέλος της σεζόν παραιτήθηκε τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ολλανδός τεχνικός.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Ανάκασα. Παρόλα αυτά θεωρεί πατρίδα του τη Λευκάδα, με την οποία έχει και ιδιαίτερη σχέση, όχι μόνο καταγωγής. Απόφοιτος της δημοσιογραφικής σχολής της ΑΚΜΗΣ, ασχολήθηκε πολύ νωρίς με το αθλητικό ρεπορτάζ, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην ιστοσελίδα balla.gr και τα σημαντικότερα στο sport.gr Γράφει για το δίκιο και το άδικο και μολονότι εύκολα θα αποδεχτεί το λάθος του, σπάνια δεν θα το υποστηρίξει μέχρι τέλους. Εκτός από το αθλητικό ρεπορτάζ, έχει ασχοληθεί με το ελεύθερο, αυτό της τοπικής αυτοδίκοικησης, το τεχνικό κομμάτι της φωτοειδησιογραφίας, του μοντάζ αλλά και του livestreaming.

Related Posts

//