Ο δεύτερος υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του Λούλα και της Ρουσέφ, ο Αντόνιο Παλότσι, συνελήφθη σήμερα στα πλαίσια της επιχείρησης Lava Jato (πλύσιμο αυτοκινήτων) για την διερεύνηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της διαφθοράς πολιτικών με αφορμή το σκάνδαλο της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras. Ο προηγούμενος υπουργός ήταν ο Γκουίντο Μαντέγκα, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα.
Όμως υπάρχουν διάφορα ζητήματα σε σχέση με τη δράση των διωκτικών αρχών και αυτό μας το αποδεικνύει ο τρόπος με τον οποίο δρουν. Ο Γκουίντο Μαντέγκα συνελήφθη μέσα στο νοσοκομείο στο οποίο συνόδευσε τη γυναίκα του για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση καρκινικού όγκου. Ο τρόπος της σύλληψής του έκανε τους βουλευτές και αξιωματούχους του κόμματος των εργατών (ΡΤ) να μιλήσουν για δειλία των διωκτικών αρχών και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς δεν είναι δυνατόν κάποιος να συλλαμβάνεται μέσα σε ένα νοσοκομείο τη στιγμή που απλώς συνοδεύει τη γυναίκα του για ένα θέμα υγείας.
Η σύλληψη του Αντόνιο Παλότσι, που συνελήφθη σήμερα, στην πραγματικότητα είχε προαναγγελθεί την προηγούμενη μέρα από τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Μισέλ Τεμέρ, που προέκυψε μετά από την αποπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ τον προηγούμενο μήνα. Ο υπουργός Αλεξάντρ Μοράες, σε μια τηλεοπτική του δήλωση στην πόλη Ριμπεράο Πρέτο, πόλη στην οποία διαμένει ο Παλότσι, δήλωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες συλλήψεις υπουργών μέσα στην εβδομάδα, σπάζοντας το απόρρητο της επιχείρησης των δικαστικών αρχών ενάντια στη διαφθορά, με μια διαρροή απόρρητης πληροφορίας και μάλιστα σε βίντεο που διαδόθηκε σε όλη τη χώρα.
Οι πρακτικές αυτές ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών από τους βουλευτές του ΡΤ και από την ίδια τη Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία δρα σαν ηγέτιδα της αντιπολίτευσης γυρνώντας τη χώρα και παρεμβαίνοντας συχνά στα πολιτικά πράγματα. Για την περίπτωση του Μαντέγκα είχαμε, πέρα από την ιταμή σύλληψή του, την παραδοχή από τις διωκτικές αρχές ότι τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους δεν περιέχουν αδιάσειστες αποδείξεις για την ενοχή, ωστόσο, σε συνέντευξη που έδωσαν για το θέμα, ανέφεραν ότι τα στοιχεία μπορεί να μην είναι επαρκή, ωστόσο, στη φάση αυτή της επιχείρησης δεν είναι απαραίτητες οι πλήρεις αποδείξεις και ότι μέχρι την έναρξη της διωκτικής διαδικασίας υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε τα στοιχεία να συμπληρωθούν (!).
Για την περίπτωση του Παλότσι έχουμε το ίδιο περίπου γεγονός σε σχέση με τα στοιχεία, αλλά επιπλέον, η πόλη στην οποία συνελήφθη, είναι η πολιτική του βάση. Στην πόλη αυτή την επόμενη Κυριακή έχουμε τοπικές εκλογές, πράγμα πολύ σημαντικό για τη Βραζιλία που είναι ομόσπονδο κράτος με διαφορετικά κοινοβούλια, που προκύπτουν από τις τοπικές εκλογές σε όλες τις πολιτείες που μετέχουν στην ομοσπονδία. Με βάση αυτό το γεγονός, που συνέβη σε προεκλογική περίοδο, το κόμμα των εργατών μιλάει για κράτος έκτακτης ανάγκης που έχει στηθεί στη χώρα προκειμένου να ωφελήσει τους αντιπάλους του ΡΤ για να έχουν πολιτικά οφέλη από τις επιχειρήσεις εναντίον των στελεχών του, ενώ πολλοί νομικοί μιλάνε για κατάφωρη παραβίαση των κανόνων δικαίου από τον δικαστή Σέρτζιο Μόρο, υπεύθυνο όλης της επιχείρησης, λόγω των τηλεοπτικών σόου που στήνει ο δικαστής με τις καινούργιες συλλήψεις με την ευλογία των μεγάλων αλυσίδων ενημέρωσης, όπως το δίκτυο O Globo, το μεγαλύτερο της Βραζιλίας και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το δίκτυο αυτό είναι σφοδρός πολέμιος του Κόμματος των Εργατών και πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για την αποπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ.
Η καινούργια επιχείρηση, ο τρόπος που έγινε και ο πολιτικός σάλος που ξεσήκωσε, θορύβησαν ακόμα και τον ίδιο τον Τεμέρ, που προχώρησε σε έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μοράες, και, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, προσανατολίζεται στην αντικατάσταση του υπουργού από έναν κοινής αποδοχής πολιτικό, που να είναι σε θέση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της επιχείρησης, που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το πολιτικό σύστημα της Βραζιλίας.
Όσον αφορά, τέλος, τον κύριο στόχο της επιχείρησης, αυτός δεν είναι άλλος από τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας και εξαιρετικά δημοφιλή ακόμα στο λαό, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ο Λούλα κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι ήταν ο εγκέφαλος της διαφθοράς πολιτικών, ενώ οι διωκτικές αρχές ψάχνουν μανιωδώς να βρουν στοιχεία που να τον εμπλέκουν. Πριν από μερικές μέρες κατηγορήθηκε ότι δεν μπορεί να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκε ένα διαμέρισμα που έχει στην κατοχή του, ενώ ερευνάται και η γυναίκα του Λετίσια. Ο στόχος είναι, αν καταφέρουν να αποδείξουν ότι είναι ένοχος διαφθοράς, να του αφαιρεθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για διάστημα 8 χρόνων και έτσι να μη μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2018 για την εκλογή προέδρου, όπου, αν είναι υποψήφιος, έχει σοβαρή πιθανότητα, με βάση τις δημοσκοπήσεις, να επανεκλεγεί. Όσον αφορά τη Ντίλμα Ρουσέφ, εκλεγμένη πρόεδρο το 2014 στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Τεμέρ, παρά το γεγονός ότι έχει αποπεμφθεί από το αξίωμά της, εν τούτοις η γερουσία δεν της αφαίρεσε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι όπως αναμενόταν, πράγμα που θεωρήθηκε ως ήττα της κυβέρνησης του Τεμέρ. Έτσι, ακόμα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.