Πόσο εύκολο είναι να ασχολείσαι επαγγελματικά με το γυναικείο ποδόσφαιρο και παράλληλα να βρίσκεται κοντά στα παιδιά σου; Καθόλου, σύμφωνα με την Κέιτι Τσάπμαν, αρχηγό της γυναικείας ομάδας της Άρσεναλ, πρώην στελέχους της Εθνικής Αγγλίας και μητέρας δύο παιδιών, η οποία περίμενε μεγαλύτερη στήριξη από τις ποδοσφαιρικές αρχές.
Η γυναικεία ομάδα των «Κανονιέρηδων» διαγράφει εξαιρετική πορεία τα τελευταία χρόνια και σε αντίθεση με αυτή των ανδρών, η οποία παρότι ανά διαστήματα προσφέρει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, δεν κατακτά τίτλους, οι γυναίκες κέρδισαν την προηγούμενη βδομάδα με 1-0 την Μπέρμιγχαμ στο γήπεδο της Μπαρνέτ, εξασφαλίζοντας το δεύτερο συνεχόμενο Continental Cup, καθώς και το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ.
Η αρχηγός των κοριτσιών των Gunners, Κέιτι Τσάπμαν, είδε τα δύο αγοράκια της να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο μετά το σφύριγμα της λήξης και να την αγκαλιάζουν, σηκώνοντας μαζί της το τρόπαιο και γιορτάζοντας την επιτυχία. Η φωτογραφία κυκλοφόρησε αρκετά στα αγγλικά μέσα, παρουσιάζοντας μία εικόνα που δεν έχουμε συνηθίσει. Παρότι είναι συχνό φαινόμενο να βλέπουμε άντρες ποδοσφαιριστές να πανηγυρίζουν με τα παιδιά τους, μία γυναίκα στο γήπεδο, με φανέλα και ποδοσφαιρικά, να σηκώνει την Κούπα με το γιο της, δεν είναι συχνό φαινόμενο.
Η Τσάπμαν, η οποία πλέον είναι 30 χρονών, είναι η μοναδική επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Αγγλία με παιδιά. Πρώην διεθνής, αρχηγός της Εθνικής U18 και δύο φορές καλύτερη παίκτρια της χρονιάς, συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας για πρώτη φορά παίζοντας μπάλα εφτά μηνών έγκυος! Ωστόσο, όπως δηλώνει η ίδια, αυτό ήταν εύκολο σε σχέση αυτό που της συμβαίνει τώρα. Η 30χρονη τόνισε ότι η Αγγλική Ομοσπονδία δεν την στηρίζει καθόλου έτσι ώστε να καταφέρει να συνδυάσει την μπάλα με τα δυο της παιδιά και αυτός ήταν ο λόγος που τον προηγούμενο Μάρτιο αποσύρθηκε από την Εθνική, έπειτα από 82 συμμετοχές.
Αναγκαστικά, βλέπει τη συνέχεια της ζωής της εκτός ποδοσφαίρου και προσπαθεί να γίνει αισθητικός, θέλοντας και μη. Η οικογένειά της πρόσφατα επέστρεψε από τις ΗΠΑ, αφού την περσινή χρονιά έπαιξε στο Σικάγο και η ίδια αποφάσισε ότι δεν μπορεί επιβάλει στα παιδιά της συνεχείς αλλαγές. Για το λόγο αυτό, σταμάτησε και το διεθνές ποδόσφαιρο. Η Άρσεναλ, από την άλλη, είναι πολύ υποστηρικτική, προβλέποντας πάντα χώρο στο πούλμαν και τις εγκαταστάσεις, καθώς και στα ξενοδοχεία των εκτός έδρας ματς για τα πιτσιρίκια. Κάτι που όμως δεν συμβαίνει με την Εθνική..
«Είναι δύσκολο, να προσπαθείς να τα ρυθμίσεις όλα και να φεύγεις με την Αγγλία. Ένιωθα ότι μπορούσαν να είναι πιο υποστηρικτικοί, να βοηθήσουν με τη φροντίδα των παιδιών και τέτοιου είδους θέματα. Το να είσαι γυναίκα που παίζει ποδόσφαιρο σημαίνει ότι έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοια θέματα. Δεν είναι το ίδιο λαμπερό με τον άνδρα ποδοσφαιριστή», δηλώνει η ίδια στον Guardian.
Όσον αφορά το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι αθλητικές αρχές για να βοηθήσουν, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο ,αλλά σε όλα τα σπορ, τονίζει: «Φροντίδα των παιδιών. Με αυτό πάλεψα. Ήμουν αρκετή τυχερή που είχα την οικογένειά μου γύρω μου, αλλά όταν δεν ήταν διαθέσιμοι, έγινε πολύ δύσκολο θέμα. Είναι κάτι με το οποίο θα μπορούσαν να ασχοληθούν. Είμαστε γυναίκες, οι γυναίκες έχουν παιδιά».
Φυσικά, αυτό δεν είναι ένα θέμα που υπάρχει μόνο στο ποδόσφαιρο. Επιτυχημένες μητέρες σε άλλα σπορ είναι επίσης σπάνιο φαινόμενο. Η παίκτρια του κρίκετ, ενός πολύ δημοφιλούς σπορ στην Αγγλία, Άραν Μπρίντλ, επέστρεψε στην ενεργό δράση έπειτα από πενταετή διακοπή για να μεγαλώσει το γιο της. Η Βελγίδα τενίστρια Κιμ Κλίστερς, έμεινε εκτός για δύο χρόνια, για να γίνει στη συνέχεια η πρώτη μητέρα που κερδίζει Grand Slam μετά από 30 χρόνια! Τίθεται λοιπόν ένα γενικότερο θέμα το οποίο χρίζει επίλυσης.
Όπως τονίζει άλλωστε η Τσάπμαν, άλλες παίκτριες δεν κάνουν παιδιά γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν την απαραίτητη στήριξη: «Γιατί να μην κάνεις οικογένεια; Γιατί πρέπει να περιμένεις; Πρέπει πάντα να έχεις τη δυνατότητα να κάνεις καριέρα και να μεγαλώσεις οικογένεια», δηλώνει στην αγγλική εφημερίδα. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ανάδειξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, τέτοια ζητήματα παραμένουν άλυτα. Όπως επίσης και το οικονομικό, για τον απλούστατο λόγο ότι η προβολή δεν είναι αντίστοιχη σε σχέση με τους άνδρες. Το σταρ σίστεμ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι τελείως ξένο στις κοπέλες που απλά ασχολούνται με το ποδόσφαιρο που αγαπούν.
Αναδημοσίευση από το Othersidefootball.com
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.