Η Ισπανία δίνει τέλος στην περιπέτεια των 629 μεταναστών του Aquarius που βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο σε αναμονή ανοικτά των ακτών της Μάλτας και της Ιταλίας, οι οποίες αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο του πλοίου στα λιμάνια τους
Η Ισπανία προσφέρθηκε σήμερα να δεχθεί το πλοίο διάσωσης μεταναστών που παραμένει σε κατάσταση αναμονής στη Μεσόγειο με 629 μετανάστες να επιβαίνουν σε αυτό μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να του επιτρέψουν να αγκυροβολήσει στα λιμάνια τους.
Το πλοίο Aquarius περισυνέλεξε τους μετανάστες από λαστιχένιες λέμβους και σχεδίες ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), οι προμήθειές του τελειώνουν.
UPDATE: Medical situation for 629 people currently onboard #Aquarius stable for now but unnecessary delay to disembarkation in safe port puts vulnerable patients at risk, particularly: 7 pregnant women, 15 w/ serious chemical burns, several critical drowning +hypothermia patients pic.twitter.com/wLx5iyJ8v7
— MSF Sea (@MSF_Sea) 11 Ιουνίου 2018
(Ενημέρωση για την κατάσταση στο Ακουάριους από την οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Η κατάσταση της υγείας των 629 ανθρώπων είναι τώρα σταθερή, αλλά η αχρείαστη καθυστέρηση στην αποβίβαση σε ασφαλές λιμάνι, και ιδίως: 7 εγκύους, 15 με σοβαρά χημικά εγκαύματα, και μερικούς σε ασθενείς που έχουν υποστεί υποθερμία).
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του.
“Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και να προσφέρουμε ένα ασφαλές λιμάνι στους ανθρώπους αυτούς, προκειμένου να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Σάντσεθ.
Το Aquarius μετέφερε τους μετανάστες, στους οποίους περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά μικρότερης ηλικίας και επτά έγκυες, προς την Ιταλία, αλλά ο νέος, ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της χώρας απαγόρευσε τον ελλιμενισμό του και είπε πως θα πρέπει να πάει στη Μάλτα.
Η Μάλτα αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο, λέγοντας ότι είναι ευθύνη της Ιταλίας καθώς η διάσωση έγινε υπό την επίβλεψη της ιταλικής ακτοφυλακής. Η νησιωτική χώρα λέει πως ήδη δέχεται, αναλογικά, περισσότερους πρόσφυγες από την Ιταλία.
Ο Σοσιαλιστής Σάντσεθ, που ανέτρεψε τον συντηρητικό προκάτοχό του με μια ψηφοφορία επί πρότασης μομφής έπειτα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, έκανε αυτή την προσφορά αφού οι δήμαρχοι τόσο της Βαλένθια όσο και της Βαρκελόνης προσφέρθηκαν να δεχθούν το πλοίο στα λιμάνια τους.
Το πλήρωμα του Aquarius, πάντως, δήλωσε πριν λίγο στην τηλεόραση της Rai ότι δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση από την ιταλική ακτοφυλακή, σχετικά με το ποια πορεία πλεύσης πρέπει να ακολουθήσει, και ότι τα τρόφιμα και το νερό, πάνω στο πλοίο, επαρκούν μόνον για δέκα περίπου ώρες.
Η κίνηση της νέας ισπανικής κυβέρνησης να δεχτεί το πλοίο Aquarius και τους 626 μετανάστες αποτελεί έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, δείχνοντας το δρόμο για την Ευρώπη που θέλουμε, επισημαίνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με ανάρτησή της στο twitter.
Η κίνηση της νέας ισπανικής κυβέρνησης να δεχτεί το πλοίο Aquarius κ τους 626 μετανάστες αποτελεί έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, δείχνοντας το δρόμο για την Ευρώπη που θέλουμε
— Ράνια Σβίγκου (@rania_sv) 11 Ιουνίου 2018
Διάβασε ακόμα:
Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.