Κάθε πόλη κρατάει καλά κρυμμένη, πίσω από κάθε στενό και κάθε δρομάκι της, την ιστορία της. Ιστορία που πηγάζει αιώνες πίσω, τότε που το τσιμέντο και οι πολυκατοικίες δεν υπήρχαν ούτε στη φαντασία των κατοίκων της.
Καθημερινά τυχαίνει άλλες φορές να περνάμε, και κάποιες άλλες να συχνάζουμε ή και να ζούμε σε περιοχές, που δεν γνωρίζουμε ούτε μια ικμάδα του παρελθόντος τους. Καθώς η ονομασία κάθε περιοχής αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορία της, το κείμενο είναι αφιερωμένο στο πως προέκυψαν τα ονόματα διάφορων περιοχών της Αθήνας.
Μεταξουργείο
Περιοχή κάποτε ένδοξη, αλλά τώρα πλήρως υποβαθμισμένη. Το όνομα της προέρχεται από το πρώτο ατμοκίνητο μετακλωστήριο που λειτουργούσε στην περιοχή μέχρι και το 1875. Το εργοστάσιο αυτό ιδρύθηκε το 1835 και εγκαταστάθηκε στην ημιτελή οικία του πρίγκιπα Καντακουζηνού, η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα στις οδούς Μεγ. Αλεξάνδρου, Μυλλέρου και Γιατράκου. Όταν ο πρίγκιπας Καντακουζηνός αγόραζε το οικόπεδο, που σκόπευε να κτίσει στη συνέχεια ένα συγκρότημα που θα περιελάμβανε μια κατοικία και ένα μεγάλο γωνιακό κτίριο με εμπορικά καταστήματα , η περιοχή ονομαζόταν Χρισμένο Λιθάρ.
Εξάρχεια
Η παλιότερη ονομασία της περιοχής είναι Πιθαράδικα, λόγω διάφορων εργοστασίων που υπήρχαν στην περιοχή μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, τα οποία κατασκεύαζαν πυθάρια. Το νεότερο όνομα προέρχεται από ένα έμπορο της εποχής, τον Έξαρχο, ο οποίος διατηρούσε στην οδό Θεμιστοκλέους ένα αρκετά μεγάλο παντοπωλείο, για τα δεδομένα της εποχής.
Κυψέλη
Μια ακόμη συνοικία της Αθήνας, που μετράει πολλά χρόνια ζωής. Παλιότερα η περιοχή ήταν καταγεγραμμένη ως “Γυψέλη”, “Διψέλη”, και “Ύψαλα”. Ακόμα και μέχρι σήμερα η ετυμολογία του ονόματος δεν έχει εξακριβωθεί σε πλήρης βαθμό, αν και έχει υποστηριχτεί ότι το Κυψέλη αποτελεί παραφθορά του Γυψέλη. Με το πέρασμα των χρόνων δηλαδή το “Γ” αλλοιώθηκε και μετατράπηκε σε “Κ”. Η ονομασία Γυψέλη προήλθε από τους γύπες που σύχναζαν στις παρυφές των Τουρκοβουνίων, που είχε καταλάβει η συνοικία.
Γκάζι
Το τόσο αναβαθμισμένο και κοσμοπολίτικο Γκάζι παλιότερα μαστιζόταν από προβλήματα, που συνεχίζουν να το ταλανίζουν μέχρι και σήμερα. Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από τα εργοστάσια φωταερίου, που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή. Το πρώτο εργοστάσιου τέτοιου τύπου ιδρύθηκε το 1857. Από το 1910 και έπειτα η περιοχή κατακλύστηκε από οίκους ανοχής, και τότε είναι που η περιοχή αποκαλούταν γκάζι ή Γκαζοχώρι. Χαρακτηριστικό δε αποτελεί το γεγονός ότι με το “γκαζοχωρίτης” αποκαλούταν ο τακτικός θαμώνας των οίκων αυτών, ενώ “γκαζοχωρήτισσα” ήταν η κάθε ιερόδουλη που δούλευε εκεί.
Πλάκα
Η προέλευση του ονόματος της περιοχής δέχεται αρκετές ερμηνείες. Για κάποιους το όνομα οφείλεται σε μία πλάκα τεράστιων διαστάσεων, η οποία είχε βρεθεί στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Δημοφιλέστερη όμως, είναι η εκδοχή η ονομασία να προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη πλιάκα, η οποία μεταφράζεται ως παλιός. Φαίνεται να επικράτησε γύρω στον 17ο αιώνα, όταν πολίτες αρβανίτικης καταγωγής κατέκλυσαν την περιοχή, η οποία ήταν έρημη και εγκαταλελειμμένη μετά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους.
Ψυρρή
Η ονομασία της περιοχής είναι αμφίσημη και δέχεται δύο ερμηνείες. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι πήρε το όνομά της από την οικογένεια Ψυρρή (Ψαριανού), στην οποία ανήκε η μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Από την άλλη πολλοί είναι αυτοί που θέλουν το νησί Ψαρά, ως το νονό της περιοχής, καθώς πολλοί από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής κατάγονταν από εκεί.
Παγκράτι
H ονομασία τόσο της πλατείας όσο και της ευρύτερης περιοχής, οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την αρχαιότητα, εκεί βρισκόταν το ιερό του Παγκρατίου Ηρακλέους, προστάτη του ομώνυμου αθλήματος “Παγκράτιον”, το οποίο αποτελεί συνδυασμό πυγμαχίας και πάλης.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.