Η ήττα από την Τσέλσι στις καθυστερήσεις, σήμανε για τη Μπενφίκα κάτι περισσότερο από έναν (ακόμα) χαμένο τελικό.
Όχι γιατί ήρθε μόλις τέσσερις ημέρες μετά την απώλεια του πρωταθλήματος από την Πόρτο, με γκολ που δέχτηκε και πάλι στην εκπνοή. Ούτε γιατί ο εν λόγω τελικός ήταν ο έβδομος (ευρωπαϊκός) στη σειρά που χάνει η ομάδα της Λισσαβόνας. Περισσότερο υπενθύμισε στους φίλους της ότι απομένουν άλλα… 49 χρόνια για να πάψει να πλανάται πάνω από τον ουρανό του “Ντα Λουζ”, το φάντασμα του Μπέλα Γκούτμαν.
Ο Μαγυάρος πρώην τεχνικός των Αετών της Λισσαβόνας, έφυγε από τη ζωή πριν 33 χρόνια αλλά το μυαλό των φίλων της ομάδας τον μνημόνευσε ξανά και ξανά το βράδυ της Τετάρτης, αμέσως μετά το τέλος του τελικού του Europa League απέναντι στην Τσέλσι.
Στην “Αρένα” του Άμστερνταμ, στην πόλη που οι Αετοί της Λισσαβόνας κατέκτησαν το τελευταίο τους ευρωπαϊκό κύπελλο απέναντι στη Ρεάλ, η ομάδα του Λονδίνου τους βύθισε στη θλίψη και την περισυλλογή, ανασύροντας στην επιφάνεια τη… δεισιδαιμονία που ακολουθεί τον σύλλογο στα ευρωπαϊκά του ταξίδια, από το 1962.
Ο μέντορας του Εουσέμπιο
Με θητεία σε 22 συλλόγους, μεταξύ των οποίων η Πόρτο, η Μίλαν, η Σάο Πάουλο, η Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη, ο ΑΠΟΕΛ και ο Παναθηναϊκός, ο Γκούντμαν θεωρείται ο εμπνευστής της διάταξης του κλασικού 4-4-2, ενώ κατά τη θητεία του στη Σάο Πάουλο, το μετέτρεπε συχνά – πυκνά σε 4-2-4. Πιστεύεται μάλιστα ότι από αυτόν εμπνεύστηκε και ο Βιθέντε Φέολα στη Βραζιλία του Πελέ, με την οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958.
Η σημαντικότερη επιτυχία του όμως, θεωρείται η απόκτηση του Εουσέμπιο, τον οποίο συνάντησε σε ένα… κουρείο! Ωστόσο είχε προλάβει να τον δει αγωνιζόμενο και κατάφερε να κερδίσει στο νήμα τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, στην κούρσα για τη υπογραφή του σπουδαίου άσου.
Ο… “Μουρίνιο” της εποχής
Στις περισσότερες ομάδες που πήγε, του αναγνωρίστηκε το έργο του στο τεχνικό κομμάτι. Σχεδόν παντού όμως είχε προβλήματα. Γι` αυτό και άλλαξε 25 φορές ομάδα στα 40 χρόνια της προπονητικής του θητείας, σε μια περίοδο που ήταν κάτι σπάνιο για τους προπονητές της εποχής.
Δεν είναι τυχαίο πως τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής, δεν έμεινε σε καμία σχεδόν ομάδα, για περισσότερες από δύο σεζόν! Οι επιτυχίες του πάντως δεν ήταν λίγες. Έξι εθνικά πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα, με τέσσερις διαφορετικές, αλλά και δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, τα οποία κατέκτησε στη σειρά! Το 1961 απέναντι στη Μπαρτσελόνα με 3-2 στον τελικό και έναν χρόνο αργότερα απέναντι στη Ρεάλ με 5-3, στο Άμστερνταμ.
100 χρόνια φαγούρα
Οι οπαδοί της Μπενφίκα πάντως, θα τον θυμούνται για κάτι περισσότερο από τις επιτυχίες της ομάδας. Στο τέλος της σεζόν που κατέκτησε το δεύτερο ευρωπαϊκό του τρόπαιο (1962) με τη Μπενφίκα, ο εβραϊκής καταγωγής Γκούτμαν ζήτησε αύξηση. Η απάντηση της διοίκησης, όχι μόνον ήταν αρνητική αλλά έφτασε στο σημείο να τον απολύσει και μάλιστα χωρίς καν να τον αποζημιώσει!
Ο ίδιος φεύγοντας από το σύλλογο, καταράστηκε να μην σηκώσει ξανά κεφάλι εκτός των συνόρων, για τον επόμενο αιώνα! “Αν δεν μου δώσετε τα λεφτά μου, να μην ξαναδείτε ευρωπαϊκή κούπα ούτε σε 100 χρόνια!”, είχε πει το 1962… Έκτοτε, η Μπενφίκα κατάφερε να βρεθεί σε επτά τελικούς, αλλά κατάφερε και να τους χάσει όλους!
Αρχής γενομένης από την επόμενη κιόλας χρονιά, όταν ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με 1-2 από τη Μίλαν! Ακολούθησε ο αντίστοιχος χαμένος τελικός του 1965 απέναντι στην Ίντερ (0-1), του 1968 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-4) του Τζορτζ Μπεστ, του 1988 από την Αϊντχόφεν (0-0, 5-6 στα πέναλτι), ο χαμένος διπλός τελικός του Κυπέλλου Εκθέσεων απέναντι στην Άντερλεχτ (0-0, 0-1) το 1983, αυτός του 1990 στη Μίλαν (0-1) και ο πρόσφατος από την Τσέλσι για το Europa League.
Οι προσευχές του Εουσέμπιο
Ιδιαιτερότητα στη ιστορία, ο τελικός του 1990 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών που διεξήχθη στη Βιέννη. Εκεί όπου θάφτηκε ο Γκούτμαν το Αύγουστο του 1982, όταν πέθανε. Ο Εουσέμπιο επισκέφτηκε τον τάφο του πάλαι ποτέ προπονητή του και προσευχήθηκε να σπάσει η κατάρα! Φευ…
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.