Αφού μας παρουσίασαν την οπτική ενός κρητικού για το Game of Thrones, το Breaking Bad και το House of Cards, τα τρία κοπέλια-δημιουργοί του «Κρητική Κριτική» μιλούν στο 3pointmagazine και αποκαλύπτουν πως σκέφτονται να πλασάρουν στο κοινό την κρητική εκδοχή του Ιησού από τη Ναζαρέτ.
Ένας σύγχρονος αστικός μύθος αναφέρει ότι υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι σε αυτό τον κόσμο. Αυτοί που λατρεύουν το Game of Thrones και αυτοί που δεν το έχουν δει/διαβάσει. Η δεύτερη κατηγορία μας αφήνει παγερά αδιάφορους, οπότε πηγαίνουμε κατευθείαν στην πρώτη, η οποία μας οδηγεί σε τρεις τύπους που παρουσίασαν την δημοφιλή σειρά σε μία ιδιαιτέρως πρωτότυπη version. Την κρητική.
Η Κρητική Κριτική λοιπόν (που ξεκίνησε στην πλάκα –όπως και τα περισσότερα πετυχημένα πράγματα σε αυτή τη ζωή) εξιστορούσε με τον δικό της γλαφυρό τρόπο τις ιστορίες των ηρώων του George R. R. Martin, ξεπερνώντας τα 400.000 views στο κανάλι τους στο YouTube και αποδεικνύοντας πως ο κόσμος όντως νοιάζεται για το δράμα της ξανθούλας Νταϊνέρις και τον αδιέξοδο έρωτα του Γιαννιού του Κόρακα με την κοκκινομάλλα αλβανίδα.
Ήταν κρίμα λοιπόν να πάει χαμένο τόσο ταλέντο, οπότε οι τρεις δημιουργοί του προχώρησαν και σε δεύτερο μέρος και στη συνέχεια «περιέλαβαν» και άλλες πετυχημένες αμερικανικές σειρές, όπως το Breaking Bad με τις περιπέτειες του Κύριου Καθηγητή με το Ναρκωτικό και το House of Cards με τον αγνό και άδολο πολιτικό αγώνα ενός Γερουσιαστή.
Το 3pointmagazine ξετρύπωσε τα τρία κοπέλια –όχι όμως και τη μυστηριώδη φωνή που μιλάει στα video (το ρεπορτάζ συνεχίζεται)- και προσπάθησε να εκμαιεύσει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσε για το ποιόν τους, τις απόψεις τους, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια. Πέρα όλων των άλλων προχωρά σε μία μεγαλειώδη αποκάλυψη που γκρεμίζει τον μύθο του Κρη-Κρι. Μόνο ο ένας από τους τρεις είναι όντως κρητικός!
– Ας ξεκινήσουμε λίγο “πεζά”. Ποιοι είστε και τι κάνετε στη ζωή σας πέρα από το να βλέπετε μανιωδώς σειρές; Είστε όντως κρητικοί;
Είμαστε οι Κώστας Χαλιώτης, Ρένος Παπασταύρος και Γιώργος Γαρεφαλάκης. Τη μέρα Rhythm Whisperer, Sound Alchemist και Impression Coordinator αντίστοιχα. Το βράδυ Κρητικοί Κρητικοί. Κρητικός εξ αίματος είναι μόνο ο Γαρεφαλάκης αλλά γενικά είμαστε όλοι Κρητικοί στην ψυχή, λατρεύουμε την αδάμαστη ψυχοσύνθεση των Κρητικών, την αυτάρκη τους κουλτούρα και τα αλέγκρα τους φυτικά παράγωγα.
– Πώς προέκυψε η ιδέα της κρητικής κριτικής και πόσο εύκολα περάσατε στην υλοποίησή της;
Επιστρέφαμε από διακοπές, και κουρασμένοι στο καράβι αρχίσαμε να τρολλάρουμε για το πώς η Κρητική γλώσσα και σκέψη μπορεί να μεταμορφώσει οτιδήποτε ακουμπάει, λόγω του έντονου ιδιώματος και της εκπροσώπησης (ρηπρηζέντ) του αληθινού. Σε κάποια φάση υποτροπιάσαμε με το Game Of Thrones και το ένα έφερε το άλλο. Όταν μαζεύτηκαν τρία τα κολλήσαμε και κάναμε το βίντεο. Η υλοποίηση δεν είναι δύσκολη για τίποτα πλέον, αρκεί να ξέρεις να διαβάζεις και να έχεις ίντερνετ.
– Θα μπορέσετε ποτέ να αποκαλύψετε το όνομα -και την ιδιότητα- του ανθρώπου που μιλάει στα βίντεο; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι δεν θέλει ο ίδιος να αποκαλύψει την ταυτότητά του και να λάβει δάφνες αναγνωρισιμότητας και καταξίωσης στη συνέχεια;
Είναι θέμα αξιοπρέπειας (πόσα δίνεις;).
– Έχετε σκοπό να επεκταθείτε και σε σειρές πλην των αμερικάνικων; Έχετε σκεφτεί την ενασχόληση με τούρκικα ή βραζιλιάνικα serial;
Θα ασχοληθούμε και με άλλες σειρές πχ ελληνικές που έχουν ένα ιδιαίτερο cult quality, αλλά και βρετανικές σαν φόρο τιμής στην Αυτοκρατορία που γέννησε τον Christopher Hitchens και τον Craig Ferguson. Τούρκικα δεν βλέπουμε γιατί δεν έχουμε γεράσει (ή βαρεθεί) αρκετά ακόμα. Βραζιλιάνικα επίσης δεν βλέπουμε αλλά ασχολούμαστε με φουλ αγάπη με το Brazilian jiu jitsu (ντάξει και λίγο Muai Thai) και παίζει να κάνουμε και μια ΚρηΚρι γι’ αυτό το τόσο intelligent και ευεργετικό σπορ.
– Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τις σειρές που θα σατιρίσετε; Ό,τι θέλετε εσείς ή ό,τι θέλει ο κόσμος;
Κοίτα, αν μας αρέσει η σειρά, θα βγει και γαμώ η Κριτική, οπότε και κάποιος να μην παρακολουθεί τη συγκεκριμένη σειρά ή να μην του αρέσει, θα απολαύσει το video πάραυτα. Από την άλλη τα γούστα μας πάνε μαζί με του κοινού μας οπότε δεν έχουμε θέμα. Όταν βλέπουμε μεγάλη ζήτηση από το κοινό για κάτι συγκεκριμένο που εμείς δεν πολυτρελαινόμαστε, προσπαθούμε να μπούμε στο τριπάκι τους, οπλιζόμαστε με φυτική δύναμη, και τους το σερβίρουμε πάντα ωμό αλλά ποτέ χλωρό.
– Πως αντιδράτε στην κριτική; Κρητικά; (με κουμπούρια δηλαδή;)
Μπα όχι. Τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό που να δικαιολογεί την βίαιη καταστολή της διαφορετικής άποψης. Αυτά είναι για τους (πολιτικούς) φασίστες και τους (θρησκευτικούς) φονταμενταλιστές. Εμείς είμαστε της αγάπης και της εξέλιξης. Και όποιος νομίζει ότι μπορεί να εξελιχθεί χωρίς πολύπλευρο feedback, είναι ανειλικρινής με τον εαυτό του.
– Ποιες σειρές παίρνουν σειρά για τη συνέχεια;
Θα κάνουμε Walking Dead, μετά από εκατομμύρια (κάποιες πρόσφατες μετρήσεις μιλάνε για δισεκατομμύρια) requests, και Φιλαράκια μπας και τα ξορκίσουμε και σταματήσουμε να το βλέπουμε. Υπάρχει και μια ιδέα για Ιησού από τη Ναζαρέτ, κυρίως για να μη νομίζει ο κόσμος ότι είναι κάποιου είδους ντοκιμαντέρ αλλά και γιατί το παιδί που παίζει τον Χριστούλη (Νικήτας Κλιντ;) παίζει υπέροχα.
– Σας έχει προσεγγίσει το περιοδικό “Σινεμά” για την επιμέλεια της Κρητικής έκδοσης;
Όχι. Και το λέμε με παράπονο.
– Αν είχατε να επιλέξετε ανάμεσα στο νανάτσι (aka Tyrion Lannister), τον Κύριο Καθηγητή (aka Walter White) και τον Γερουσιαστή (aka Frank Underwood) τι θα διαλέγατε και γιατί;
Εύκολο. To Νανάτσι, γιατί μολονότι όλοι έχουν την απαραίτητη γοητευτική δόση κωλοπαιδισμού, ο Tyrion είναι ξεκάθαρα καλό παιδί, υπέρ της λογικής και χωρίς προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες. Αλλά αν θες και μια πιο κοινωνικοπολιτική προσέγγιση, ο Walter White ξεκίνησε από δημοσιοϋπαλληλάκος και πήγε να πιάσει την καλή με ρεμούλες και παρανομίες (Πασοκάρα).
Ο Frank Underwood κρατικοδίαιτος ελιτιστής, λομπίστας, όπου φυσάει ο άνεμος και κολεγιακός καιροσκόπος παύλα κερδοσκόπος με μπλέηζερ (Βαθιά Νέα Δημοκρατία).
Ενώ ο Tyrion έχει ένα κάρο προβλήματα, αλλά προχωράει σαν να μην υπάρχουν, είναι κεφάτος και δεν κωλώνει πουθενά ακόμα κι όταν είναι στο χείλος της καταστροφής (ΑΕΚ).
– Ποια είναι η αγαπημένη σειρά του καθένα και ποιος ο αγαπημένος του ήρωας;
Ρ. Παπασταύρου: Τo Homeland με αγαπημένο ήρωα τον Βροντάκη.
Κ. Χαλιώτης: Ο Helio Gracie από το Gracie’s Anatomy και η αγαπημένη σειρά το Epic Rap Battles Of History.
Γ. Γαρεφαλάκης: Ο Hunk Moody η λεβεντιά, απ’ το Californication, και αγαπημένη σειρά το Last Week Tonight.
– Θα αντιμετωπίζατε θετικά την ιδέα μιας περιοδείας στη λεβεντογέννα Κρήτη, ώστε να έρθετε σε επαφή με τους χιλιάδες fans σας;
Ναι, είμαστε φουλ θετικοί. Θέλουμε να κατέβουμε ούτως ή άλλως για ψώνια.
– Αποδώστε παρακαλώ στα κρητικά τις παρακάτω σειρές/ταινίες: Sons of Anarchy, Big Bang Theory, Masters of Sex, Lord of the Rings.
Δεν θα αυτοσποϊλεριστούμε επειδή απλά μας το ζητάτε ευγενικά. Αλλά είμαστε διατεθειμένοι να παζαρέψουμε. Τι θα έλεγες να σου αποδίδουμε μια σειρά για κάθε ένα από τα παρακάτω άρθρα που θα γράψεις για εμάς και τους πιστούς μας συντρόφους/φανς;
πχ. «Θρησκεία. Από τον Ήλιο, στο Χριστό, στο Μωάμεθ, στη Θύρα 13.», «Αποποινικοποίηση της Μαριχουάνας και Θεραπευτική χρήση», «Υπάρχει τίποτα πιο cool απ’ τον Bill Murrey;», «Στήθος ή Μπούτι;».
– Τέλος, μία ερώτηση κρίσεως. Γιατί πιστεύετε πως ο Τζέφρυς ήταν τόσο κωλόπαιδο;
Δεν έχουμε ιδέα. (Ντάξει μπορεί να έπαιξε ρόλο ότι ο πατριός του ήταν αλκοολικός, η μάνα του πηδιότανε με τον μπάρμπα παύλα πατέρα του, ο παππούς του ήταν Αρείος τοκογλύφος και αντί να παίζει σαν παιδάκι με ψεύτικα οπλάκια, του δίνανε αληθινά.)
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.