Οι αντιδράσεις στα γήπεδα αποτελούν σίγουρα μία πολύ θετική ένδειξη. Δείχνουν ότι οι οπαδοί διαθέτουν αντιφασιστικά αντανακλαστικά και δεν αποτελούν πρόθυμους ακόλουθους των ακροδεξιών τάσεων, όπως θέλουν πολλοί να πιστεύουν. Δεν είναι απλοί χειροκροτητές προέδρων και συμφερόντων. Έχουν συνείδηση και αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας.
Ειδικότερα το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για τα όσα ακολούθησαν με τους ναζί της Χρυσής Αυγής, στα περισσότερα γήπεδα της χώρας, το μήνυμα που στάλθηκε κατά των φασιστών ήταν ξεκάθαρο.
Είναι δεδομένο ότι οι ζυμώσεις στις κερκίδες τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά από μια άλλη δολοφονία, αυτή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δείχνουν ένα διαφορετικό προσανατολισμό. Οι επαφές τους με Δίκτυα Αλληλεγγύης (όχι φιλανθρωπικές οργανώσεις), η συμμετοχή σε αντιφασιστικά δρώμενα, τα πολιτικοποιημένα πανό και οι αντιδράσεις κατά των μνημονίων έχουν κάνει το οπαδικό κίνημα να εκφράζει έναν πολιτικό λόγο, είτε μέσα από συνθήματα, είτε μέσα από πανό. Πράγματι, κάποιοι χρησιμοποίησαν φρασεολογία που θύμιζε αντιδράσεις της… πάνω πλευράς της πλατείας Συντάγματος. Υπήρχαν, όμως, πάρα πολλά που στέκονταν απέναντι.
Οι ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο αυτή τη στιγμή αρκετές κοινότητες οργανωμένων οπαδών δείχνουν ότι δεν θέλουν πολλά-πολλά με ακροδεξιά μορφώματα. Κάποιες φορές, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν υπάρξει επεισόδια μέσα σε ένα πέταλο για πολιτικούς λόγους. Ασχέτως αν δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας γιατί δεν πουλάνε. Είναι δεδομένο ότι σε ένα τόσο διαφορετικό πλήθος ανθρώπων θα υπάρξουν εσωτερικές συγκρούσεις ιδεολογικής φύσεως.
Το μεγάλο ερώτημα, όμως, βρίσκεται αλλού. Τι γίνεται όταν η ιδεολογία έρχεται σε κόντρα με τη διοίκηση της ομάδας και ίσως με το «συμφέρον» της, όπως το αντιλαμβάνεται ένας οπαδός;
Θα ρισκάρουν να σταθούν απέναντι στον μεγαλομέτοχο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ίσως επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του συλλόγου;
Θα του χαλάσουν τα σχέδια αν έρχονται σε κόντρα με τα πιστεύω τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ίσως να μην προχωρήσει η κατασκευή ενός νέου γηπέδου ή ότι να γίνουν ξαφνικά ανεπιθύμητοι;
Θα βγάλουν πανό για επιχειρήσεις συμφερόντων του μεγαλομετόχου, οι οποίες υποθάλπουν ή ωραιοποιούν την εικόνα των ιδεολογικών αντιπάλων, ή θα το «καταπιούν»;
Θα ξεμπροστιάσουν αμφιβόλου φύσεως τακτικές, οι οποίοι ναι μεν βοηθούν την ομάδα τους να ξοδεύει περισσότερα ή θα πανηγυρίσουν για τον παικταρά που αυτές θα φέρουν;
Έχουμε δει οπαδούς να στέκονται απέναντι σε διοικήσεις. Ακόμα και να διώχνουν διοικήσεις. Και σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από Δ.Σ και προεδρίες άτομα που έχουν το δικό τους μερίδιο στην κοινωνική, αλλά και αθλητική σήψη.
Θάνος Σαρρής
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.