Πριν λίγες μόλις μέρες η αστυνομία συνέχισε το “έργο” της, αυτή τη φορά εκκενώνοντας με τη βία τις κατειλημμένες εστίες του Πανεπιστημίου του Παντείου. Τον τελευταίο καιρό οι έφοδοι σε μέρη που τελούν υπό κατάληψη φαίνεται να αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, καθώς η εκκένωση του χώρου του ΒΩΞ και ενός άλλου κτιρίου στην περιοχή των Εξαρχείων, δεν αποτέλεσαν τα μοναδικά περιστατικά.
Η είδηση όμως αυτή συγκαταλέγεται στο σωρό από αυτές που δεν μαθαίνονται ποτέ, τα Μέσα τις θάβουν και την αλήθεια την μαθαίνεις μόνο αν τυχαίνει να φοιτείς στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Εξάλλου έχουμε πάψει να αναζητούμε εδώ και πολύ καιρό την αλήθεια στην τηλεόραση και στις εφημερίδες.
To πρωί της 29η Απριλίου, αστυνομικοί βρέθηκαν να έχουν περικυκλώσει το χώρο των εστιών,αποκλείοντας κάθε εξωτερική πρόσβαση προς το κτίριο με την παράλληλη παρουσία εισαγγελέα. και του πρύτανη του Πανεπιστημίου. Πλέον, οποιοδήποτε κτίριο βρίσκεται υπό κατάληψη και ανήκει είτε σε δημόσιο φορέα είτε σε κάποιο Πανεπιστήμιο μετά από άδεια εισαγγελέα πρέπει να εκκενωθεί.
Οι αστυνομικοί εισέβαλαν βίαια στο χώρο και το σκηνικό, που είχε εξελιχθεί στα Εξάρχεια φαίνεται να επαναλαμβάνεται κατά κάποιο τρόπο. Όπως πριν από περίπου 10 μέρες στην περιοχή των Εξαρχείων, έτσι και στο Παντειο τα κτίρια εκκενώθηκαν με εφοδο της αστυνομίας, που μόνο ως ειρηνική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Το σκηνικό φαντάζει γνώριμο με αυτό των Εξαρχείων όχι μόνο εξαιτίας της βίαιης αστυνομικής δράσης αλλά και εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων στην πρώτη περίπτωση όπως κάποιοι φοιτητές του Πανεπιστημίου στο συγκεκριμένο περιστατικό αντιδρούν και οργανώνονται. Δεν αφήνουν τα δικαιώματα τους να καταπατώνται. Οι αντιδράσεις βέβαια εκ καταβολής των φοιτητών του Πάντειου,είναι ελάχιστες γιατί ακόμα και πολλοί από αυτούς τους ίδιους αγνοούν το γεγονός. Η δυναμική όμως δεν μετριέται σε ποσότητα, αλλά στο πείσμα και στη θέληση που την διατρέχει. Ευελπιστούμε οι πράξεις τους να επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα.
Οι συγκεκριμένες εστίες έμειναν αχρησιμοποίητες από το 1999 μέχρι και το 2007,.Τότε δηλαδή είχαν κριθεί ακατάλληλες για χρήση και διαμονή των φοιτητών μετά τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού. Άτομα με την ιδιότητα του φοιτητή και όχι μόνο έδωσαν νέα πνοή στο χώρο και τον αναδιαμόρφωσαν . Ένα κτίριο εγκαταλελειμμένο είχε αποκτήσει πλέον λόγο ύπαρξης και επιτελούσε ένα πολύ σημαντικό σκοπό.
Σε αυτό, διέμεναν αρκετοί άνθρωποι φοιτητές και μη,που ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς στέγη. Μάλιστα δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να πάρουν μαζί τους κάποια προσωπικά αντικείμενα και ακόμα δεν τους έχει επιτραπεί η είσοδος στο χώρο,ώστε τουλάχιστον να συγκεντρώσουν κάποια υπάρχοντας τους. Κάπου εδώ βρίσκεται και το απάνθρωπο της όλης υπόθεσης.
Το πιο απογοητευτικό από την πλευρά του Πρύτανη είναι ότι δεν είχε υπάρξει καμιά προειδοποίηση για την επικείμενη έφοδο της αστυνομίας. Όσοι βρίσκονταν στο χώρο μπορούσαν να συλληφθούν και μάλλον αυτός ήταν και ο λόγος που δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση. Οι κατοικούντες του χώρου παρόλα αυτά έμαθαν για την επικείμενη εκκένωση με κάποιο τρόπο,και απέφυγαν τη σύλληψη που το λιγότερο ως παράλογη τιμωρία μπορούσε να χαρακτηριστεί. Πέρα από τους νόμους που βρίσκονται εν ισχύ,δεν υπάρχει τίποτα ηθικά μεμπτό σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και οικονομική δυσκολία να χρησιμοποιούν ένα χώρο,προηγουμένως εγκαταλελειμμένο για να στεγαστούν. Πλέον έχουν αρχίσει ήδη εργασίες αναδιαμόρφωσης των εστιών από το ίδιο το Πανεπιστήμιο.
Ίσως υπάρχουν και άλλα πάμπολλα τέτοια γεγονότα,που σκοπίμως αποκρύπτονται και γίνονται ανεκτά. Οι ονομαζόμενες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από την πλευρά της αστυνομίας γίνονται όλο και πιο έντονες όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Άνθρωποι έχασαν το έστω και προσωρινό σπιτικό τους,χωρίς να ειδοποιηθούν και τους απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο ώστε να μαζέψουν τα υπάρχοντα τους. Πάντα όμως υπάρχουν αυτοί που αντιδρούν,ευελπιστώντας να μπαίνει κάθε φορά ένα λιθαράκι για να αποκατασταθεί η εκάστοτε αδικία.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.