Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου, το μαύρο ξαναπέφτει για την ΕΡΤ. Αυτή τη φορά μέσα στο Ραδιομέγαρο, στο σπίτι της πραγματικά ελεύθερης ραδιοτηλεόρασης όπως τη γνωρίσαμε τους τελευταίους πέντε μήνες μέσα από την προσπάθεια των απολυμένων εργαζομένων της να κρατήσουν τη σπίθα της ελεύθερης ενημέρωσης αναμμένη.

Μπορεί οι δυνάμεις των ΜΑΤ να εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αλλά δεν κατάφεραν να σβήσουν τη σπίθα αυτή. Οι εργαζόμενοι παρέμειναν έξω από το Ραδιομέγαρο, συνεχίζοντας να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία και στην ελεύθερη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Στο σημείο βρέθηκαν βουλευτές, πρόεδροι σωματείων και συνδικάτων, αλλά και απλοί πολίτες.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να εκπέμπουν από το ertopen.com αλλά και κανονικά από την ΕΤ3 και πραγματοποιούν  το πρώτο τους δελτίο ειδήσεων έξω από την πύλη του Ραδιομεγάρου λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης με συνοδεία και φόντο τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μπορεί η αστυνομία να έχει πλέον τον έλεγχο του κτιρίου της Μεσογείων, αλλά η ertopen δεν έχει φιμωθεί ακόμα. Περίπου 1.250.000 άνθρωποι συνολικά παρακολούθησαν το ιστορικό αυτό δελτίο ειδήσεων των εργαζομένων της Ελεύθερης και Ανοικτής ΕΡΤ, δικαιώνοντας έτσι τον αγώνα τους για μια ΕΡΤ ανοικτή στην κοινωνία.

ert2

Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με αφορμή την επέμβαση για την εκκένωση του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ από τις δυνάμεις των ΜΑΤ «καταδικάζουν απερίφραστα τη βίαιη επιδρομή της αστυνομίας».

Το 3pointmagazine βρέθηκε στο Ραδιομέγαρο και συνομίλησε με εργαζομένους της ΕΡΤ.

«Η ροή του προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ θα συνεχίσει κανονικά και θα το παλέψουμε ως το τέλος»
Η Φανή Καλαθά, δημοσιογράφος, μας μιλάει για όσα συνέβησαν το πρωί, μετά την επέμβαση της αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο και μας λέει ότι «βρίσκονταν 20 περίπου εργαζόμενοι στο κτίριο. Η αστυνομία διέταξε την εκκένωση του κτιρίου και τελικά συνελήφθησαν 4 εργαζόμενοι οι οποίοι απελευθερώθηκαν λίγη ώρα αργότερα. Το πρωί υπήρξε ρίψη χημικών και οι αστυνομικοί δεν δίστασαν να σπρώξουν με τις ασπίδες τους συγκεντρωμένους έξω από το Ραδιομέγαρο, ρίχνοντάς τους ακόμη και πάνω στα κινούμενα αυτοκίνητα στο ανοιχτό ρεύμα της Μεσογείων».

Σύμφωνα με τη Φανή μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης «δύο εργαζόμενοι παραμένουν ακόμα στο εσωτερικό του ραδιομεγάρου με τον έναν από αυτούς, τον αθλητικό συντάκτη Νικο Κοροβήλα, ο οποίος κλήθηκε και ως μάρτυρας στην απογραφή του κτιρίου».

Η Φανή απαντώντας ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, μας απαντάει «η ροή του προγράμματος της ΕΡΤ θα συνεχίσει κανονικά κι εμείς θα το παλέψουμε ως το τέλος».

Λείπει ο αέρας της δημοκρατίας εδώ

Λίγα μέτρα από την διπλή αλυσίδα των αστυνομικών δυνάμεων μπροστά από την πύλη του Ραδιομέγαρου η  Τζώρτζια Κοντράρου, δημοσιογράφος και πρώην εργαζόμενη στην ΕΡΤ, μας μιλά για την πραξικοπηματική χτεσινή ενέργεια. «Νιώθω εξαιρετικά καταπιεσμένη, νιώθω ότι δε μπορώ να αναπνεύσω γιατί λείπει ο αέρας της δημοκρατίας εδώ», είναι μία από τις πρώτες της φράσης. Η Τζώρτζια ανήκει στην γενιά του Πολυτεχνείου -όπως μας λέει- αλλά «ΜΑΤ σε ένα μέσο επικοινωνίας δεν έχουμε ξαναδεί τουλάχιστον η δική μου γενιά και φαντάζομαι και οι νεότερες».

Χειμαρρώδης εξηγεί γιατί χαρακτηρίζει την κίνηση για το κλείσιμο και έπειτα την εκκένωση της ΕΡΤ πράξη πραξικοπηματική που θυμίζει παλιότερες εποχές. «Δεν μιλάμε μόνο για τους χιλιάδες απολυμένους εργαζομένους της ΕΡΤ, μιλάμε για το δικαίωμα του Έλληνα -το οποίο έχει χρυσοπληρώσει- να έχει έναν κρατικό φορέα επικοινωνίας. Το αν υπήρχε κακοδιαχείριση ή δεν επιτελούσε το καθήκον αυτό σημαίνει ότι έφταιγαν αυτοί που τον διοικούσαν και όχι αυτοί που εργάζονταν μέσα εκεί και εν τέλει δεν έφταιγε ο ελληνικός λαός ο οποίος τον πληρώνει κιόλας».

ert3 Άμα έρθουν να δουλέψουν θα αντισταθούμε

Ο Στάθης, ο Γεράσιμος και ο Θωμάς δούλευαν στην ΕΡΤ 24, 15 και 12 χρόνια ο καθένας αντίστοιχα. Αν και δεν βρίσκονταν την στιγμή της εισβολής στο Ραδιομέγαρο με το που το μάθανε έτρεξαν. «Το περιμέναμε καιρό αλλά έγινε με προκλητικό τρόπο», μας λένε. Οι ίδιοι μας δίνουν την δικιά τους εικόνα σαν εργαζόμενοι. «Νομίζω ότι όλος ο κόσμος αισθάνεται ότι δεν έχει απολυθεί, γιατί δεν έχει απολυθεί, δεν έχει πάρει χαρτί απόλυσης, όλοι αισθανόμαστε ότι δουλεύουμε ακόμα απλά για κάποιο λόγο είμαστε από την έξω πλευρά του κτιρίου», μας αναφέρει ο Γεράσιμος ενώ ο Θωμάς προσθέτει: «Δεν ήμασταν ούτε είμαστε καταληψίες στην δουλειά μας». Και συνεχίζει, «αν είχαν το θάρρος ας έρχονταν να συζητήσουμε, αλλά δεν έχουν γιατί δεν έχουν και το δίκαιο».

Για τον Γεράσιμο είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, η ΕΡΤ είναι το ξεκίνημα για τον πύργο που θα καταρρεύσει, είναι τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, οι δήμοι, τα Μέσα Μεταφοράς.

Μελίνα Βελιμέζη – Κατερίνα Καραβία

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//