Ήταν 9 Αυγούστου του 1986 όταν οι Queen θα πραγματοποιούσαν την τελευταία τους συναυλία μαζί με τον Freddie Mercury, στα πλαίσια του Magic Tour. Μπροστά από περίπου 120 χιλιάδες κόσμο στο  Knebworth Park της Αγγλίας το τετραμελές συγκρότημα, δίχως να το γνωρίζει τότε, θα τραγουδούσε για τελευταία φορά με όλα του τα μέλη.

Ένα χρόνο μετά, o Freddie Mercury διαγιγνώσκεται με AIDS και το συγκρότημα αποφασίζει να αναβάλει κάθε άλλη συναυλία που είχε στα σκαριά του. Μάλιστα η αναβολή αυτή κράτησε 19 ολόκληρα χρόνια. Οι Queen θα ξανα-εμφανίζονταν επί σκηνής το 2005, στα πλαίσια του  Queen + Paul Rodgers Tour, χωρίς τον σπουδαίο frontman τους, ο οποίος απεβίωσε το 1991.

Είκοσι εφτά χρόνια και μία μέρα μετά, το 3pointmagazine.gr θυμίζει τη τελευταία φορά που βρέθηκαν επί σκηνής σπουδαίες προσωπικότητες της μουσικής.

Elvis Presley- 1977, Market Square Arena στην Ιντιανάπολις

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Elvis είχε μεταμορφωθεί σε μία καρικατούρα του προηγούμενου εαυτού του. Είχε πάρει βάρος, φαινόταν χλωμός και αδύναμος. Η εξάρτηση του στα χάπια είχε μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην εμφάνιση όσο και στις φωνητικές του επιδόσεις.

 1977_june_26_ticket

Πολλές συναυλίες τις ανέβαλλε, ενώ σε άλλες η φωνή του δεν έμοιαζε καθόλου με αυτή του παρελθόντος. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν φανταζόταν ότι η συναυλία στο Μarket Square Arena θα ήταν και η τελευταία του. Μάλιστα δεν διέφερε σε τίποτα από τις υπόλοιπες, παρά μόνο στο  γεγονός ότι ο ίδιος εκείνο το βράδυ σύστησε επί σκηνής τα σημαντικότερα άτομα που είχαν περάσει από τη ζωή του. Πολλοί υποστήριξαν ότι γνώριζε ότι θα ερχόταν το τέλος. Το κοινό που τον απόλαυσε για τελευταία φορά ανερχόταν στις 18 χιλιάδες.

Σχεδόν δύο μήνες μετά βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του στο Μέμφις σε ηλικία 42 ετών. Οι γιατροί έπειτα ανακοίνωσαν ότι ο θάνατος προκλήθηκε από καρδιακή αρρυθμία, η οποία προκλήθηκε από μεγάλη δόση ναρκωτικών.

The Beatles- 1969, στην οροφή των Αpple Records
Η «επίσημη» τελευταία συναυλία του συγκροτήματος έλαβε μέρος στο Candlestick Park του San Francisco το 1966. Τότε υπήρξε πολλή κούραση, το τέλος έπρεπε να φανεί σύντομα και τα μέλη του συγκροτήματος το γνώριζαν. Ο John Lennon και ο  Paul McCartney μάλιστα, γνωρίζοντας την σημασία της συναυλίας, με μία φωτογραφική κάμερα επί σκηνής απαθανάτισαν το κοινό και το συγκρότημα.

rooftop_cover1

Τρία χρόνια μετά και έχοντας σταματήσει τις εμφανίσεις από το 1966, οι Beatles πραγματοποιούν μία «απροσδόκητη» συναυλία στην οροφή του κτιρίου των Apple Records, στο κεντρικό Λονδίνο. Εκείνη την περίοδο μάλιστα ηχογραφούσαν το άλμπουμ “Let it Be”  και η setlist της -μικρής σε διάρκεια- συναυλίας τους περιελάμβανε πολλά κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο.

 

Η συναυλία θα τελειώσει βίαια  με την επέμβαση της αστυνομίας και με τα θρυλικά πλέον λόγια του John Lennon: “Θα ήθελα να πω ευχαριστώ εκ μέρους του συγκροτήματος και εκ μέρους μας, και ελπίζω να περάσαμε την οντισιόν”.

Nirvana- 1994, Terminal 1 στο Μόναχο

Στις αρχές του 1994 οι Νirvana ξεκινούν την Ευρωπαϊκή περιοδεία τους. Την 1η Μαρτίου εμφανίζονται στο Terminal 1 στο Μόναχο , σε μία από τις μικρότερες σε διάρκεια συναυλίες τους.

Η βρογχίτιδα που βασάνιζε τον Κurt Kobain δεν του επέτρεψε να τραγουδήσει παραπάνω από 80 λεπτά, η συναυλία διεκόπη πολύ πριν την κανονική λήξη τους. Το “Heart- shaped box”, το δωδέκατο τραγούδι κατά σειρά, ολοκληρώθηκε με δυσκολία και έπειτα το συγκρότημα εγκατέλειψε τη σκηνή.

Τρεις μέρες μετά, η Coutney Love βρίσκει αναίσθητο τον Kurt Cobain στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Ρώμη. Oι γιατροί κάνουν λόγο για υπερβολική χρήση ναρκωτικών χαπιών σε συνδυασμό με μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Η συναυλία που επρόκειτο να λάβει μέρος εκείνο το βράδυ στην Ιταλία ακυρώθηκε, όπως και οι υπόλοιπες προγραμματισμένες εμφανίσεις των Νirvana.

 Nirvana_Last_Setlist

H τελευταία setlist

Ο εθισμός στην ηρωίνη του frontman του συγκροτήματος έρχεται πάλι στην επιφάνεια και ο ίδιος πείθεται να μπει σε κλινική αποτοξίνωσης. Μία εβδομάδα μετά εγκαταλείπει το ίδρυμα, επιστρέφει στο Seattle και στις 8 Απριλίου βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//