Συζητήσεις περί τρομοκρατίας και καταλήψεων, περί βίας και ανομίας έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ημέρες τον κόσμο των Media. Η τέχνη βέβαια, και δη η 7η τέχνη καταφέρνει να είναι πάντα επίκαιρη και πολλές φορές να δίνει απαντήσεις. Τέσσερις ταινίες που πραγματεύονται το ζήτημα της τρομοκρατίας από διαφορετικές αλλά πολύ ενδιαφέρουσες σκοπιές.

Τhe Munich (To Μόναχο – 2005)
Υποψήφια για 5 Όσκαρ, η ταινία “Μόναχο”, είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα του 1972 όπως περιγράφονται στη νουβέλα “Vengeance” του Καναδού συγγραφέα Τζορτζ Τζόνας, που κυκλοφόρησε το 1984 με υπότιτλο «Η Αληθινή Ιστορία Μιας Ισραηλινής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας».

Η ισραηλινή κυβέρνηση διατάσσει μία πενταμελή ομάδα πρακτόρων, να εκτελέσει 13 ηγετικά στελέχη των Παλαιστινίων που φέρονται να είναι υπεύθυνα για την ομηρία και το θάνατο Ισραηλινών αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, στο Μόναχο.

The Baader Meinhof Complex (2008)
Όπως και η προηγούμενη ταινία, έτσι και αυτή είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του 1985, του Stefan Aust. H ταινία μας διηγείται την ιστορία της γερμανικής ακρο-αριστερής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός, γνωστής και ως Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ (Red Army Faction), η οποία δημιουργήθηκε όταν η ίδια η Γερμανία προσπαθούσε να καταπνίξει την εξωκοινοβουλευτική αριστερά της χώρας.

Οι αντιδράσεις για την ταινία ήταν πολλές και διαφορετικές. Ενώ κάποιοι γηραιότεροι, και ίσως πιο συντηρητικοί έκαναν λόγο ότι η ταινία παρουσίαζε την RAF, πιο ωραιοποιημένα απ’ ότι θα έπρεπε, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για την απόπειρα μίας έντεχνης και λανθάνουσας προπαγάνδας κατά του ακροαριστερού κινήματος.

Charlie Wilson’s War (2007)
Η αληθινή ιστορία ενός βουλευτή από το Τέξας, του Charlie Wilson, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν, με τη βοήθεια της CIA, προσπαθεί να βοηθήσει τους μουτζαχεντίν. Η εμπλοκή του, όμως, έχει κάποια απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκουμε τον Mike Nichols, o οποίος για τις ανάγκες του σεναρίου αναπροσάρμοσε το βιβλίο του George Criles, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Τom Hanks. Από την άλλη, ο Steven Stielber γράφει τους πιο μακροσκελείς διαλόγους του για μία ταινία.

Τhe Terrorist (1998)
Το σενάριο περιγράφει τη ζωή της 19χρονης Malli, η οποία γίνεται μέλος σε μία τρομοκρατική οργάνωση από πολύ μικρή ηλικία. Ώσπου μία μέρα δηλώνει εθελόντρια να γίνει αυτόχειρας-δολοφόνος μέσω ενός εκρηκτικού μηχανισμού. Φτάνοντας στο στόχο της στην Νότια Ασία, και αφού μαθαίνει ότι είναι έγκυος αρχίζει να αμφισβητεί τόσο την αποστολή της αλλά και το κατά πόσο αξίζει να θυσιάσει τη ζωή της για μία δολοφονία.

Η ταινία γυρίστηκε μοναχά σε 15 μέρες με φυσικό φωτισμό μόνο, το budget της ανερχόταν μόλις στα 50.000 δολάρια, αλλά κατάφερε να κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και να κατακτήσει διθυραμβικές κριτικές.


Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//