Παρόλο που από το 1972 και μετά είχε ουσιαστικά αποσυρθεί από την ενεργό δράση και τη δημοσιότητα, ο Syd Barrett συνέχιζε να είναι “παρών” μέσα από τα δικά του τραγούδια -από τους σόλο δίσκους του, από την εποχή που ήταν μέλος των Pink Floyd, καθώς και από διάφορες διασκευές- όσο και από τραγούδια τρίτων που αναφέρονταν άμεσα ή έμμεσα σε εκείνον. Τρεις από τους πιο σημαντικούς και εμπορικούς δίσκους των Floyd στην μετά-Barrett εποχή αντλούν έμπνευση, μεταξύ άλλων, από τη ζωή και την προσωπικότητα του ηγέτη της μπάντας: στο Dark Side of the Moon, το Wish You Were Here και το The Wall ο Barrett είναι εκεί, έστω κι αν δεν συμμετέχει πλέον στις συνθέσεις και τις ηχογραφήσεις.

 

 

Αλλά και εκτός Pink Floyd, πολλοί εμπνεύστηκαν από τον Barrett. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Television Personalities. Εκτός του ότι βάσισαν τον ήχο τους κατά πολύ στο μουσικό και το φωνητικό στυλ στον παλιό ηγέτη των Floyd, η μπάντα του Dan Treacy συμπεριέλαβε στο ντεμπούτο της, …And Don’t The Kids Just Love It, το κομμάτι “I Know Where Syd Barrett Lives”.

 

 

 

 

Το “I Know Where Syd Barrett Lives” δανείζεται στοιχεία όχι μόνο από το μουσικό στυλ του ίδιου του πρωταγωνιστή του, αλλά και από ένα από τα πολλά τραγούδια που έγραψαν για αυτόν οι παλιοί συνεργάτες του στους Floyd: το “Brain Damage” από το Dark Side of the Moon. Οι αρπισμοί και οι συγχορδίες της εισαγωγής και των δύο κομματιών παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. Με τη σειρά του, το “Brain Damage” δανείζεται στοιχεία τόσο από το “Dear Prudence” των Beatles, όσο και από ένα παλιότερο κομμάτι των ίδιων των Pink Floyd: το “Unknown Song”, από το soundtrack του Zabriskie Point.

 

 

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι Television Personalities άνοιγαν τις συναυλίες του David Gilmour, παίζοντας και το “I Know Where Syd Barrett Lives”. Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις εμφανίσεις, σε μια μάλλον προβοκατόρικη κίνηση, ο Treacy απέδειξε τον ισχυρισμό του τίτλου του επίμαχου τραγουδιού, ανακοινώνοντας δημόσια, από μικροφώνου, την πραγματική διεύθυνση στην οποία ζούσε ο Barrett, μαζί με τη μητέρα του. Ο Gilmour, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε φροντίσει προσωπικά ώστε ο παλιός φίλος και συνεργάτης του να λαμβάνει κάθε έτος τα πνευματικά δικαιώματα που του αντιστοιχούσαν, έδιωξε τους Television Personalities από την περιοδεία του. Η μπάντα συνεχίζει την αξιόλογη, εκκεντρική πορεία της, σε λιγότερο mainstream και προβεβλημένα μονοπάτια, έχοντας κυκλοφορήσει συνολικά 13 άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το Beautiful Despair του 2018. Τα συγκροτήματα που έχουν επηρεαστεί από τους TVP περιλαμβάνουν τους Jesus and Mary Chain, τους Tindersticks και τους MGMT, οι οποίοι το 2010 έγραψαν το “Song for Dan Treacy”.

 

Γεννημένος τον Γενάρη του 1946, ο Syd Barrett έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 2006.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στο Χολαργό το 1980 και σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσικολογία, στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τον Απρίλιο του 2013 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ελληνική Ασφυξία» (Εκδόσεις των Συναδέλφων), υπό το ψευδώνυμο Ηλίας Νίσαρης. Κείμενά του, είτε με το πραγματικό του όνομα είτε με το ψευδώνυμο, έχουν δημοσιευτεί επίσης σε διάφορα περιοδικά του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου (3pointmagazine.gr, να ένα μήλο, Metropolis Free Press, Fractal Press, thecricket.gr, mixtape.gr, bibliotheque.gr, To Παράθυρο, Ποιητική, HUMBA! κ.ά.) Διατηρεί το blog www.eliasnisaris.blogspot.gr , ενώ κάθε Δευτέρα, από τις 12 έως τις δύο το μεσημέρι, παρουσιάζει την εκπομπή Wax Trash στον ιντερνετικό σταθμό www.indiegroundradio.com. Το βιβλίο του με τίτλο “Το Ορφανό Αριστούργημα”, υπό το πραγματικό του όνομα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος.

Related Posts

//