Δυο έφιπποι λευκοί αστυνομικοί στο Γκάλβεστον του Τέξας συνέλαβαν έναν αφροαμερικανό άντρα και αφού του φόρεσαν χειροπέδες, τον έδεσαν με ένα λουρί και τον έβαλαν να τους ακολουθεί πεζός πίσω από τα άλογα, περιφέροντάς τον στους δρόμους της πόλης.

Η σκηνή θυμίζει πολύ το άνοιγμα της ταινίας “Τζάνγκο, ο τιμωρός”, όπου οι μαύροι σκλάβοι ακολουθούσαν δεμένοι το άλογο του δουλεμπόρου, μόνο που δεν βρισκόμαστε στο 1819 και δεν πρόκειται για ταινία.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε από έναν περαστικό το προηγούμενο Σάββατο έγινε viral στα social media -δικαίως-, με τον αρχηγό της αστυνομίας του Γκάλβεστον, Βέρνον Χέιλ, να πιστοποιεί την αυθεντικότητά της. Η κατακραυγή του κόσμου, ειδικά των Αφροαμερικανών, ήταν μεγάλη καθώς ο συμβολισμός της φωτογραφίας θύμησε την περίοδο της δουλείας, του φυλετικού διαχωρισμού και της μακράς ιστορίας της βίας και του ρατσισμού των λευκών έναντι των μαύρων στις ΗΠΑ.

Οι δύο αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του 43χρονου Ντόναλντ Νίλι επειδή τον θεώρησαν ύποπτο για παραβίαση ιδιοκτησίας και προτίμησαν με αυτόν τρόπο να τον οδηγήσουν μέχρι τον σταθμό έφιππης περιπολίας.

Η κουνιάδα του Νίλι, Κριστίν Νίλι, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που άσκησαν κριτική στην αστυνομία του Γκάλβεστον. “Του φέρθηκαν σαν ζώο”, είπε, προσθέτοντας ότι είναι άστεγος και αντιμετωπίζει διανοητικά προβλήματα, ενώ η οικογένεια συχνά δυσκολεύεται να εντοπίσει πού βρίσκεται.

“Φανταστείτε να χαζεύεις στο facebook και ξαφνικά να δεις ένα μέλος της οικογένειάς σου να συνοδεύεται πεζή στη φυλακή από δύο έφιππους αστυνομικούς, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη και ένα σκοινί να τον τραβά. Το 2019;”, έγραψε στο προφίλ της στο facebook.

Η συγγνώμη της αστυνομίας

“Πρώτα και κύρια, ζητάω συγγνώμη από τον κύριο Νίλι για αυτή την αχρείαστη ντροπή”, έγραψε ο Βέρνον Χέιλ, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Γκάλβεστον, σε ανακοίνωση στη σελίδα του αστυνομικού τμήματος στο facebook, το βράδυ της Δευτέρας. “Αν και αυτή η πρακτική είναι η ενδεδειγμένη σε κάποιες περιπτώσεις και οι άνδρες έχουν εκπαιδευτεί σε αυτή, πιστεύω ότι οι αστυνομικοί μας δεν έκριναν σωστά αυτή τη φορά, θα μπορούσαν να περιμένουν μια μεταγωγική μονάδα στην τοποθεσία της σύλληψης.”

“Οι αστυνομικοί μου δεν έχουν καμία κακόβουλη πρόθεση την ώρα της σύλληψης, αλλά θα πρέπει άμεσα να αλλάξουμε την πολιτική μας για να αποφευχθεί η χρήση αυτής της τεχνικής και θα επανεξετάσουμε όλη την εκπαίδευση των έφιππων και τις διαδικασίες για πιο κατάλληλες μεθόδους”, είπε, για να συμπληρώσει: “Κατανοούμε την αρνητική εντύπωση αυτής της πράξης και πιστεύουμε πως το καταλληλότερο είναι η παύση της χρήσης αυτής της τεχνικής”.

Τα ονόματα των δύο αστυνομικών δόθηκαν στη δημοσιότητα από το αστυνομικό τμήμα, πρόκειται για τον Π.Μπρος και τον Α.Σμιθ, οι ενσωματωμένες κάμερες των οποίων ήταν ενεργές κατα τη διάρκεια του επεισοδίου. Στην ανακοίνωση του αρχηγού Χέιλ δεν αναφέρεται αν οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν ή θα αντιμετωπίσουν πειθαρχική τιμωρία.

Οι αντιδράσεις

Ο Λέον Φίλιπς, πρόεδρος του Galveston Coalition for Justice (Συνασπισμός για τη Δικαιοσύνη στο Γκάλβεστον) δήλωσε πως η φωτογραφία του θύμησε τις ρατσιστικές εικόνες από τη δεκαετία του 1920 και ζήτησε την απόλυση των δύο αστυνομικών.

“Αν ήταν λευκός, δεν θα του είχαν συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο. Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει υπόδειξη στους κανόνες τους ότι μπορείς να βάλεις λουρί σε κάποιον ενώ καβαλικεύεις ένα άλογο στο δρόμο”.

Ο Φίλιπς είπε πως το άτομο που τράβηξε τη φωτογραφία θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. Η εικόνα ήταν σκληρή για αρκετούς Αφροαμερικανούς.

“Κάθε μαύρο άτομο πάνω από τα 30 έχει μια ιδέα του πώς ήταν κάποτε. Οι νεότεροι έχουν την τάση να μην συγκινούνται για κάτι τέτοιο. Εγώ όμως συγκινούμαι βαθιά γιατί προέρχομαι από μια εποχή διαχωρισμού, όπου οι άνθρωποι (σ.σ. λευκοί) έλεγαν και έκαναν ό,τι ήθελαν”.

Με πληροφορίες από The New York Times και Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//