Το παραπάνω μήνυμα πέρασε η Βερόνικα Μποκέτε μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Η Ισπανίδα ποδοσφαιριστής αναφέρθηκε στα δύσκολα παιδικά της χρόνια, όταν το να είσαι κορίτσι και να παίζεις ποδόσφαιρο παρουσιαζόταν ως ταμπού, ενώ εξέφρασε την άποψή της και για τη σημερινή αντιμετώπιση των αγοριών και των κοριτσιών στην κοινωνία.
Η Μποκέτε είναι σήμερα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αγωνίζεται στη Σουηδία με τη φανέλα της Τίρεσο και με περηφάνια ανακοινώνει ότι έκανε το όνειρο των παιδικών της χρόνων πραγματικότητα και το χόμπι της επάγγελμα. Ωστόσο η ανδροκρατούμενη κοινωνία προσπαθούσε συνεχώς να της βάλει τρικλοποδιές όταν σαν παιδί έπαιζε με τα αγόρια ποδόσφαιρο.
«Από μικρή ηλικία μας λέγανε πως τα αγόρια κάνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα και τα κορίτσια κάποια άλλα. Πρέπει να παρέχουμε την κατάλληλη παιδεία στους ανθρώπους προκειμένου κάποια στιγμή να σταματήσουμε να μιλάμε για τη μάχη της ισότητας. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Ως γυναίκα μου έχουν συμπεριφερθεί με υποτιμητικό τρόπο όταν ήμουν μικρή. Όταν ήμουν έξι ετών υπήρχε κανονισμός που απαγόρευε τα αγόρια και τα κορίτσια να παίζουν στην ίδια ομάδα. Εγώ ωστόσο πήγαινα, αλλά τελικά καθόμουν στον πάγκο. Ήμουνα ακόμα πολύ μικρή για να καταλάβω το γιατί συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά ήταν κάτι που με απογοήτευε και με επηρέασε», τονίζει η Μποκέτε.
Οι γονείς της ωστόσο έχοντας διαφορετικό υπόβαθρο πάντοτε την ενθάρρυναν να ακολουθήσει τα ποδοσφαιρικά όνειρά της, ενώ ανάλογη βοήθεια της παρείχε και ο αδερφός της με τον οποίον συχνά παίζανε ποδόσφαιρο μαζί. Όμως ακόμη και στο σχολείο, η προκατάληψη της κοινωνίας είχε περάσει σε τέτοιο βαθμό, όπου οι εκπαιδευτικοί ενστερνίζονταν τις ίδιες ακριβές απόψεις, θεωρώντας ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα καθαρά για τα αγόρια.
«Στην Ισπανία ακόμη πιστεύουν αυτό το πράγμα. Τα χειρότερα σχόλια όταν έπαιζα μπάλα μικρή τα άκουγα από τις μητέρες των αγοριών της αντίπαλης ομάδας. Όχι από τους πατέρες, αλλά από τις μητέρες. Κι αυτό γιατί ήταν οι γιοί τους που βρισκόντουσαν αντιμέτωποι με εμένα και όχι οι κόρες τους. Γιʼ αυτό θεωρώ πως το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με το θέμα της παιδείας», υποστηρίζει η Μποκέτε.
Έξω από το ποδόσφαιρο ωστόσο, ακόμη και στην προσωπική τους ζωή, στο σπίτι της Μποκέτε υπήρχε ισότητα και όλοι βοηθούσαν στις δουλειές της καθημερινότητας. «Μπορούσα εγώ να είμαι στον καναπέ και ο αδερφός μου να καθαρίζει το πάτωμα. Ωστόσο σε άλλα σπίτια εξακολουθεί να υπάρχει καθαρή διάκριση των ρόλων. Τα κορίτσια ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού και τα αγόρια κάνουν πράγματα με τα οποία συνηθίζουν να ασχολούνται μόνο τα αγόρια. Τόσο όμως σε εμένα όσο και στον αδερφό μου μας είχαν διδάξει την ισότητα», υπογραμμίζει η Μποκέτε, η οποία προσθέτει πως τα σχολεία και οι οικογένειες θα πρέπει να συνεισφέρουν προκειμένου οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών να καταργηθούν:
«Θα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά τόσο μέσα στα σχολεία όσο και μέσα στις οικογένειες. Εκεί είναι όπου τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα και εκεί όπου περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους. Αν υπάρχει ισότητα σε αυτούς τους δύο τομείς, τότε θα παραμείνει σε κάθε τομέα της ζωής του εκάστοτε ατόμου».
Η ίδια έχει κάνει τις δικές της προσπάθειες προκειμένου το ποδόσφαιρο να περάσει σαν άθλημα και σαν ενασχόληση και στα κορίτσια, δημιουργώντας τη δικιά της ακαδημία ποδοσφαίρου στη Γαλικία και περηφανεύεται όταν τα μικρά κοριτσάκια του προγράμματος έρχονται και της λένε με θαυμασμό πως θέλουν κι αυτά να ακολουθήσουν τα βήματά της και να ασχοληθούν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο.
«Τα πράγματα σιγά σιγά αλλάζουν στον χώρο του ποδοσφαίρου. Οι γονείς με τους οποίους συναναστρέφομαι στις ακαδημίες δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον και νιώθω πραγματικά πολύ όμορφα όταν συνομιλώ μαζί τους και όταν τα μικρά κοριτσάκια έρχονται να μου ζητήσουν ένα αυτόγραφο».
Αναδημοσίευση από othersidefootball.com
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.