Ισραηλινοί υπέρ της Παλαιστίνης; Μοιάζει οξύμωρο αλλά δεν είναι! Οι οργανωμένοι οπαδοί της Χάποελ Τελ Αβίβ σπάνε τα ταμπού και πέραν της κοινωνικής δράσης τους και της αρωγής που προσφέρουν σε συνανθρώπους τους, τίθενται ανοιχτά υπέρ του Παλαιστινιακού κράτους! Παράλληλα, προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τον Αραβικό κόσμο και στέκονται απέναντι σε όσους πρεσβεύουν τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία.
Η Χάποελ Τελ Αβίβ έχει ιστορία 85 ετών στο Ισραήλ και μετράει 13 πρωταθλήματα και 15 Κύπελλα. Αποτελεί την δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα στη χώρα μετά τη συμπολίτισσα Μακάμπι. Η ιστορία των ultras της Χάποελ ξεκινάει το 1999, με την ονομασία «πλάσματα», αποτελώντας την μοναδική οπαδική πλευρά με αριστερές καταβολές. Σκοπός τους ήταν η μάχη της διαφθοράς που υπήρχε στην ομάδα μπάσκετ του συλλόγου και φυσικά η υποστήριξη με κάθε τρόπο της Χάποελ. Λόγω διαφορών στον πυρήνα του group, το 2001 επήλθε η διάλυση, ωστόσο λίγους μήνες μετά, έπειτα από συνάντηση περίπου 30 ατόμων η ομάδα των οργανωμένων οπαδών ξεκινά από την αρχή.
Με όνομα Red Militia, από το ιταλικό ακροαριστερό κίνημα των Militia, μεγάλα πανό και παρουσία τόσο εντός όσο και εκτός έδρας, αρχίζει να γίνεται γνωστή και να πρωτοπορεί στα οπαδικά δρώμενα του Ισράήλ. Ήταν οι πρώτοι που έφεραν τα τύμπανα, που άρχισαν να δημιουργούν χορεογραφίες στις κερκίδες και να έχουν κοινωνική δράση. Το 2001/02 το όνομα του group έγινε Ultras Hapoel, συνεχίζοντας να πρωτοστατεί σε κάθε έκφανση του οπαδικού χώρου στο Ισραήλ. Αντίπαλοί τους τα άλλα μεγάλα groups της χώρας και κυρίως αυτά της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το πρώτο έχει έντονη ρατσιστική/εξτρεμιστική δράση κατά των Αράβων, κάτι που εκδηλώνει με κάθε τρόπο. Το δεύτερο, έχει επίσης εθνικιστική τάση και στηρίζει την ομάδα που συμβολίζει το κατεστημένο του Ισραήλ.
Στο τελευταίο τεύχος του εξαιρετικού περιοδικού Humba (Καλοκαίρι 2012), οι ultras της Χάποελ αυτοπαρουσιάζονται και μέσω συνέντευξης αναλύουν τις θέσεις τους. Είναι εντυπωσιακές οι απόψεις τους για το Παλαιστινιακό και οι προσπάθειες προσέγγισης ομόλογών τους στον Αραβικό κόσμο, οι οποίες πάντως, πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων, έχουν πέσει στο κενό. «Είμαστε υπέρ της Ελευθερίας της Παλαιστίνης, όταν παίζουμε ευρωπαϊκούς αγώνες και βλέπουμε αυτά τα πανό εναντίον μας, το βρίσκουμε τόσο βλακώδες.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στον αντιαραβικό ρατσισμό, είμαστε εχθρικοί στις δράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, δεν επιτρέπουμε ισραηλινές σημαίες στο γήπεδο και είμαστε πολύ μακριά από τη φιγούρα του μέσου Ισραηλινού που έχουν οι Ευρωπαίοι στο μυαλό τους. Πλέον, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι οπαδοί γνωρίζουν τα παραπάνω, ότι δεν είναι όλοι οι Ισραηλινοί δεξιοί, ρατσιστές, εθνικιστές και θρησκόληπτοι Εβραίοι. Είμαστε διαφορετικοί και για αυτό μας μισούν όλοι εδώ στο Ισραήλ», αναφέρουν χαρακτηριστικά!
Ο εκπρόσωπος των οπαδών ο οποίος μιλάει, είναι παράλληλα μέλος των Red Workers, μίας οργάνωσης στους κόλπους της ομάδας, οι οποίοι λειτουργούν σε συνεργασία με τους ultras, αλλά επικεντρώνονται στην κοινωνική και πολιτική δράση: «Προσωπικό είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη των Red Workers. Οι Red Workers ιδρύθηκαν το 2005 από τον Ασάφ Εγιάλ, οπαδό της Χάποελ, μετά τη συνανοστροφή μας με τους Fanladen St Pauli κατά τη διάρκεια του 2ου antira tournament την ίδια χρονιά. Προωθούμε την αλληλοβοήθεια, την ισότητα και την συνύπαρξη μεταξύ των οπαδών, της ομάδας και των πολιτών, Προσφέρουμε βοήθεια σε κάθε οπαδό της Χάποελ είτε βρίσκεται μέσα στο Ισραήλ είτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Οι δραστηριότητες των Red Workers είναι αποκλειστικά κοινωνικές/πολιτικές.
Βοηθούμε τους οπαδούς να βρουν δουλειά, φοιτητές-οπαδούς να τα βγάλουν πέρα με τις σπουδές τους, διδάσκουμε την ιστορία και την κουλτούρα της Χάποελ. Όλες μας οι δράσεις λαμβάνουν χώρα οπουδήποτε εκτός του γηπέδου. Όλα αυτά βέβαια δεν συνδέονται με την ενεργή υποστήριξη της ομάδας στους αγώνες, αυτό είναι αποκλειστική δουλειά των Ultras Hapoel. Τα μέλη των Red Workers δεν είναι μέλη των Ultras Hapoel -εγώ πάντως είμαι- αλλά έχουμε εξαιρετικές σχέσεις. Προσφέρουμε βοήθεια ο ένας στον άλλον και μερικές φορές συνεργαζόμαστε.
Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο όπου ο ένας οπαδός της Χάποελ θα βοηθάει τον άλλον και όλοι μαζί την κοινωνία. Βοηθούμε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως φτωχές οικογένειες κάθε εθνικότητας, νέους με δυσκολίες και άπορους ηλικιωμένους. Οι Red Workers είναι ένα πρότζσεκτ 100% εθελοντικό. Κανένα μέλος μας δεν λαμβάνει μισθό ή άλλα επιδόματα. Οι δωρεές των οπαδών της Χάποελ είναι αυτές που χρηματοδοτούν της δράσης μας». Οι Red Workers έχουν φέρει σε επαφή οπαδούς από αντιμαχώμενες πλευρές, έχουν διοργανώσει εκδηλώσεις για τα θύματα του ολοκαυτώματος που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και άλλα πολλά.
Όσον αφορά τα πρόσφατα αραβικά επαναστατικά κινήματα, την Αραβική Άνοιξη και τον ρόλο των οπαδών σε αυτά, υποστηρίζει: «Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ultra groups μπορούν να καθοδηγήσουν τέτοιοι είδους επαναστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι κάτι τέτοιο συνέβη στην Αίγυπτο. Τα ultra groups με ανεπτυγμένη κοινωνική και πολιτική σκέψη μπορούν να βγουν δυνατά στο προσκήνιο και να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές. Το μόνο πισωγύρισμα είναι όταν τα ultra groups δεν είναι ενωμένα, αλλά παλεύουν το καθένα μόνο του.
Στην Αίγυπτο πέτυχε αυτή η ένωση, αλλά εδώ, στο Ισραήλ, δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν ξέρουμε πολλά για τους Άραβες ultras. Προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε κάποιες επαφές, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Είναι ενάντια σε κάθε τι ισραηλινό και εβραϊκό. Είναι τόσο προκατειλημμένοι, που ακόμα και εμάς δεν μας βλέπουν ως απλούς ανθρώπους, αλλά ως ισραηλινούς. Και να σκεφτείτε ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε καν αυτόν τον όρο». Οι οπαδοί της Χάποελ δείχνουν ότι οι γενικεύσεις, ακόμα και σε μέρη όπως το Ισραήλ, αδικούν πολύ κόσμο. Συνεχίζουν να εναντιώνονται στο καθεστώς, στηρίζοντας παράλληλα τα απολύτως δίκαια αιτήματα των Παλαιστινίων.
Αναδημοσίευση από το www.othersidefootball.com
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.