Αφού «έψησαν» για αρκετά 24ωρα τη Δυτική Ευρώπη οι μάζες θερμού αέρα που προκάλεσαν το δεύτερο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού κατευθύνονται τώρα προς τη Γροιλανδία, απειλώντας να επιταχύνουν τον ρυθμό με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι της.
Η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε χθες ότι ο θερμός αέρας που μετακινήθηκε από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη όχι απλώς έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας σε πολλές χώρες, αλλά και το υπερέβη κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που χαρακτήρισε «εντελώς απίστευτο».
Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού της, οι ίδιες αέριες μάζες μετακινούνται τώρα προς τη Γροιλανδία, εξέλιξη που, όπως τόνισε, «θα προκαλέσει υψηλές θερμοκρασίες και θα επιταχύνει το λιώσιμο των στρωμάτων πάγου».
Τα στρώματα πάγου που καλύπτουν -ή κάλυπταν κάποτε- το μεγαλύτερο μέρος της Γροιλανδίας παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη ρύθμιση του κλίματος του πλανήτη, ενώ το λιώσιμό τους θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας και θα προκαλέσει ακόμη πιο ασταθείς μεταβολές των καιρικών φαινομένων.
Η φετινή χρονιά δεν ήταν ασυνήθιστα ζεστή για τη Γροιλανδία, όμως τον Ιούνιο η θερμοκρασία ανέβηκε απότομα με αποτέλεσμα οι πάγοι να αρχίσουν να λιώνουν με ταχύτερο ρυθμό. «Μόνο μέσα στον Ιούλιο έχασε 160 δισεκατομμύρια τόνους πάγου», σημειώνει η Νάλις, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια ποσότητα νερού που θα μπορούσε να γεμίσει 64.000.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Υπενθυμίζεται πως, στα μέσα Ιουλίου, ο υδράργυρος έφθασε τους 21 βαθμούς Κελσίου στο Αλερτ, τη βορειότερη κατοικημένη περιοχή του πλανήτη, που βρίσκεται σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τον Βόρειο Πόλο. Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας είχε καταγραφεί τον Ιούλιο 1956.
Το φετινό καλοκαίρι, η Ευρώπη γνώρισε δύο κύματα καύσωνα μέσα σε 30 μέρες, το πρώτο, εξαιρετικά πρώιμο, στο τέλος Ιουνίου και το δεύτερο, εξαιρετικά έντονο, τον Ιούλιο. Κατά τη διάρκεια του πρώτου καύσωνα, στη Γαλλία συνετρίβη το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με τους 46°C που μετρήθηκαν στις 28 Ιουνίου στην Βεράργκ, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατέρριψαν αυτή την εβδομάδα τα δικά τους ρεκός υψηλότερης θερμοκρασίας: η Γερμανία (42,6°C), το Βέλγιο (41,8°C), η Ολλανδία (40,4°C).
Από το 2015, βλέπουμε κύματα ακραίας ζέστης κάθε χρόνο κάπου στην Ευρώπη, είτε στη νότια Ευρώπη είτε στη βόρεια Ευρώπη, σχολιάζει ο Ρομπέρ Βοτάρ, κλιματολόγος του Εργαστηρίου Επιστημών του Κλίματος και του Περιβάλλοντος.
Ο ερευνητής και οι συνάδελφοί του δικτύου World Weather Attribution υπολόγισαν στις αρχές Ιουλίου ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει καταστήσει τις απότομες αυξήσεις της θερμοκρασίας «τουλάχιστον πέντε φορές πιθανότερες» σε σχέση με τις συνθήκες που θα ίσχυαν αν ο άνθρωπος δεν είχε μεταβάλει το κλίμα.
Στο πρώτο εξάμηνο 2019, έντονοι καύσωνες καταγράφηκαν στην Αυστραλία, την Ινδία, το Πακιστάν και σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, που προβλέπει ότι θα υπάρξουν και άλλα κύματα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη. Το 2018 κατατάχτηκε τέταρτο, με μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη κατά έναν βαθμό Κελσίου υψηλότερη συγκριτικά με εκείνη της προβιομηχανικής εποχής.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.