Έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο πλέον να «πέφτουμε» πάνω σε ειδήσεις που αφορούν τη γνώμη σημαντικών, και μη, καλλιτεχνών για τη Χρυσή Αυγή. Πολλοί εκφράζουν την άποψη τους μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, άλλοι απαντάνε διστακτικά αφού πιεστούν από κάποιο δημοσιογράφο και πολλοί εκφράζουν τη γνώμη τους ξεκάθαρα με όποια ευκαιρία τους δοθεί. Λίγοι  ευτυχώς, διστάζουν είτε φοβούνται να τοποθετηθούν ή ακόμη και αδιαφορούν. Είναι τυχαίο άραγε το γεγονός ότι πολέμιοι και υπερασπιστές της Χρυσής Αυγής συνήθως ξεχωρίζουν όχι μόνο από την αξία τους ως καλλιτέχνες αλλά και από το είδος που υπηρετούν;

Το 3poιntmagazine.gr θυμίζει κάποια από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα.

Οι υπερασπιστές του νεοναζιστικού κόμματος
Μέχρι πρότινος ο Νότης Σφακιανάκης ήταν γνωστός για τα βαθιά του χριστιανικά αισθήματα, το προφίλ του «γνήσιου άντρα» που προσπαθεί τόσο να υπερασπίσει, την σχεδόν επιτηδευμένη του αμορφωσιά αλλά όχι για την αγάπη του για ακραία και φασιστικά μορφώματα. Σε πρόσφατη συνέντευξη του όμως, όταν ερωτήθηκε για τη Χρυσή Αυγή, δεν άργησε να πλέξει το εγκώμιό της.

«Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή είναι απόφαση του ελληνικού λαού και πρέπει να τη σεβαστείτε. Η Χρυσή Αυγή δεν σπάει κανένα στο ξύλο. Σπάνε τους πάγκους σε όποιον δεν έχει άδεια.  Μπορεί να πάρουν τα προϊόντα και να τα δώσουν σε φτωχές οικογένειες. Μια χαρά. Εδώ και πολλά χρόνια φωνάζω ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα θα προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν λαθραία στην Ελλάδα, με τέτοια συχνότητα που κάποια στιγμή θα είμαστε μειονότητα», ήταν μόνο κάποιες από τις δηλώσεις τους. Ευτυχώς ο ντόρος που ξέσπασε έπειτα από τη συνέντευξη, σιώπησε γρήγορα βυθίζοντας ξανά τον λαικό τραγουδιστή στην αφάνεια.

Στο ίδιο μήκος, με λιγότερο θράσος και έπαρση βέβαια, κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις ενός ακόμη ελαφρο-λαικού τραγουδιστή, του Γιάννη Πλούταρχου:  «Εγώ προσωπικά τα σλογκανάκια του στυλ «ακραία δεξιά» ή «ακραία αριστερά» που χρησιμοποιούν κάποιοι για να εκφοβίσουν τον κόσμο τα ακούω βερεσέ. Κι εγώ αν αυτά τα κόμματα διαχειριστούν με σωστό τρόπο και σεβασμό τα προβλήματα των Ελλήνων, είμαι ο πρώτος που θα τα ψηφίσει».

Αλλά ακόμη και η αρνητική δημοσιότητα, όπως στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, παραμένει δημοσιότητα, γεγονός που γνωρίζουν πολύ καλά κα οι δύο τους.

Βέβαια το πρόβλημα βαθαίνει όταν σημαντικοί καλλιτέχνες αντί να καταδικάσουν την άνοδο της Χρυσής Αυγής σπεύδουν να τη υπερασπιστούν. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του μουσικού και συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, ο οποίος ποτέ δεν αρνήθηκε ή έκρυψε ότι ουδέποτε στη ζωή του δεν τάχθηκε υποστηρικτής της αριστεράς.

Στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook αναφέρει σε ένα μακροσκελές κείμενο ότι στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει Δημοκρατία καθώς ένα κόμμα του 10-15% – φωτογραφίζοντας ευθέως τη Χρυσή Αυγή- φιμώνεται, υβρίζεται και δεν του δίνεται η δυνατότητα και το βήμα να απαντήσει.

«Δέν θεωρώ ότι πιά έχουμε πραγματική Δημοκρατία. Σέ ποιά δημοκρατία θα ήταν αντιπρόεδρος τής κυβερνήσεως, ο αρχηγός ενός κόμματος τού 4-5 % καί θα διώριζε καί υπουργούς. Καί σε ποιά δημοκρατία, ένα κόμμα τού 10-15%, δέν “δικαιούται δια να ομιλεί” και υβρίζεται καθημερινά από όλους, χωρίς να τού δίνεται βήμα, να απαντήσει. Συμφωνείς η όχι μαζί του. Ποιά δημοκρατία τό διδάσκει αυτό; Απαντήστε μου συνταγματολόγοι καί λοιποί προοδευτικοί ιστορικοί».

Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί που δεν υποστηρίζουν ξεκάθαρα το νέοναζιστικό κόμμα, αλλά κάποιες δηλώσεις είναι αρκετά αμφιλεγόμενες όσον αφορά την ιδεολογία που εκπροσωπεύουν.

Μεταξύ αυτών ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Παύλος Χαϊκάλης οι οποίοι σε συνεντεύξεις τους είχαν δηλώσει αντίστοιχα: “Όταν λοιπόν το κράτος δεν παρέχει ασφάλεια, ο κόσμος στρέφεται αλλού. Τι σας κάνει εντύπωση λοιπόν; Αφήστε που η Χρυσή Αυγή είναι συνεπέστατη στα όσα λέει. Δεν παρεκκλίνει σε τίποτα από τις προγραμματικές της δηλώσεις.”
«Δεν ξέρω τι εννοείτε με τον όρο “απομόνωση” για την Χρυσή Αυγή. Και στις εφημερίδες φιλοξενείται και πολιτικές παρεμβάσεις κάνει, είναι νόμιμα εκλεγμένο κόμμα».

filipidhsΟι πολέμιοι της Χρυσής Αυγής
Από τις πρώτες, και ίσως στις πιο σκληρές, δηλώσεις κατά της Χρυσής Αυγής δημοσίως είχε προβεί η Νατάσσα Μποφίλιου μέσω του twitter της: “Κτήνη, αλήτες, σας δόθηκε και σημασία, να πεθάνετε φασίστες, μέλη και ψηφοφόροι, προς ένδειξη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια”.

mpofiliou-twitter

Βέβαια αυτό δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητο εκ μέρους της Χ.Α., καθώς όπως έχει παραδεχτεί η τραγουδίστρια ακόμη και σήμερα δέχεται απειλές για τη ζωή της. «Είχα πει κάτι πάρα πολύ χοντρό, το οποίο, βέβαια, δεν παίρνω και πίσω γιατί είναι η άποψή μου. Όπως ήταν φυσικό, η αντίπερα όχθη διαφώνησε με τους γνωστούς τρόπους που διαθέτει: τους τραμπουκισμούς, τη χυδαιότητα και την απανθρωπιά. Μετά, έγιναν διάφορα… Υπήρξαν διάφοροι τραμπουκισμοί κατά τη διάρκεια των συναυλιών μου. Διαφυλάξαμε, όμως, τους ανθρώπους που ήρθαν και πλήρωσαν για να ακούσουν μουσική». Πολλοί καλλιτέχνες την «ακολούθησαν», όχι μόνο με τα λόγια αλλά και τις πράξεις τους.

Δεν υπάρχει αντιφασιστική πρωτοβουλία που να μην έχει ως ενεργό της μέλος τον τραγουδιστή Στάθη Δρογώση, ο οποίος προσπαθεί να εξαλείψει τη φασιστική απειλή με κάθε μέσο. Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού τόσο στο facebook όσο και στο twitter αναφέρεται πολύ συχνά στη Χρυσή Αυγή και καλεί τον κόσμο να ενωθεί απέναντί της.

drog
«Η ιδεολογία του φασισμού στηρίζεται στον «εχθρό», τον εξωτερικό ή τον εσωτερικό.  Οι ανίκανοι πολιτικοί μας και το διαπλεκόμενο κλίμα των ΜΜΕ, με έναν πρωτοφανή λαϊκισμό είπαν πως για την υποβάθμιση της ζωής μας φταίνε οι μετανάστες. Όπως και να’ χει, νομίζω, όμως, ότι δεν έχουμε σοβαρούς φασίστες. Ο Έλληνας φασίστας είναι πάνω απ’ όλα Έλληνας, με τα αρνητικά της «ελληνικότητάς» του. Μερικές φορές ανατριχιάζω μ’ αυτά που κάνουν αλλά δεν τους φοβάμαι. Μπορώ να σου πω ότι περισσότερο φοβάμαι την Τατιάνα Στεφανίδου και την εκπομπή της, παρά τους φασίστες».

Ο Γιάννης Κότσιρας, καλλιτέχνης που έχει συνεργαστεί πολλές φορές με το Στάθη Δρογώση εκφράζει την αντίθεση του στη Χρυσή Αυγή με πιο ήπιους τόνους: «Δεν θεωρώ τη Χρυσή Αυγή κόμμα. Ομάδες που εκφράζουν και εφαρμόζουν φασιστικές πρακτικές είναι συμμορίες. Εγώ δεν τους φοβάμαι. Τους έχω συναντήσει και στο παρελθόν με άλλα προσωπεία».

Ο Τζίμης Πανούσης από την άλλη, μόνο ως ήπιων τόνων δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Όχι μόνο τάσσεται κατά της Χρυσής Αυγής μέσω κάθε μέσου αλλά και δεν την αφήνει σε ησυχία στις σατιρικές του παραστάσεις: “Είναι πιθηκάνθρωποι πρώτα πρώτα. Ανήκουν σε άλλο είδος και η άνοδός τους είναι συγκυριακή. Κυρίως τους ψηφίζουν παιδιά για χαβαλέ και από αντίδραση ενάντια στο μεγάλο κόλπο. Βλέπεις ότι δεν έχει ψηφοφόρους μεγάλης ηλικίας η Χρυσή Αυγή, δηλαδή ανθρώπους που ξέρουν, που έχουν ζήσει την Κατοχή. Τα παιδιά την ψηφίζουν επειδή πιστεύουν ότι οι βουλευτές της θα μπούνε μέσα και θα βαράνε σφαλιάρες στους υπόλοιπους, ώστε να διαλυθεί επιτέλους το Κοινοβούλιο.

Ευτυχώς είναι πολλοί αυτοί που δεν φοβούνται να εκφράσουν όσα πιστεύουν, παρά τις απειλές και τους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής. Ευτυχώς η συγκεκριμένη λίστα ολοένα και μεγαλώνει.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//