Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα. Είναι το καλύτερο δυνατό μέσο για να περάσεις οποιοδήποτε μήνυμα, καθώς και τρόπος να αποδώσεις φόρο τιμής σε κάποιον που αγαπάς, είτε είναι ακόμα μαζί σου είτε όχι…
Λούκα Τόνι
Ο επιθετικός της Φιορεντίνα, Λούκα Τόνι, επέστρεψε στην Φλωρεντία όπου λατρεύτηκε και μόλις πέτυχε το γκολ απέναντι στην Κατάνια (16/09), έδειξε τον ουρανό, αφιερώνοντας το γκολ όχι στον Θεό, όπως κάνουν πολλοί ποδοσφαιριστές, αλλά σε έναν «άγγελο».
Στο παιδί του, το οποίο πριν από τρεις μήνες γεννήθηκε νεκρό και βύθισε στην θλίψη, όλη την οικογένεια. Ο Ιταλός επιθετικός παρέμεινε δυνατός και με την πρώτη ευκαιρία «τίμησε» το αδικοχαμένο παιδί του. Μία και μόνο κίνηση του, κατέκλυσε τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα με μηνύματα συμπαράστασης, δίνοντας του δύναμη να συνεχίσει να ζει αλλά και να παίζει.
Σίγουρα όλα τα παραπάνω δεν θα γυρίσουν πίσω το παιδί του, αλλά για να έκανε ο ίδιος αυτή την κίνηση, πιστεύει ότι και είχε μεγάλο νόημα να γίνει και τον βοηθάει ψυχολογικά. Τελικά ένα γκολ δεν είναι και τόσο ασήμαντο πράγμα, ε;
Αντόνιο Πουέρτα
Δεν είναι λίγοι οι (νεαροί) ποδοσφαιριστές που έχουν χάσει τη ζωή τους, είτε εντός είτε εκτός αγωνιστικών χώρων, υπό αδιευκρίνιστες πολλές φορές συνθήκες και ενώ ήταν θεωρητικά «σιδερένιοι».
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εξ αυτών, είναι ο Αντόνιο Πουέρτα της Σεβίλλης. Ο ισπανός έχασε τη ζωή του την ώρα του αγώνα Σεβίλλη – Χετάφε στις 28 Αυγούστου του 2007 σε ηλικία μόλις 22 ετών.
Η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης, ήταν ότι η γυναίκα του ήταν έγκυος και σε λίγους μήνες θα έφερνε στη ζωή το παιδί τους.
Μόλις τρεις μέρες αργότερα, η Σεβίλλη αντιμετώπισε την Μίλαν στον τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης, καθώς η UEFA δεν ανέβαλε το ματς. Εκτός από την αυτονόητη ενός λεπτού σιγή πριν την έναρξη του ματς, έγινε μια ακόμα συμβολική κίνηση και από τις δύο ομάδες.
Στις φανέλες των παικτών των δύο ομάδων, εκτός από το όνομα τους, υπήρχε και αυτό του Πουέρτα στο κάτω μέρος. Εκτός αυτού, όλοι οι παίκτες στο γκολ της Σεβίλλης έγιναν ένα κουβάρι και έδειχναν όλοι τον ουρανό, αφιερώνοντας το γκολ στον αδικοχαμένο συμπαίκτη τους.
Οι παίκτες της Μίλαν δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Ζέεντορφ έβγαλε τη φανέλα του, την δίπλωσε ώστε να φάινεται μόνο το όνομα του Πουέρτα και την έδειξε σε όλο το γήπεδο την ώρα της αλλαγής του για να δεχτεί την αποθέωση. Το ίδιο και ο Κακά, που δεν πανηγύρισε σχεδόν καθόλου το γκολ του και καθόλη τη διάρκεια των «πανηγυρισμών» έδειχνε το όνομα του Ισπανού στην φανέλα του.
Ο Σέρχιο Ράμος της Ρεάλ Μαδρίτης, ακόμα και σήμερα δεν ξεχνάει τον πολύ καλό του φίλο και σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, τον θυμάται. Στην κατάκτηση του Εuro, αλλά και του Μundial από την Ισπανία, φορούσε φανέλα με το πρόσωπο του Πουέρτα η οποία έγραφε «Για πάντα μαζί μας».
Σεσκ Φάμπρεγκας, Αντρές Ινιέστα
Ο Σεσκ Φάμπρεγκας είναι ένας ακόμα ποδοσφαιριστής που τίμησε με τον τρόπο του, τους «αδικοχαμένους ισπανούς ευεργέτες του ποδοσφαίρου», όπως τους χαρακτήρισε.
Στην κατάκτηση λοιπόν του πρόσφατου Euro από την Ισπανία, φορούσε μία μπλούζα που έγραφε «Χάρκε, Μανόλο, Πουέρτα, Μίκι». Για τον Πουέρτα είπαμε και παραπάνω. Αλλά ποιοι είναι οι υπόλοιποι;
Ντάνι Χάρκε, αρχηγός της Εσπανιόλ που έχασε τη ζωή του το 2006 στο ξενοδοχείο της ομάδας, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας, λόγω καρδιακής προσβολής.
Μανόλο Πρεσιάδο, ισπανός προπονητής, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 6 Ιουνίου του 2012, μία μέρα πριν την παρουσίαση του από την Βιγιαρεάλ, προδομένος και αυτός από την καρδιά του.
Μίκι Ρόκε, ισπανός αμυντικός της Λίβερπουλ και της Μπέτις γεννημένος το 1988 ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις 24 Ιουνίου το 2012. O Πέπε Ρέινα δεν τον ξέχασε ποτέ.
Ο Αντρές Ινιέστα, αμέσως μετά το νικητήριο γκολ που πέτυχε στον τελικό του Μουντιάλ, έβγαλε την φανέλα και φανέρωσε μια μπλούζα που έλεγε «Ντάνι Χάρκε, για πάντα μαζί μας». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτό έγινε από παίκτη σύμβολο της Μπαρτσελόνα και ο Χάρκε ήταν αρχηγός της αιώνιας αντιπάλου των «μπλαουγκράνα», όσον αφορά την Καταλονία, Εσπανιόλ.
Σε κάτι τέτοιες στιγμές το ποδόσφαιρο δεν κοιτάει φανέλες, αλλά όλοι είναι ποδοσφαιριστές και άνθρωποι. Επίσης, σε κάτι τέτοιες στιγμές το ποδόσφαιρο αποδεικνύει ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα άθλημα…
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.