Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου με την απόκτηση του Γκάρεθ Μπέιλ.

Το ισπανικό πρωτάθλημα θεωρείται συχνά πιο δυνατό από την Premier League, με τη Bundesliga να βρίσκεται επίσης σε ανοδική πορεία. Παρόλα αυτά, η οικονομική κρίση είχε ευρείες επιπτώσεις στην Primera Division και γενικά το ισπανικό ποδόσφαιρο…

Τουλάχιστον 30 παίκτες έφυγαν από τη μεγάλη κατηγορία φέτος το καλοκαίρι, αριθμός – ρεκόρ στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Κι όμως, αυτή η μετακίνηση ποδοσφαιριστών θεωρείται βήμα… εξυγίανσης του εγχώριου ποδοσφαίρου.

Για να διατηρήσουν το status τους, οι ισπανικοί σύλλογοι δαπανούσαν υπέρογκα ποσά, δημιουργώντας σταδιακά αλόγιστα χρέη. Μέχρι πριν λίγο καιρό, αυτό θεωρούταν σύνηθες φαινόμενο, με τις τοπικές ή εθνικές κυβερνήσεις να βοηθούν συχνά με υπόγειες ενισχύσεις τις ομάδες να συνεχίσουν να υφίστανται παρά τα χρέη.

Πλέον, όμως, η «κάνουλα» έκλεισε και το Financial Fair Play, με το συνολικό χρέος για τις ομάδες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας να αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, αναγκάζει τους συλλόγους να πουλήσουν παίκτες και να ακυρώσουν τα μεγαλόπνοα σχέδια για νέα γήπεδα.

Κι όμως, παρά τις πρόσφατες προσπάθειές τους, 18 πρωτοκλασάτες ομάδες μπήκαν σε καθεστώς οικονομική διαχείρισης τα τελευταία 4 χρόνια, με ιστορικούς συλλόγους όπως η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και η Μπέτις να είναι ανάμεσα σε αυτές.

Ο Χαβιέρ Τέμπας ανέλαβε να νοικοκυρέψει το ισπανικό ποδόσφαιρο, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας. Όπως εξηγεί, αυτό που συμβαίνει στο δημοφιλές άθλημα, αντικατοπτρίζει αυτό που συμβαίνει και στην κοινωνία:

«Υπήρξε κορεσμός. Όλα αναπτύχθηκαν μέσα στα χρέη. Μετά ήρθε η κρίση κι έβαλε τέλος σε όλα αυτά τα χρήματα και μας γονάτισε οικονομικά».

Η δουλειά αποδίδει ήδη. Τα χρέη των 200 εκατομμυρίων ευρώ τη σεζόν 2010-11 έπεσαν στα 40 εκατομμύρια πέρυσι και η ελπίδα είναι να ανέλθουν στα 10 του χρόνου.

Ο Τέμπας θα είναι επικεφαλής μόνο φέτος. Έχει επιβάλλει αυστηρό καθεστώς για τους συλλόγους, αναγκάζοντάς τους να μειώσουν τα χρέη τους, να ξεπληρώσουν τα εκατομμύρια ευρώ των απλήρωτων φόρων και να σταματήσουν να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για παίκτες – αστέρια.

Μέτρα αποτελεσματικά, που αποτέλεσαν, όμως, μαχαιριά στην καρδιά των οπαδών: η Ατλέτικο Μαδρίτης αναγκάστηκε να αποχωριστεί το μεγάλο της όνομα, τον Ρανταμέλ Φαλκάο, έναντι των 60 εκατομμυρίων ευρώ που της προσέφερε η Μονακό, η «σημαία» της Βαλένθια, Ρομπέρτο Σολδάδο, έφυγε για τη Τότεναμ για 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και η Σεβίλλη πούλησε δύο από τους παίκτες-κλειδιά του παιχνιδιού της, τους Χεσούς Νάβας και Άλβαρο Νεγρέδο, που πήραν μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σιτι έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.

Η Μάλαγα αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα «θύματος» του πλουτισμού, αλλά και της κρίσης. Δαπάνησε πολλά χρήματα, έφερε ονόματα, αλλά σε κάποια φάση την περσινή σεζόν αδυνατούσε να πληρώσει τους μισθούς των παικτών της. Έτσι, έγινε μία από τις πρώτες ομάδες που τιμωρήθηκαν, μην μπορώντας να ανταποκριθεί στους νέους κανόνες του Financial Fair Play της UEFA. Αν και είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αποκλείστηκε για έναν χρόνο.

Οι συνέπειες στο έμψυχο δυναμικό της ήταν επίσης ραγδαίες. Έχασε τον σταθερό προπονητή της, Μανουέλ Πελεγκρίνι, καθώς και τον Ίσκο από τη Ρεάλ Μαδρίτης για 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παίκτες της σκορπίστηκαν επίσης σε Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα, όπως ο Χαβιέρ Σαβιόλα.

Οι μόνες που δείχνουν κάπως να τη γλιτώνουν, αν και το πραγματικό του χρέος είναι επίσης πολύ υψηλό, είναι οι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Κι αυτό γιατί μοιράζονται περίπου το 60% της «πίτας» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τις 20 ομάδες της πρώτης κατηγορίας, ένα κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που διατίθεται στα «βαριά χαρτιά» άλλων κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Στα πλάνα είναι σε λίγα χρόνια να υπάρξει μία πιο ισορροπημένη κατανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ώστε να επωφελούνται όσο το δυνατόν ισότιμα όλοι οι σύλλογοι.

Το θέμα είναι ότι, όσο κι αν οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι προσπαθούν να διατηρήσουν το status τους με ηχηρές μεταγραφές, η κρίση έχει… φυσήξει μέρος της χρυσόσκονης που στόλιζε την Primera Division…

Αναδημοσίευση από othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//