Τρία χρόνια μετά το σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα στη Μαριάννα με τους 19 νεκρούς, τις έρευνες να συνεχίζονται και κανείς να μην τιμωρείται, η ιστορία επαναλαμβάνεται στο Brumadinho, με δεκάδες ανθρώπους κάτω από τη λάσπη.
Άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στη Βραζιλία. Την Παρασκευή στην πόλη Brumadinho της πολιτείας Μίνας Ζεράις, στη νοτιοδυτική Βραζιλία σημειώθηκε κατάρρευση φράγματος τελμάτων, απορριμμάτων που προκύπτουν από την επεξεργασία μεταλλευμάτων σε ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος της εταιρείας-κολοσσού «Vale SA», με συνέπεια να εκλυθούν τεράστιες ποσότητες λάσπης και νερού, δημιουργώντας έναν γιγαντιαίο χείμαρρο, που έσπασε άλλα δύο, μικρότερα φράγματα σε λίγο χαμηλότερο υψόμετρο.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έδωσαν οι αρχές της πολιτείας Μίνας Ζεράις, έχουν ήδη ανασυρθεί 7 πτώματα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι αγνοούνται περίπου 300 άνθρωποι.
Μεταξύ των αγνοούμενων είναι και 100 εργαζόμενοι στο ορυχείο οι οποίοι γευμάτιζαν στον χώρο των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας όταν ένας χείμαρρος λάσπης και νερού σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε ορυχείο της συγκεκριμένης εταιρείας. Το 2015 η καταρρεύση του φράγματος του Σαμάρκο, συνιδιοκτήτριες του οποίου ήταν η Βάλε και η αγγλοαυστραλιανή BHP, στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και προκάλεσε μια τεράστια περιβαλλοντική τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη Βραζιλία κόντα στην πόλη Μαριάνα, περίπου 150 χλμ. από το Μπέλου Οριζόντε. Τότε, εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύφθηκαν από ένα αληθινό τσουνάμι λάσπης, που εξαπλώθηκε σε δύο Πολιτείες και διένυσε 650 χιλιόμετρα, φθάνοντας μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω της κοίτης του Χίου Ντος, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βραζιλίας.
Miraí το 2007, Macacos το 2001, Mariana το 2015. Και τώρα Brumadinho. Οι καταρρεύσεις των φραγμάτων στο Minas Gerais χρονολογούνται από το 1986, όταν καταγράφηκε το πρώτο ατύχημα και οι συνέπειες είναι ιστορικά οι ίδιες: χείμαρροι, πόλεις που καταστράφηκαν από λάσπη και θύματα. Το κράτος έχει περίπου 450 φράγματα και τουλάχιστον 22 από αυτά δεν έχουν εγγύηση σταθερότητας, σύμφωνα με τη Γραμματεία Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Minas Gerais (SEMAD).
Με πληροφορίες από Oglobo, Elpais και φωτογραφίες από AFP, Reuters.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.