Le Corbusier: Ο Μιχαήλ Άγγελος του 20ου αιώνα

Σαν σήμερα, στις 6 Οκτωβρίου του 1887 γεννήθηκε στην Ελβετία ένας από τους διασημότερους αρχιτέκτονες, ο Charles-Édouard Jeanneret-Gris, γνωστός και ως Le Corbusier, o οποίος ενέπνευσε, αν όχι όλους, πολλούς μεταγενέστερους αρχιτέκτονες. Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε “Μιχαήλ Άγγελος του 20ου αιώνα”. Εγκατέλειψε το σχολείο σε μικρή ηλικία, όταν ήταν ακόμα 13 ετών και ως τη μετέπειτα ζωή του υπήρξε γενικά αυτοδίδακτος στον τομέα της αρχιτεκτονικής. “Παρατηρούσα πώς ήταν φτιαγμένα τα σπίτια, οι ναοί, οι δρόμοι, τα παρεκκλήσια. Εργαζόμενος καθ’ οδόν για να κερδίσω το ψωμί μου, ανακάλυψα την αρχιτεκτονική”, είπε ο ίδιος.

Ο Le Corbusier, με το ιδιαίτερο στυλ του, το παπιγιόν, τα στρογγυλά γυαλιά και το ύφος του διανοούμενου γενικότερα, είναι το πρόσωπο που εισήγαγε στην αισθητική της αρχιτεκτονικής του Μοντερνισμού την ομορφιά της Μηχανικής.

Περιέγραψε το σύγχρονο σπίτι ως “μια μηχανή για να ζει κανείς μέσα της”, θεωρείται ο δημιουργός ενός νέου αρχιτεκτονικού στυλ καινοτόμου και εκσυγχρονιστικού. “Εργάστηκα για να δώσω στους ανθρώπους αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη σήμερα: τη σιωπή και την ειρήνη”, έλεγε προς το τέλος της ζωής του.

Η αρχιτεκτονική του παρακαταθήκη περιλαμβάνει 75 κτίρια σε 12 χώρες, 42 σημαντικά πολεοδομικά έργα, 8.000 ιδιόχειρα σχέδια. Όντας πάνω από όλα δημιουργός και όχι μονάχα αρχιτέκτονας, μας κληροδότησε πάνω από 400 πίνακες και εικόνες, 44 γλυπτά και 27 σκίτσα. Έγραψε 34 βιβλία, ένα σύνολο 7.000 σελίδων, και εκατοντάδες άρθρα, έδωσε διαλέξεις και άφησε πίσω του περίπου 6.500 προσωπικές επιστολές, αλλά και μια ογκώδη επαγγελματική αλληλογραφία.

Η βασική αρχή του Le Corbusier στην αρχιτεκτονική στηρίχθηκε στο ρεύμα του purisme (pure=καθαρός), στην απλότητα της μορφής, στην οργάνωση και την αυστηρότητα και όλα αναμεμειγμένα με μια δόση ουτοπίας. Κατασκεύασε, τόσο λαϊκές πολυκατοικίες όσο και πολυτελείς κατοικίες. Προέβαλε τις πέντε αρχές της αρχιτεκτονικής του: πιλοτή, επίπεδες σκεπές, ελεύθερο-ανοικτό εσωτερικό σχέδιο, μεγάλα παράθυρα, ελεύθερη πρόσοψη. Για την πολεοδομία θεωρούσε ότι τα κύρια υλικά είναι ο ήλιος, ο χώρος, τα δένδρα, το οπλισμένο σκυρόδεμα και ο σίδηρος. Δεν έχτιζε πολύ αλλά ό,τι κατασκεύαζε ήταν εμβληματικό και αποτελούσε σημείο αναφοράς.

Ο πρωτοπόρος στις θεωρητικές μελέτες του σύγχρονου σχεδίου που αφιερώθηκε στην παροχή των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους των συσσωρευμένων πόλεων, έφυγε από την ζωή στις 27 Αυγούστου του 1965, από καρδιακή προσβολή, ενώ κολυμπούσε.

 

Δείτε τα 17 κτίρια του Le Corbusier που εντάχθηκαν στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Διπλοκατοικία La Roche-Jeanneret στο Παρίσι, Γαλλία (Maisons La Roche-Jeanneret, Paris, France) 1923 – 1925

Μικρή κατοικία στις όχθες της λίμνης Léman στο Corseaux της Ελβετίας (Petite maison au bord du lac Léman, Corseaux, Switzerland)

Πόλη-κήπος του Frugès στο Pessac της Γαλλίας (Cité Frugès, Pessac, France) 1924

Κατοικία στο Guiette, Βέλγιο (Maison Guiette, Anvers, Belgique) 1926

Διπλοκατοικία Weissenhof-Siedlung στην Στουτγάρδη της Γερμανίας (Maisons de la Weissenhof-Siedlung, Stuttgart, Germany) 1927

Κατοικία Savoye στο Poissy της Γαλλίας (Villa Savoye et loge du jardinier, Poissy, France) 1928

Πολυκατοικία στο Geneva της Ελβετίας (Immeuble Clarté, Geneva, Switzerland) 1930

Πολυκατοικία στο Παρίσι της Γαλλίας (Immeuble locatif à la porte Molitor, Paris, France) 1931 – 1934

Κτιριακός όγκος συλλογικής κατοίκησης στην Μασσαλία της Γαλλίας (Unité d’habitation, Marseille, France) 1945

Εργοστασιακή Μονάδα στο Saint-Dié της Γαλλίας (Manufacture, Saint-Dié, France) 1946    

Κατοικία Curutchet στην La Plata της Αργεντινής (Maison du Docteur Curutchet, La Plata, Argentine) 1949

Κέντρο Πολιτισμού στο Firminy της Γαλλίας (Maison de la Culture, Firminy, France) 1953

Παρεκκλήσι της Παναγίας στο Ronchamp της Γαλλίας (Chapelle Notre Dame du Haut, Ronchamp, France) 1950 – 1955

Η ελάχιστη κατοικία του Le Corbusier στο Roquebrune-Cap-Martin της Γαλλίας (Cabanon de Le Corbusier, Roquebrune-Cap-Martin, France) 1951

Διοικητικό Συγκρότημα στην Τσάντιγκαρ της Ινδίας (Complexe du Capitole, Chandigarh, Inde) 1952

Μοναστηριακό συγκρότημα αφιερωμένο στην Sainte-Marie de la Tourette στο Eveux-sur-l’Arbresle της Γαλλίας (Couvent Sainte-Marie de la Tourette, Eveux-sur-l’Arbresle, France) 1953

Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης στο Τόκιο της Ιαπωνίας (Musée National des Beaux-Arts de l’Occident, Taito-Ku, Tokyo, Japon) 1955

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//