Ο ρατσισμός ήταν πάντα μια πληγή για την ανθρωπότητα. Άλλες φορές μεγαλύτερη και άλλες φορές μικρότερη χάρη σε σκληρούς αγώνες. Σήμερα βλέπουμε την πληγή να μεγαλώνει ξανά. Οι ευρωπαϊκές χώρες υψώνουν φράχτες στους κατατρεγμένους του πολέμου σε κάποιες η ακροδεξιά παίρνει την εξουσία, σε άλλες καταγράφει υψηλά ποσοστά. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς νέος πλανητάρχης είναι από τις 20 Ιανουαρίου ο ξενοφοβικός και συντηρητικός Ντόναλντ Τραμπ.
Τι θα μπορούσε να ανακόψει αυτή την πορεία προς τα πίσω; Σίγουρα δράσεις που θα δηλώνουν αλληλεγγύη και θα αναγνωρίζουν την ισότητα ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, καταγωγής.
Οι δράσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι προϊόν έμπνευσης από λόγια που έχουν αντέξει στο χρόνο και από ανθρώπους που τον σημάδεψαν με τις δικές τους δράσεις.
“Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο”. Νέλσον Μαντέλα (αγωνιστής της Νότιας Αφρικής και στη συνέχεια πολιτικός και ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της χώρας, 18 Ιουλίου 1918 – 5 Δεκεμβρίου 2013)
Διάβασε ακόμη:
Nelson Mandela: Ο άνθρωπος που ακόμη θριαμβεύει σε βάρος του φόβου
“Έχω ένα όνειρο, ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά μου θα ζήσουν μια μέρα σ’ ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το χαρακτήρα τους”. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (ειρηνιστής και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης, ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος, 15 Ιανουαρίου 1929 – 4 Απριλίου 1968)
“Όλοι οι άνθρωποι είναι απ” τη φύση ίσοι, πλασμένοι απ” το ίδιο χώμα κι απ” τον ίδιο Πλάστη. Όσο κι αν απατόμαστε, ο Θεός αγαπάει τόσο τον φτωχό χωρικό, όσο και τον ισχυρό ηγεμόνα». Πλάτων (αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, 427 π.Χ.– 347 π.Χ. )
Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία, ανεξάρτητα από το χρώμα τους. Μάγια Αγγέλου (Αμερικανίδα ποιήτρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου, 4 Απριλίου 1928 – 28 Μαΐου 2014)
Το να είσαι σαν τον καθένα είναι το ίδιο σαν να είσαι κανένας. Ροντ Σέρλινγκ (σεναριογράφος, τηλεπαραγωγός, 25 Δεκεμβρίου 1924 – 28 Ιουνίου 1975)
Διάβασε ακόμη:
Ρόζα Παρκς: η γυναίκα που δεν παραχώρησε τη θέση της σε έναν λευκό…
Η δύναμη βρίσκεται στις διαφορές, όχι στις ομοιότητες. Στέφεν Κόβι (Αμερικανός εκπαιδευτικός, αρθρογράφος και επιχειρηματίας, 24 24 Οκτωβρίου 1932 – 16 Ιουλίου 2012).
Νομίζω πως ψάχνουμε να βρούμε διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους, γιατί αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι. Κάρσον ΜακΚάλερς (Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος, ποιήτρια, θεατρικός συγγραφέας, και δοκιμιογράφος. 19 Φεβρουαρίου, 1917 – 29 Σεπτεμβρίου 1967)
“Δεν κατορθώνουν να πιστέψουν οι Έλληνες ότι ένας άνθρωπος που σκέπτεται διαφορετικά από αυτούς μπορεί να είναι πολύ άξιος, πολύ έντιμος, πολύ χρήσιμος άνθρωπος. Άξιοι, έντιμοι, χρήσιμοι είναι μονάχα αυτοί που συμφωνούν μαζί μας. Οι άλλοι όλοι: φωτιά και τσεκούρι!” Γιώργος Θεοτοκάς (27 Αυγούστου 1905 – 30 Οκτωβρίου 1966, Έλληνας λογοτέχνης)
Όταν χρησιμοποιείς τον όρο «μειονότητες», όταν αναφέρεσαι σε ανθρώπους, τους λες ότι είναι κατώτεροι από άλλους ανθρώπους. Γκουέντολιν Μπρουκς (Αφροαμερικανίδα ποιήτρια, 7 Ιουνίου 1917 – 3 Δεκεμβρίου 2000)
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.