Θυμούνται τους «αγανακτισμένους», αλλά ξεχνούν τους «μακεδονομάχους» με τους οποίους συνοδοιπορούσαν στα συλλαλητήρια

Γράφει ο Κώστας Πουλακίδας (Αυγή)

Έχουν λόγο πολιτικοί και δημοσιολογούντες του ακραίου Κέντρου και των συστημικών μέσων ενημέρωσης να ξεχνούν ότι η ελληνική Βουλή απειλήθηκε με εισβολή το 2018 και το 2019 από οργανωμένες επιθέσεις; Κατασκευάζουν μια βολική γι’ αυτούς ιστορία των νεότερων χρόνων αποσιωπώντας όσα διέπραξαν λαϊκιστές, εθνικιστές και ακροδεξιοί την περίοδο των συλλαλητηρίων του «Μακεδονικού».

Ήταν η περίοδος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε μέσα στη Βουλή την κυβέρνηση Τσίπρα ότι «ανταλλάξατε το ‘Σκοπιανό’ με τη μείωση των συντάξεων» (18 Δεκεμβρίου 2018). Τότε που με τον εμπρηστικό και λαϊκιστικό του λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. υιοθέτησε τον ακροδεξιό λόγο του Δημήτρη Καμμένου, που από τις 18 Ιουνίου 2018 δήλωνε (στον ΣΚΑΪ): «επιμένω ότι έχει γίνει ανταλλαγή ονόματος και χρέους».

Σ’ αυτό το κλίμα, που διαμόρφωνε η Ν.Δ. (συνεπικουρούμενη από κόμματα της τότε αντιπολίτευσης που, όσα δεν στήριζαν, σιωπούσαν ή έκαναν τα στραβά μάτια) και τα συστημικά μίντια, πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2019 απόπειρα εισβολής και κατάληψης της Βουλής. Για τουλάχιστον τρεις ώρες ομάδες τραμπούκων που συμμετείχαν στο ειρηνικό συλλαλητήριο για τη Συμφωνία των Πρεσπών επιτίθονταν στη Βουλή.

ΒΟΥΛΗ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ

Βούτσης: Η Χρυσή Αυγή του έστελνε εξώδικα!

«Ήταν μια συστηματική προσπάθεια από ακραίες ομάδες για εισβολή στη Βουλή» έλεγε εκείνες τις ημέρες ο Νίκος Βούτσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Ο τότε πρόεδρος της Βουλής, που στοχοποιήθηκε από τους ακροδεξιούς και δέχθηκε έως και εξώδικα από τη Χρυσή Αυγή, τόνιζε πως «ήταν γενική δοκιμή από ομάδα δεκάδων ατόμων που επιχειρούσαν σε πέντε διαφορετικά σημεία να παραβιάσουν την περίμετρο του Κοινοβουλίου». «Εκτός από το φυλάκιο στη Βασιλίσσης Σοφίας, σε όλα τα άλλα σημεία υπήρξαν συγκρούσεις και σαφείς προσπάθειες εισόδου στη Βουλή διά της βίας, οι οποίες απετράπησαν από την αστυνομία, η οποία, εξ όσων είδα, δεν απομακρύνθηκε από τις θέσεις της. Δηλαδή η αστυνομία λειτούργησε, ως προς αυτά τα σημεία και ως προς τη Βουλή, απολύτως αμυντικά» υπογράμμιζε ως αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας. «Δεν ήταν ούτε για δέκα λεπτά ούτε για είκοσι λεπτά και ούτε δυστυχώς αφορούσε δέκα – είκοσι ανθρώπους.  Ήταν μια πρωτοφανής -επαναλαμβάνω: δεν είχε ξαναγίνει ποτέ- προσπάθεια εισβολής στη Βουλή με βία και με χρήση βίαιων μέσων» επισήμανε.

Υπογραμμίζεται ότι και η τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Όλγα Γεροβασίλη εκτιμούσε πως υπήρχε σχέδιο κατάληψης της Βουλής από ακροδεξιούς, Χρυσή Αυγή και παρακρατικούς.

ΒΟΥΛΗ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ

Το 2019 πολιορκούσαν τη Βουλή επί τρεις ώρες

Δύο φορές προσπάθησαν εθνικιστές και ακροδεξιοί λαϊκιστές να «καταλάβουν» το Κοινοβούλιο εκμεταλλευόμενοι το τοξικό πολιτικό κλίμα που δημιουργούσε η Ν.Δ. και με πρόσχημα το “Μακεδονικό”: τον Ιούνιο του 2018 και κυρίως τον Ιανουάριο του 2019. Δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα για να προστατευθούν τα σύμβολα της δημοκρατίας

Φωτοβολίδες ευθείας βολής, μολότοφ με φελιζόλ, κροτίδες, μπουλόνια, καδρόνια, ψαλίδες, καρφιά, πέτρες, μάρμαρα, σφεντόνες. Περίπου 130 σακούλες μ’ αυτά τα υλικά μάζεψαν οι υπηρεσίες της Βουλής από τους προαύλιους χώρους μετά τα οργανωμένα επεισόδια της 20ής Ιανουαρίου 2019.  Όλα αυτά είχαν ριχθεί κατά των αστυνομικών που υπερασπίζονταν το Κοινοβούλιο! Τότε η Ν.Δ. έκανε λόγο για αναιτιολόγητη και απαράδεκτη «χημική επίθεση της αστυνομίας» και ζητούσε να μάθει ποιος έδωσε την εντολή να γίνει χρήση χημικών.

Η επίθεση κράτησε περίπου τρεις ώρες, ήταν οργανωμένη, γινόταν κατά κύματα και από διαφορετικά σημεία. Ελάχιστοι από τους συγκεντρωμένους μπήκαν στο προαύλιο της Βουλής, έσπασαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς σε ορισμένα σημεία τα κιγκλιδώματα, έσπασαν τους φωτεινούς σηματοδότες στο πάρκινγκ και την μπάρα εισόδου, αφαίρεσαν μάρμαρα και έγραψαν συνθήματα όπως «Ελλάς ή τέφρα» και «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

ΒΟΥΛΗ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ

Φρούραρχος: Είχαν σκοπό και μέσα

«Ήταν δεδομένο ότι θα έμπαιναν στη Βουλή αν δεν είχαμε σφραγίσει το κτήριο ή αν έσπαγαν οι γραμμές μας και δεν υλοποιούσαμε τα εναλλακτικά σχέδια που είχαμε καταρτίσει. Δεχόμαστε επιθέσεις, συνεχείς και επαναλαμβανόμενες, επί ώρες από πέντε σημεία γύρω από τη Βουλή. Από τις δύο κλίμακες στον  Άγνωστο Στρατιώτη, από τις σκάλες στα λουλουδάδικα που είναι στη Βασιλίσσης Σοφίας και από τα δύο στόμια που είναι απέναντι από τη Μεγάλη Βρετανία και απέναντι από τον σταθμό του τραμ στην  Όθωνος. Αυτό που έγινε τότε δεν ήταν αυθόρμητο και ήταν πασιφανές ότι δεν ήταν αυθόρμητο. Είχαν σκοπό και μέσα» λέει στην ΑΥΓΗ ο φρούραρχος της Βουλής, αντιστράτηγος ε.α. Κώστας Κυριαζόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολυσέλιδη έκθεση που συνέταξε υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις ήταν «σφοδρές, συνεχείς, επαναλαμβανόμενες».

Από τις επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων τραυματίστηκαν και νοσηλεύτηκαν 28 αστυνομικοί, ενώ η καταμέτρηση έδειξε τις σημαντικές φθορές που υπέστησαν ο ατομικός εξοπλισμός τους (στολές, 29 κράνη, 42 ασπίδες, 25 περικνημίδες, 24 προσωπίδες κ.ά.).

Πέτρες

Υπενθυμίζεται ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε εισβολή στη Βουλή. Στις 17 Ιουνίου 2018 η Χρυσή Αυγή μάζεψε μερικούς εκατοντάδες οπαδούς της στο Σύνταγμα και προσπάθησε να μπει στον χώρο. Εκείνες τις ημέρες η Ν.Δ. είχε καταθέσει πρόταση μομφής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και διεξαγόταν έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ ο χρυσαυγίτης βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης καλούσε τον στρατό σε πραξικόπημα…

ΒΟΥΛΗ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ

 

Διαβάστε επίσης:

Ένα μακρύ σεντόνι με γαλανόλευκη μαξιλαροθήκη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//