Μέσι ή Μαραντόνα; Λιονέλ ή Ντιέγκο; Παστίτσιο ή Μακαρόνια με κιμά; Ορισμένα από τα μεγάλα διλήμματα της ζωής. Ποιος είναι καλύτερος άραγε; Τι κι αν όταν αποσύρθηκε ο ένας (το 1994) ο άλλος είχε μόλις μάθει να κλοτσάει το τόπι (ή να κάνει ραμπόνα -Μέσι είναι αυτός). Ο ανθρώπινος νους έχει μάθει να συγκρίνει τα πάντα. Ακόμα κι αυτά που δεν γίνεται να συγκριθούν.
Τα παλιά τα χρόνια, είναι αυτά που δεν ζήσαμε. Για τους 90άρηδες, τα 80’s είναι παλιά. Για τους 80άρηδες, τα 70’s και για όποιον γεννιέται αυτή την στιγμή το Euro του 2004 θα του φαίνεται ένας αιώνας μακριά. Η εποχή λοιπόν που έπαιξε την μπάλα του ο τιτανομέγιστος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα είναι παλιά. Τόσο παλιά, που ούτε ο διάδοχός του, δεν θα θυμάται πολλά από το μέντορα του.
Ο Μαραντόνα μεγαλούργησε την δεκαετία του ’80. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει δυόμιση δεκαετίες. Στα 20κάτι αυτά χρόνια στο ποδόσφαιρο έχουν αλλάξει τα πάντα. Όχι όσον αφορά το άθλημα αυτό καθεαυτό, άλλα όσα έχουν να κάνουν με εξωτερικούς παράγοντες που το επηρεάζουν. Χορηγοί, επιχειρήσεις, διαφημίσεις, συμφέροντα, πολιτική και πολιτικοί αντιμετωπίζουν πλέον το άθλημα σαν δεξαμενή χρήματος.
Το χρήμα κάνει κουμάντο και το χρήμα δεν πρέπει να σταματά να βγαίνει. Αλλά θα βγαίνει μόνο όσο υπάρχει ποδόσφαιρο. Πολύ ποδόσφαιρο. Ασταμάτητο. Καλοκαιρινή προετοιμασία, έναρξη της σεζόν, Σούπερ Καπ, Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο, Πρωτάθλημα, Κύπελλο Συνομοσπονδιών, και πάλι Πρωτάθλημα και Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ, προετοιμασία Παγκοσμίου Κυπέλλου και Παγκόσμιο Κύπελλο. Χωρίς ανάσα και χωρίς τελεία.
Ο Πίμπε ντ’ Όρο πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα της Αργεντινής στις 27 Φεβρουαρίου του 1977 και έδωσε το τελευταίο του ματς με την «αλμπισελέστε» στο Μουντιάλ του 1994. Σε αυτά τα 17 χρόνια παρουσίας του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του αγωνίστηκε σε 91 αναμετρήσεις, σκοράροντας 34 γκολ.
Ο Λιονέλ Μέσι με την σειρά του στα 27 του χρόνια (τα έκλεισε στις 24 Ιουνίου) και σε 9 χρόνια παρουσίας στην εθνική ομάδα της Αργεντινής (από τις 17 Αυγούστου του 2005) έχει προλάβει να αγωνιστεί σε 93 αγώνες της ομάδας τους, σκοράροντας 42 γκολ.
Μετάφραση: Ο Μαραντόνα ξεκίνησε να αγωνίζεται στην εθνική του ομάδα στα 17 και σταμάτησε στα 34. Ο Μέσι ξεκίνησε να αγωνίζεται στην Εθνική Αργεντινής στα 18 και μέχρι τα 27 του έχει προλάβει να ξεπεράσει τον «Θεό» τόσο σε εμφανίσεις, όσο και σε γκολ.
Ίδια και χειρότερα είναι τα πράγματα στο συλλογικό επίπεδο, όσον αφορά τον Μαραντόνα. Ο Ντιεγκίτο τελείωσε την σπουδαία καριέρα του, έχοντας αγωνισθεί 494 φορές και σκοράρει 258 γκολ. Ο Μέσι με την σειρά του στα 27 του κοντεύει να φτάσει το Μαραντόνα στις εμφανίσεις (425), ενώ στα γκολ το… γατάκι ο Ντιέγκο ήδη βλέπει την πλάτη του, με τα 354 γκολ που έχει προλάβει να σκοράρει ο Λιονέλαρος.
Κι αν οι αριθμοί λένε την αλήθεια;
Ο Μέσι έχει ήδη ξεπεράσει τον Μαραντόνα σε αρκετές κατηγορίες και τον πλησιάζει σε ορισμένες ακόμα. Μόνο που όλα αυτά έχουν συμβεί τόσο σύντομα. Είναι τόσο παράλογο στα 27 του ένας τέλειος παίκτης να έχει ξεπεράσει (τουλάχιστον σε αριθμούς) τον τελειότερο στην ιστορία του αθλήματος. Δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί, όχι γιατί ο Μέσι είναι χειρότερος του Μαραντόνα, αλλά γιατί δεν έπρεπε να έχει προλάβει. Κι όμως τα έχει καταφέρει. Ή καλύτερα, τον έχουν καταφέρει. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι Μέσι ή Μαραντόνα, αλλά «Για πόσο ακόμα Μέσι;». Πόσο ακόμα ο Μέσι και ο κάθε Μέσι θα αντέξει στους φρενήρεις ρυθμούς του καταναλωτικού ποδοσφαιρικού του σήμερα. Πού να φτάσει και το αύριο.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.