Μετά το πρόσφατο σκάνδαλο στημένων αγώνων τένις, ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο, η είδηση πως η Μαρία Σαράποβα, κάτοχος πέντε Grand Slam δεν πέρασε ένα doping control ήρθε να ταράξει ακόμα περισσότερο, τα κατά τα άλλα, ήρεμα νερά του παγκόσμιου τένις.

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιανουαρίου, μετά την ήττα της από την Σερένα Γουίλιαμς για τα προημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν, έδωσε δείγμα σε doping control και τα αποτελέσματά του έδειξαν ότι είναι θετική στην ουσία meldonium.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγες μέρες, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν πέρασα το τεστ και αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου την ευθύνη για αυτό. Θέλω να γνωρίζετε όμως, ότι παίρνω το συγκεκριμένο φάρμακο από το 2006, όταν και μου το σύστησε ο οικογενειακός μας γιατρός. Δεν ήταν στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών της W.A.D.A. (World Anti Doping Association) μέχρι και την 1/1/16.

Μου είχε αποσταλεί η νέα λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες στις 22/12 αλλά δεν το άνοιξα ποτέ και έτσι δεν ήξερα ότι το meldonium που στις ανατολικές χώρες έχει άλλη ονομασία, ήταν πλέον στη λίστα».

Τι ακριβώς είναι όμως το Meldonium;

Είναι ένα φάρμακο που βοηθάει στους πόνους της καρδιάς, αλλά όλο και περισσότεροι αθλητές βρίσκονταν να έχουν πάρει τη συγκεκριμένη ουσία τον τελευταίο καιρό και έτσι η W.A.D.A. αποφάσισε να το βάλει στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών, αφού έμαθε μετά από έρευνες ότι βοηθούσε στην αντοχή αλλά και στην γρηγορότερη αποκατάσταση μετά από σκληρές για το σώμα δοκιμασίες (όπως ένας αγώνας τένις). Η Σαράποβα έπαιρνε το συγκεκριμένο φάρμακο λόγω αρρυθμιών στην καρδιά και κάποιων πρώτων ενδείξεων διαβήτη.

Η τιμωρία της μπορεί να είναι ακόμα και τέσσερα χρόνια αποκλεισμός, αν το αθλητικό δικαστήριο αποφασίσει ότι το έπαιρνε ξεκάθαρα για να βοηθάει τις αγωνιστικές της επιδόσεις. Ένα τέτοιο σενάριο μοιάζει σχεδόν απίθανο, καθώς και η ίδια είπε εξαρχής ότι το παίρνει από το 2006 για λόγους υγείας, χωρίς καμία διάθεση να θολώσει τα νερά, ή να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της.

Η Σαράποβα έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση της retroactive therapeutic use exemption (TUE). Σύμφωνα με την TUE, ένας αθλητής μπορεί να κάνει χρήση μιας απαγορευμένης ουσίας χωρίς να θεωρείται ότι παραβαίνει τους κανόνες της W.A.D.A. αν έχει αποδείξεις ότι πήρε κάποια ουσία καθαρά για λόγους υγείας.

Όπως και να έχει, είναι απαράδεκτο και αντιεπαγγελματικό για μια αθλήτρια τέτοιου μεγέθους, για το τεχνικό team της, για όλους τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν κάποια σχέση με την αθλήτρια Μαρία Σαράποβα και ειδικότερα για τους γιατρούς της, να μην έχουν διαβάσει τη λίστα της W.A.D.A. για το ποιες ουσίες είναι απαγορευμένες. Απλά απαγορεύεται να συμβεί κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο.

Η Nike είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς της εδώ και χρόνια και ήταν η πρώτη που διέκοψε επίσημα τη συνεργασία της με τη Σαράποβα, όπως και η Tag Heuer αλλά και η Πόρσε «τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση». Το λιγότερο όμως σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τα χρήματα για έναν αθλητή. Το σημαντικότερο για αυτόν είναι η εικόνα που θα έχουν για αυτόν οι συναθλητές και αντίπαλοί του. Οι απόψεις διίστανται για το ποια θα πρέπει να είναι η τιμωρία της Ρωσίδας τενίστριας που κατέκτησε το πρώτο της Grand Slam το 2004, σε ηλικία μόλις 17 ετών.

Από τη μία, η κάτοχος 18 τίτλων Grand Slam, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, πήρε το μέρος της, λέγοντας: «Ελπίζω να ξεκαθαρίσει γρήγορα το θέμα και πιστεύω ότι ήταν ένα ειλικρινές λάθος». Επίσης, η Σερένα Γουίλιαμς στάθηκε στο πλευρό της, αναγνωρίζοντάς της το θάρρος να παραδεχτεί κάτι τέτοιο δημόσια χωρίς δικαιολογίες: «Χρειαζόταν πολύ κουράγιο για να κάνει κάποιος αυτό που έκανε η Σαράποβα. Δεν μπορώ παρά να της το αναγνωρίσω».

Από την άλλη, ο πρώην προπονητής του Άντι Μάρεϊ, Μπραντ Τζίλμπερτ, «επιτέθηκε» στην ομάδα της Σαράποβα, περισσότερο από ό,τι στην ίδια την αθλήτρια, λέγοντας: «Αδυνατώ να πιστέψω ότι κανείς από την ομάδα της Σαράποβα δεν έριξε ούτε μια ματιά στη λίστα της WADA. Προφανώς και οι αθλητές έχουν ευθύνη, αλλά είναι και τεράστιο λάθος της υπόλοιπης ομάδας».

Κατά τη γνώμη μου πάντως, η πιο σκληρή άποψη ήταν και η πιο ενδιαφέρουσα και προήλθε από την Τζένιφερ Καπριάτι. Μεταξύ άλλων, είπε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter: «Ποιος ο λόγος να παίρνει κάποιος μία ουσία που να βοηθάει την καρδιά να επανέρχεται γρηγορότερα αν δεν έχει σχετική πάθηση; Είναι σωστό; Όλα γίνονται για ένα και μόνο πράγμα. Τα λεφτά.

Οι διαφορές σε αυτά τα επίπεδα είναι τόσο ανεπαίσθητες, που μπορεί να είναι ακόμα και το πλάτος μιας τρίχας. Μερικές φορές είναι αυτό από μόνο του, που σε πάει ένα επίπεδο παραπάνω. Ακόμα κι αν είναι καθαρά ψυχολογικό.

Γιατί δεν είχε απαγορευτεί τόσα χρόνια; Μήπως να το πάρω κι εγώ; Μπορεί να νιώσω καλύτερα. Αν αυτό το φάρμακο με βοηθούσε να επιστρέψω από τον τραυματισμό μου, θα ήταν όλοι εντάξει με αυτό;

Είμαι απόλυτη στις απόψεις μου για το θέμα, γιατί ο πόνος και οι τραυματισμοί μου πήραν ό,τι αγαπούσα περισσότερο να κάνω στη ζωή μου. Δεν περιγράφεται το συναίσθημα να είσαι αναγκασμένος να σταματήσεις όταν είσαι στην κορυφή. Ρωτήστε οποιονδήποτε αθλητή να σας πει τι σημαίνει αυτό.

Μένεις μόνος σου να παλεύεις με αυτό. Όταν όλοι οι άλλοι έχουν φύγει. Απλά πονάς, μην μπορώντας να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι το όνειρο του κάθε τενίστα. Θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια, αλλά έπρεπε να το παίρνουν όλο και περισσότεροι για να γίνει θέμα.

Για 10 χρόνια μπορούσες να παίζεις παίρνοντας μία ουσία η οποία τώρα είναι απαγορευμένη; Αυτό αξίζει όσο μία ολόκληρη καριέρα.

Αν είναι απαραίτητο για την υγεία σου, θα έπρεπε να ζητήσεις μια εξαίρεση και να γίνει δεκτή. Αλλιώς δεν έχεις λόγο να το πάρεις. Δεν είναι βιταμίνη. Κατά τη γνώμη μου αν όλα αυτά είναι αλήθεια, όλοι οι τίτλοι της σε αυτό το διάστημα πρέπει να αφαιρεθούν».

Ως απλοί παρατηρητές και φίλοι του αθλήματος. Πολλοί θα αναρωτηθούν. «Τι είναι πιο δίκαιο να γίνει με την Σαράποβα;». Με δεδομένο ότι έχει παραδεχθεί την χρήση της συγκεκριμένης ουσίας από το 2006, φαίνεται (χωρίς να είμαστε γιατροί) ότι είχε από απειροελάχιστο, έως πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε κάθε ματς που έδωσε από τότε μέχρι και σήμερα. Έπρεπε να είχε ενημερώσει κάποιον; Έπρεπε να ζητήσει άδεια και εξαίρεση για λόγους υγείας; Δεν έπρεπε να κάνει τίποτα γιατί μέχρι πριν από λίγους μήνες η ουσία ήταν νόμιμη; Είναι πάρα πολλές οι πιθανές γνώμες πάνω στο θέμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα μία σταρ του αθλητισμού απομυθοποιείται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και ο θρύλος της γκρεμίζεται. Όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, έτσι και τώρα, είναι κρίμα και για τους παθόντες αλλά και για όλους εμάς που τους παρακολουθούμε και θαυμάζουμε τα «υπεράνθρωπα» κατορθώματά τους.

Από τη μία, υπάρχει η Καπριάτι που λέει ότι όλη της την καριέρα την έβγαλε με… φυσικούς χυμούς πορτοκάλι και μπάρες δημητριακών και από την άλλη, υπάρχουν ματς στο μονό ανδρών που ξεπερνούν τις έξι ώρες (την ίδια μέρα). Τι χυμούς πίνουν;

ΥΓ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Σαράποβα έκανε ένα σοβαρό λάθος. Αλλά όλοι οι υπόλοιποι τενίστες και τενίστριες κάνουν όσα κάνουν με χυμούς και φρούτα; Μάλλον όχι. Απλά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο μεγαλύτερο πλεονέκτημα είχε η Ρωσίδα σε σχέση με τις αντιπάλους της.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//